logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus U004 - piec nie wyłącza się, pompa ciągle pracuje, woda zbyt gorąca

GRZEŚ4949 21 Kwi 2009 13:08 2408 5
  • #1 6439953
    GRZEŚ4949
    Poziom 2  
    Witam. Czy może mi ktoś pomóc. Od jakiegoś czasu pompa w moim nieszczęsnym piecu w ogóle się nie wyłącza. Więc jeśli z niego nie korzystam, to go po prostu wyłączam na głównym wyłączniku. Po włączeniu piec pomimo, że nie odkręcam wody, startuje, jakiś czas grzeje, po czy się wyłącza - jednak pompa nadal "buczy". Chciałbym nadmienić, że piec jest nastawiony na grzanie wody i na 40 stopni. Jeśli ustawię mu powyżej 40 st., piec włącza się co jakiś czas pomimo, że wody w ogóle się nie odkręca. Jeżeli nastawię go na grzanie wody i c.o, to pomimo, że mam wysoką temperaturę w domu i na sterowniku nastawione, że piec ma się włączyć jeżeli będzie poniżej 18 st. - niestety piec grzeje pełną parą tak, że do kaloryferów nie można się dotknąć. 3 m-ce temu było tak samo. Serwisanci przychodzili przez kilka dni i rozkładali ręce. W końcu wymienili czujnik zasilania co i c.w.u. za 200 zl. Pomogło, lecz nie na długo. Niestety teraz problem mam ten sam. Dodam jeszcze, że woda z kranu leci bardzo gorąca i na pewno ma ponad 40 st. Dzisiaj powiedzieli mi, że trzeba wymienić elektronikę, która kosztuje bagatela 1200zł. Może ktoś z Was miał podobny problem, albo przynajmniej wie, co z tym fantem zrobić. Za pomoc z góry dziękuję.
  • #2 6442119
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Bardzo ciekawy temat (dla mnie przynajmniej).
    W trybie letnim (pokrętło po prawej stronie na symbolu kurka) kocioł nie ma prawa grzać grzejników. Jeśli grzeje tak jak u Pana to może zanieczyszcony/uszkodzony jest zawór przełaczający (wtedy kocioł "myśli" że grzeje wodę użytkową a faktycznie kieruje ciepło na grzejniki).
    Prosze sprawdzić: Czy przy poborze ciepłej wody jest gorąca tylko druga rura od lewej strony kotła czy może ciepłe/gorące są dwie rury od lewej strony? Proszę to sprawdzić przez czas ok. 2 minut. To ważne.
    Czekam na odpowiedź. Po otrzymaniu odpowiedzi pokombinujemy dalej.
    Pozdrawiam (Instal-Rogra Wodzisław Śl.)
  • #3 6446332
    GRZEŚ4949
    Poziom 2  
    dziękuję za zainteresowanie. Tak więc odpowiadam: przy poborze ciepłej wody ciepła jest druga rurka od lewej i pierwsza od prawej strony.
  • Pomocny post
    #4 6446639
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Jeśli również ciepła jest rura pierwsza z prawej to świadczy o uszkodzeniu bądź zanieczyszczeniu zespołu wodnego w którym jest "mechaniczny" zawór przełączający. Trzeba wszystko rozkręcić, wyczyścić (!), przedmuchać na błysk, wymienić membrany (ale nie da się ich normalnie kupić więc to zostaw na koniec)

Ale proszę sprawdzić jeszcze raz czy aby na pewno pierwsza rura z prawej jest ciepła, ponieważ jest to dziwne (to powrót z c.o.). Trzeba to wyczuć ale nie pod samym kotłem a w odległości ok. 2-3m od kotła.

Druga rura od lewej jest ciepła - to OK bo to rura prowadząca ciepłą wodę do kranów.
  • #5 6446728
    GRZEŚ4949
    Poziom 2  
    Aż na takiej długości nie sprawdzałem, ale zrobię to, jak tylko będę w domu. Natomiast po włączeniu głównego przycisku na piecu, piec zaczyna grzać pełną parą do przynajmniej 40 st. ( pomimo, że wody nie odkręcam ) i wtedy grzeje się pierwsza rura. Zaznaczam, że piec nastawiony jest na grzanie wody z kranu. I wtedy na pewno grzeją kaloryfery.
  • #6 6449940
    GRZEŚ4949
    Poziom 2  
    No i już zrobione. Najpierw piec został dokładnie wyczyszczony tak , jak Pan radził.Ale trzeba było jeszcze wymienić przełącznik cuw oraz dławicę ( tak się to chyba nazywało ). Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że serwis z mojego miasta jest do bani. Musiałem skorzystać z pomocy innego serwisu. Dziękuję za pomoc. A teraz mam cichą nadzieję, że przez jakiś czas piec będzie działał, jak należy. :D
REKLAMA