logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować alternator większej mocy w silniku Yamaha 15KM?

lukkuch 22 Kwi 2009 13:06 5542 3
REKLAMA
  • #1 6443726
    lukkuch
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,

Posiadam silnik Yamahy, 2 suwowy 15KM.
    W ramach tuningu silnik dostał już rozrusznik ale chciał bym zamontować alternator o większej mocy niż fabryczny (który ma chyba tylko 5W). Myślałem o rozwiązaniu analogicznym jak jest w samochodach, zewnętrzny alternator napędzany paskiem, niestety nawet alternatory od motorów są za duże i nie ma gdzie go zmieścić.
    Pozostaje więc wymienić cewkę pod kołem zamachowym (magnetem). Myślałem że zastosować takie coś od motoru:

http://moto.allegro.pl/item610750806_honda_cbr_954_alternator.html

Z tego co widzę, zapłon jest elektroniczny, sterowany indukcyjnie więc powinno dać to się zrobić.
    Jednak mam dwie wątpliwości.

Po pierwsze na kole od silnika, z tego co pamiętam (niestety nie mam obecnie koła, bo jest u tokarza) są tylko dwa magnesy, a z tego co widzę w kołach od motorów jest ich dużo więcej, lub jest to "ciągły" magnes. Czy takie uzwojenie będzie dobrze działać jak są tylko dwa magnesy?

Po drugie, zastosowanie takiego alternatora wymaga wywalenia cewki zasilającej moduł zapłonowy, myślałem o zasileniu tego modułu z prądu otrzymanego z alternatora, ale po wyglądzie cewki sądzę że wytwarza ona dużo wyższe napięcie. Czy można by taki moduł zasilić ew. z przetwornicy DC/DC?

Wszelkie pomoc mile widziana, bo na układach zapłonowych się znam ale tylko samochodowych, o motocyklowych i tym podobnych nie mam pojęcia więc mogę się tylko domyślać, z tego co widzę, jak to działa
  • REKLAMA
  • #2 6444431
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    Proponuje ci nie ruszać orginału tylko na górze koła zamachowego zamontować alternator np z Jawy 350 w razie niepowodzenia z przeróbką silnik zostanie na chodzie.To z jawą to tylko propozycja jest spory wybór używek.
  • REKLAMA
  • #3 6445592
    lukkuch
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie ma mowy żeby dodać coś na górze, bo na górze jest szarpanka. A jeśli będę coś przerabiał to tylko tak żeby dało się wrócić do oryginału. Tylko za nim zacznę eksperymentować i wywalać kasę chciał bym wiedzieć czy ten pomysł ma choć teoretyczne szanse działać
  • #4 6451894
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1533
    No i tu niestety dotarłeś do sedna tematu niestety nawet jeśli umieścisz inne cewki to jak sam zauważyłeś jest za mała liczba magnesów aby wygenerować konkretną moc,przerabiałem temat co prawda nie w tym silniku .Napisałem Ci to co ja zrobiłem a na górze umieściłem koło rozruchu awaryjnego (masz rozrusznik)
REKLAMA