logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie mocy silnika - przezwojenie stojana na 8 cewek

samzi 17 Cze 2024 09:05 765 11
REKLAMA
  • #1 21121835
    samzi
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam panów inżynierów 😉

Mam pytanie i proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
    Posiadam silnik od pralki przemysłowej 3fazowy (16000obr., 60v, 50hz, połączony w trójkąt) stojan posiada 24rowki i tylko 2 cewki na fazę, wirnik jest stoczony ma przyklejone 8 magnesów (15x60x5mm), silnik miał być turbiną wiatrową.

Przy obrotach z wkrętarki 300obr. Daje tylko 1,5v 😞
    I pytanie czy jeśli przezwoję ten stojan tak że zastosuje drut taniej samej grubości i tyle samo zwojów ile ma org. w cewce tylko że zrobię np 8 cewek na jedną fazę to napięcie znacznie wzroście ?
    Czy może ktoś ma jakiś lepszy pomysł jak  inaczej go przezwoić ?
    Generator miał być używany do doładowywania akumulatorów w banku 12v
  • REKLAMA
  • #2 21121852
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Trzeba było kupić silnik BLDC lub chociaż taki na 200V. Są na allegro. Jak chcesz 12 V to czemu nie zrobisz ze zwykłego alternatora. Wg mnie taniej a przekładnie można zrobić lunchową (zębatki ładnie wycina się na leserze) niż przezwajać to co masz. Na złomie alternator z golfa 4 czy astry G (2) jest do kupienia za 50 pln.
    Jak jednak chcesz wykorzystać ten silnik to pierwsze jak masz połączone magnesy bo by dawały napięcie musisz mieć z jednej strony wirnika N a z drugiej S. Z silnika masz czy przewody i napięcie trzeba wyprostować układem greatza w wersji trójfazowej ( 6 diod - można kupić gotowe mostki z 5 wyprowadzeniami - 3 fazowe i + oraz - ). U mnie na jednej fazie po wklejeniu magnesów przy 1400 RPM wychodzi właśnie 10-12 V ale ja mam silnik na 190V.
  • REKLAMA
  • #3 21121853
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    samzi napisał:
    Posiadam silnik od pralki przemysłowej 3fazowy (16000obr., 60v, 50hz, połączony w trójkąt) stojan posiada 24rowki i tylko 2 cewki na fazę, wirnik jest stoczony ma przyklejone 8 magnesów (15x60x5mm), silnik miał być turbiną wiatrową.

Silniki indukcyjne zasilone napięciem 50Hz mogą mieć co najwyżej 3000 obr/min, jesteś pewien że dobrze odczytałeś tabliczkę?
  • REKLAMA
  • #4 21121861
    sigwa18
    Poziom 43  
    >>21121853 Tam jest silnik indukcyjny ale do współpracy z inwerterem i ma spore przełożenie ok 1/10 -1/15. Wirnik jest dobrze wyważony i przystosowany do tych 16000 rpm (266 Hz) ,które falownik spokojnie osiąga przy wirowaniu pralki.
  • REKLAMA
  • #5 21122074
    samzi
    Poziom 9  
    @sigwa18
    te 300obr. To tak na oko obyło wkrętarkę na najwolniejszym biegu docisnelem do wirnika i wykręciło 1,5v więc przy realnych 300obr. na pewno było by więcej. I wiem co to jest mostek prostowniczy i do czego służy :)
    A magnesy są przyklejone na całej powierzchni wirnika na przemian N>S>N>S
    Myślałem że ten silnik ma inaczej cewki ułożone dlatego 8magnesow po 1,5cm jeden łapie 3 wręgi
    Silnik może dawać więcej V i tak będzie miał sterownik a później może wykorzystał bym go do innych rzeczy ;) chodzi tylko o to żeby już przy tych 300obr. produkował przy takich obrotach turbina jest efektywna
    O silnikach za dużo wiedzy nie mam ale po przeczytaniu paru artykułów wymyśliłem że zwiększenie ilości cewek na fazę zwiększy moc i dlatego pytam czy dobrze rozumuje czy nie ?
    Bo może ktoś kto się zajmuje przewijaniem ma jakiś lepszy pomysł ;)
    A ten silnik to był eksperyment więc i w ramach doświadczania i nauki jak przewinięcie zda egzamin to chciałbym tego spróbować ;)
  • #6 21122092
    sigwa18
    Poziom 43  
    No i magnesy masz źle. Na wirniku jedna para N S albo układ NN SS bo masz po jedej parze cewek na fazę. Gneralnie dla tego silnika masz miec jeden wielki magnes obracajacy się jako wirnik.
  • #7 21124065
    samzi
    Poziom 9  
    @sigwa18
    Aha... No brzmi to logicznie 🤔
    A ja przed przyklejeniem nie sprawdziłem ile jest cewek i jak są rozmieszczone bo stojan był owinięty papierem i zalany klejem i byłem przekonany że cewki pewnie lecą na przemian w każdym wręgu dlatego przykleiłem te magnesy w sposób N>S>N>S.
    Jak zobaczyłem że nie działa to podgrzalem opalarką ten papier ładnie odszedł i małym gumiaczk puklem w uzwojenie zluzowało się mogłem zobaczyć ile cewek jest na fazę 😭

To mówisz że lepiej będzie rozdupcyć wirnik i przykleić magnesy na jednej połowie same N a na drugiej same S ?
  • #8 21124098
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Lepiej chyba przezwoić, w końcu chodzi o wyciągniecie mocy przy jak najniższej prędkości, więc im więcej biegunów tym lepiej, a są do dyspozycji 24 żłobki.
  • #9 21124170
    samzi
    Poziom 9  
    @czesiu
    No mi się też tak właśnie wydaje i bardziej w tym kierunku bym poszedł, bo z drugiej strony nie widziałem jeszcze generatora żeby miał tak rozmieszczone magnesy 😅
    Tylko teraz jak przezwoic tak jak napisałem w pierwszym poście czyli 8cewek na fazę czy jakoś inaczej ?
  • Pomocny post
    #10 21124176
    sigwa18
    Poziom 43  
    Tylko ten stojan jest mały. Przygotowany do smukłego wysokoobrotowego wirnika. Dwa przezwajajac wirnik wypadało by użyć cieńszego drutu by nawinąć więcej zwojów co rownało by się wyższemu napięciu. To już chyba prościej zrobić amrykankę na tylniej piaście od golfa 4 starej feldze.
  • Pomocny post
    #11 21124416
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    samzi napisał:
    (...) przykleiłem te magnesy w (...)
    Wcześniej piszesz, ze to silnik wysokoobrotowy. A co z wyważeniem po ponownym przyklejeniu magnesów?

Przezwojenie silnika to nie jest prosta sprawa. Nie mam tu na myśli problemów mechanicznych (utworzenie zezwoju i umieszczenie go w żłobkach stojana) ale sam rozkład faz w stosunku do ilości magnesów na obwodzie wirnika.
    To wynik skomplikowanych obliczeń przed etapem produkcji.

Kiedyś wykorzystując czas brzydkiej pogody za oknem przysiadłem do komputera by unaocznić sobie działanie i powstawanie momentu napędowego w silniku rowerowym z jakiegoś wątku na forum.

Silnik - jakie to proste chciałoby się powiedzieć, ale wewnątrz 46 magnesów na obwodzie, 51 nabiegunników i 3 fazy. Jak to jest połączone, że działa?
    Zbliżenie na wewnętrzny mechanizm silnika elektrycznego z widocznymi cewkami miedzianymi i magnesami na obwodzie. Przekrój schematyczny silnika elektrycznego z zaznaczonymi fazami i rozkładem magnesów.
    To zupełnie inny silnik ale problemy takie same. Przyjrzyj się obrazkowi i rozkładowi faz na obwodzie stojana.
  • #12 21250873
    samzi
    Poziom 9  
    Hoł hoł hoł 👍odświeżę bo wreszcie znalazłem dla tego czas.

Tak już ktoś wspomniał o tym że przezwajanie tego silnika może być bez sensu 🙄 ale i tak dla zaspokojenia swojej ciekawości chce to zrobić dla fanu, nawet jak to nie będzie działać.
    A więc interesuje mnie jak rozmieścić cewki. Na wirniku jest 8magnesow jak widać na zdjęciu magnes łapie dwa rowki.
    Które ustawienie cewek prezentowane na zdjęciach zastosować ? Które będzie najlepsze?
    Oryginalnie było 72 zwoje w cewce dwie cewki na fazę drut 0,56
    W opcji 1,2,3 różnica polegała tylko na wielkości cewki ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
    Rysunek przedstawiający różne konfiguracje cewek na wirniku z zaznaczonymi magnesami. Zdjęcie wnętrza silnika z widocznymi oznaczeniami cewek i numeracją. Zdjęcie przedstawia wirnik silnika z oznaczeniami konfiguracji cewek za pomocą kolorowych linii i numeracji. Wirnik silnika z widocznymi magnesami i oznaczeniami cewek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada silnik 3-fazowy od pralki przemysłowej, który ma być przekształcony w generator do doładowywania akumulatorów 12V. Silnik ma 24 rowki i 2 cewki na fazę, a wirnik jest wyposażony w 8 magnesów. Przy niskich obrotach (300 RPM) generuje jedynie 1,5V. Użytkownik rozważa przezwojenie stojana, zwiększając liczbę cewek na fazę do 8, co ma na celu zwiększenie napięcia. W dyskusji poruszono również kwestie związane z poprawnym rozmieszczeniem magnesów na wirniku oraz wyważeniem, co jest kluczowe dla efektywności generatora. Uczestnicy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być użycie alternatora lub silnika BLDC, a także zwracają uwagę na znaczenie odpowiedniego rozkładu faz i magnesów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA