logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk klikania dobiega z wnętrza jednostki centralnej

mita 25 Kwi 2009 11:43 3214 12
REKLAMA
  • #1 6454713
    mita
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Witam ponownie.
    Od 3 dni komputer zawiesza się w rożnych etapach "życia" windowsa. Zdarz sie że przy starcie jak ładuje windka w trakcie pracy przy wylogowywaniu jak również przy starcie komputera przy wykrywaniu sprzętu. W momencie zwisu słychać klikniecie jakby stycznik sie rozłańczał. Nie jest to sygnał z brzęczka.
    Specyfikacja komputera to:

Komputer:
    System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2
    Płyta główna:
    Typ procesora Intel Celeron D, 3081 MHz (23 x 134)
    Nazwa płyty głównej Gigabite 81865gme
    Mikroukład płyty głównej Intel Springdale-G i865G
    Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u Award Modular (12/26/06)
    Karta wideo NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X (Microsoft Corporation) (64 MB)

Dysk fizyczny Maxtor 6Y080P0 (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
    Zasilacz 350watów megabajt model mgb-350s atx
  • REKLAMA
  • #2 6454731
    marakus
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Obawiam się, że to umierający dysk. Zalecam szybki back up danych.
  • #3 6454735
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 857
    1. Sprawdź napięcia miernikiem.
    2. W miarę możliwości podmień zasilacz na inny.
    3. Dla pewności sprawdź stan kondensatorów elektrolitycznych na płycie głównej.
    4. Wklej zrzuty wszystkich zakładek z HD Tune.
  • #4 6509288
    mita
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Zasilaczem się pomieniałem z kumplem. Dysk wymieniłem na nowy. A problem pozostał. Czasami przy logowaniu, czy w trakcie pracy słychać kliknięcie i system się wiesza. Czy na płycie jest coś takiego co by mogło wydawać taki dźwięk.?
  • REKLAMA
  • #5 6510195
    WITEK1952
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Witam . Miałeś sprawdzić dysk HDD Tune.
  • #6 6510708
    Gogetek
    Poziom 12  
    Ale on już wymienił twardziela ... Ja mam śmieszniejszy problem, gdy uruchamiam crysis wars - w menu głównym coś mi piszczy ( w komputerze ) . Smart i hdd tune w porządku :D
  • REKLAMA
  • #7 6520590
    Arutim
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Gogetek napisał:
    Ale on już wymienił twardziela ... Ja mam śmieszniejszy problem, gdy uruchamiam crysis wars - w menu głównym coś mi piszczy ( w komputerze ) . Smart i hdd tune w porządku :D

Pewnie ceweczki sobie popiskują [choć one bardziej syczą] ;-)

Ale nie oftopując, niech kolega sprawdzi kondensatory jak to ktoś już wcześniej doradził, zasilacz to do najlepszych nie należał więc ich kontrola jest nadzwyczaj wskazana. Problem pozostał bo kolega nie sprawdził KONDENSATORÓW, warto byłoby jeszcze skontrolować temperaturę procesora [CPU] i procka na karcie graficznej [GPU].
  • REKLAMA
  • #8 6665202
    SmysA
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Kiedyś miałem podobny przypadek, okazało się że winna była myszka sprawdź też klawiaturę. Te urządzenia miewają zwarcia. podmień np z kolegą.

Powodzenia
  • #9 6667499
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    mita napisał:
    Zasilacz 350watów megabajt model mgb-350s atx

Chciałbym się dowiedzieć, jaki miałeś zasilacz przed wymianą z kumplem ;).

Czarna lista zasilaczy

I najważniejsza rzecz: kondensatory! Są wypukłe (lub coś z nich wycieka), czy nie są wypukłe i nic z nich nie wycieka? To ważne pytanie!
  • #10 6667977
    pipinet

Poziom 18  
    Podmień mysz i sprawdź czy słyszysz klikanie.
    Sprawdź czy to kilkanie nie dobiega z głośniczka systemowego.
    Nie spotkałem się z czymś takim, ale do głowy przychodzą mi jeszcze kondensatory.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #11 6669989
    Johnny222
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zacznij od pozbawienia płyty z kurzu(jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś) zwłaszcza w tych niedostępnych miejscach - podstawka pod procesorem , sloty pamięci i grafiki to podstawa kurz naprawdę potrafi nabroić jeśli chodzi o elektronikę. Sprawdź czy nie grzeją się mostek północny i południowy na płycie. Jeżeli temperatura będzie w granicach tolerancji sprawdź czy za... jak to nazwałeś klikanie i chwilowe zawieszanie nie jest odpowiedzialny napęd cd / dvd nie wiem co masz. Po prostu odłącz go fizycznie wraz z taśmą ona też może powodować takie zachowanie. Sprawdź czy się poprawi, sprawdź pamięć MemTest'em. Pozdrawiam
  • #12 6670135
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Zacznij od czyszczenia komputera tak jak kolega wyżej napisał.

Screenów z HD Tune dalej nie ma...
  • #13 6672075
    pipinet

Poziom 18  
    etezet napisał:
    Zacznij od czyszczenia komputera tak jak kolega wyżej napisał.

Screenów z HD Tune dalej nie ma...

zacznij czytać posty...
    Autor wymienil dysk na nowy...
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który zawiesza się na różnych etapach pracy systemu Windows, czemu towarzyszy dźwięk klikania z jednostki centralnej, przypominający rozłączający się stycznik. Po wymianie dysku twardego i zasilacza problem nadal występuje. W dyskusji sugerowano, że przyczyną może być umierający dysk (choć został wymieniony), uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płycie głównej, problemy z napięciami, przegrzewanie procesora lub karty graficznej, kurz na komponentach, a także awaria urządzeń peryferyjnych (myszka, klawiatura) lub napędu optycznego. Zalecano wykonanie pomiarów napięć, sprawdzenie kondensatorów, monitorowanie temperatur, czyszczenie komputera i przeprowadzenie testów diagnostycznych (HD Tune dla dysku - przed wymianą, MemTest dla RAM). Mimo tych wskazówek, przyczyna problemu nie została jednoznacznie zidentyfikowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA