Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przeróbka obrotomierza na 2 cylindry

konradzich85 22 Apr 2009 19:43 3617 1
    konradzich85
    Level 2  
    Witam,
    Co jakiś czas pojawia się problem z przeróbką obrotomierza :-). No i ja mam pytanie do specjalistów elektroników. Kiedyś sam przerobiłem obrotomierz z dużego fiata (chyba lumel - kwadratowy). Polegało to na wymianie jednego kondensatora (chyba C1 na dwa razy większy) i śmigał i śmiga nadal ale zachciało mi się poprawić trochę wygląd i zakupiłem obrotomierz AutoGauge (analog) na 3,4 i 6 cylindrów (z tyłu jest przełącznik) "obrotek" wygląda rewelacyjnie:-) ale po otworzeniu zauważyłem dwa kondensatory (C1 - 22uF na 25V, C2 - 100uF na 16V) jest jeszcze trzeci (C8 - 2a472j).

Moje pytanie jest czy ktoś spotkał się z przeróbką takiego obrotomierza, jeśli tak to który kondensator odpowiada za daną liczbę cylindrów, czy może odpowiada za to scalak.

poniżej zamieszczam fotkę układu

przeróbka obrotomierza na 2 cylindry

z góry dzięki za pomoc.
    konradzich85
    Level 2  
    Okazałem się nadgorliwy ;)

Ten model obrotomierza posiada przełącznik na 0,2,3,4,6,8 cylindrów. Podłączyłem go do małego fiata i działa bez zarzutu (max 4,5 tys obrotów/min - czyli podręcznikowo), chociaż wydaje mi się że trochę zaniża ale to nic, efekt jest osiągnięty ;)

Dla zainteresowanych: w małym fiacie obrotomierz można podpiąć do cewki zapłonowej (modele ST i FL) i do modułu przewód biało-czarny (EL i ELX) obok niego jest jeszcze pomarańczowy i znajdują się za przewodami wysokiego napięcia.

Temat do zamknięcia.