logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz PAA 600 - świeci protect, brak dźwięku, -2V DC na wyjściu

jehowy 23 Kwi 2009 19:04 7652 7
REKLAMA
  • #1 6448757
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam, mam problem z naprawą tego wzmacniacza.
    Dostałem go z takim objawem: na wyjściu cisza, świeci się protekt i ready (na wyjściu -2V DC, przekaźnik załącza). Odlutowałem zasilanie dla tranzystorów końcowych, przekaźnik załącza (na wyjściu 40mV DC) a diody protect i ready świecą dalej.
    Nie wiem gdzie szukać usterki, pomocy...

Proszę poprawić tytuł postu.
    Regulamin p.11
    [Art]
    Załączniki:
    • Wzmacniacz PAA 600 - świeci protect, brak dźwięku, -2V DC na wyjściu PAA600.jpg (97.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 6455686
    zembe
    Poziom 20  
    Ocena: 85
    Witam
    Co to za końcówki, Jakie tranzystory? Sprawdzałeś je?
    Jakie masz napięcie zasilania końców mocy prawego i lewego kanału, czy się od siebie różnią? Jak możesz to wstaw zdjęcie wnętrza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6467594
    jehowy
    Poziom 19  
    No to po kolei:
    - odlutowałem zasilanie tranzystorów mocy, przekaźnik załącza, na wyjściu 20mV stałego świeci się dioda protect i ready.
    Tranzystory mocy prod. rosyjskiej nie sprawdzałem ich. To już nie duży problem.
    Tylko nie wiem co z tym zabezpieczeniem...

• REKLAMA
  • #4 6471446
    zembe
    Poziom 20  
    Ocena: 85
    Co to jest pod tym transformatorem wylane i z czego? Protect może się załączać gdy tranzystory będą niesprawne, sprawdź je...
  • #5 6472131
    jehowy
    Poziom 19  
    O jakie tranzystory chodzi? O końcowe? Zasilanie od nich jest wylutowane. Zalewa jest z trafa - to zalewa na zewnętrznej stronie.
  • #6 6472419
    PKLab
    Poziom 16  
    Ocena: 178
    Witam,

z tageo co udało mi się wypatrzyć na zdjęciach to ten wzmacniacz to jakieś stare "sowietskoje elektriczewstwo". Napisałeś, że zasilanie od stpnia mocy zostało odłączone - nie bardzo wynika to ze zdjęcia. Widać na nim że przewody biegnące do kolektorów tranzystorów mocy są nadal przylutowane (chyba że źle patrzę) albo układ jes bardzo nie klasyczny. Jeżeli po odłączniu tranzystorów mocy masz napięcie stałe na wyjściu to poprostu wylutowuj po kolei każdy tranzystor sterujący i sprawdzaj go miernikiem uniwersalnym w/g powszechnie znanych zasad. Jeśli to nie pomoże spróbuj zlokalizować obwód sprzężenia zwrotnego i zobacz czy jest w nim kondensator(w większości konstrukcji jest ale bywają takie w których jest dc serwo lub wzmacniacz ma ambicję przenosić pasmo od DC w górę i wtedy czasem kondensatora brak) jeśli jednak jest to wymień go na nowy!!! (koniecznie). We wzmacniaczach "estradowych" przy podwyższonej temperaturze pracy ( w niekorzystnych warunkach ) kondensatory szybciej tracą swoje parametry (wysychają) i może to powodować takie zachowanie "pieca" jak u Ciebie (częsta przypadłość ADSów z seri LX). Jeśli to nie pomoże to zostaje jeszcze obwód wejściowy (dokładnie wzmacniacz różnicowy-tanzystory) a na końcu układ protektu - tu też warto bliżej przyjżeć się kondensatorom. Sprawdź też rezystory emiterowe (te brzydkkie stare spręzynki).
    Ze zdjęć wnioskuje że tranzystory sterujące mogą tworzyć układy Darlingtona w tranzystorami mocy.
    Polecam też uwadze "zimne luty" typowa choroba "wieku starczego" większości sprzętu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 6474221
    jehowy
    Poziom 19  
    Zasilanie od tranzystorów mocy jest odlutowane.
    Na wyjściu mam 20mV stałego - czyli normalny stan.
    Jednak świeci mi się dioda protect i ready jednocześnie - nie wiem co z tym zrobić.
  • #8 6474318
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Z tego co można wywnioskować to że wzmacniacz pracuje w układzie mostkowym czyli ma 4 końcówki mocy. Jeżeli przekaźnik wyjściowy podłącza zestaw głośnikowy to znaczy że samo zabezpieczenie działa poprawnie. Niestety musisz po kabelkach i ścieżkach znaleźć przyczynę dlaczego świeci dioda protect. Zwróć uwagę na czerwone kondensatory porcelanowe których tak dużo że aż czerwono.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik naprawia telewizor Daewoo DTH-29U7K, który pierwotnie wykazywał mruganie zielonej i czerwonej diody oraz tykanie przetwornicy po wymianie zwartej diody D407 i układu TDA8358. Stwierdzono, że trafopowielacz jest sprawny, ale podejrzewano procesor. Testy ze sztucznym obciążeniem nie wykazały oznak życia, a pomiary napięć przy podłączonym trafopowielaczu wskazywały na zaniżone napięcia wyjściowe przetwornicy, w tym B+=20V. Wymiana kondensatorów po stronie pierwotnej i wtórnej przetwornicy oraz podstawienie układu STR6654 nie przyniosły poprawy. Po zmostkowaniu uszkodzonej ścieżki od wsadu pamięci pojawiło się prawidłowe napięcie B+, jednak napięcia na procesorze pozostały niestabilne. Po przelutowaniu przetwornicy pojawiły się wszystkie napięcia, w trybie czuwania przetwornica "ćwierka". Po włączeniu brak jest wysokiego napięcia, ale występuje żarzenie kineskopu. Później uzyskano wysokie napięcie, ale telewizor zaczął się rytmicznie włączać i wyłączać co sekundę po przejściu w tryb czuwania, a dioda migała naprzemiennie czerwono/zielono. Zaobserwowano nagrzewanie się układów TDA8358 i TDA na płycie kineskopu. Podłączenie sygnału AV objawiło się kolorowymi plamami i przesuwającymi się pasami, co może wskazywać na problem z synchronizacją. Sugerowane rozwiązania to sprawdzenie układu regulacji/stabilizacji napięcia, podstawienie nowej pamięci (wsadu), nauka podstaw pomiarów (np. masa zimna vs gorąca), sprawdzenie napięć na płycie kineskopu (200V, Us2) i regulacja SCREEN, oraz sprawdzenie kondensatora C315 jako możliwej pierwotnej przyczyny usterki pionu. Z uwagi na brak oscyloskopu i możliwe dalsze uszkodzenia spowodowane brakiem doświadczenia, zalecono oddanie telewizora do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA