Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nietypowe zachowanie komputera ( niekoniecznie w stresie )

29 Kwi 2012 10:46 1973 20
  • Poziom 9  
    Szanowni koledzy,

    otóż mam dość nietypowy ( a może typowy? ) problem.
    Mianowicie, komputer nie tyle wyłącza się całkiem, o ile wygląda to tak, jakby przechodził w stan uśpienia. Monitor się wyłącza, jednostka nie daje oznak życia poza pracującym chłodzeniem. ( jednakowoż diody na obudowie nie dają znaku życia ). Jedynym wyjściem z tej sytuacji był jak dotąd hard reset.

    Co do okoliczności zachodzenia problemu:

    Zazwyczaj dzieje się to w całkowicie przypadkowym momencie. Niekiedy zaraz po uruchomieniu komputera, niekiedy po tygodniu spokoju, nie ma żadnej reguły.

    Zazwyczaj "wyłączeniu się" towarzyszy brzęczenie głośników ( kolumn, a nie systemowego głośniczka ).

    Bynajmniej nie jest to problem z temperaturami, sprawdzałem komputer pod tym względem w stresie ( Battlefield 3 na ustawieniach high/ultra śmiga wyśmienicie ) nie przekraczają 60-70% ( poza tym odkurzam blaszaka średnio raz na 2 miesiące ).

    Napięcia w logu CPUID i HWMonitor mają minimalne wahania od normy.

    Poniżej link do paczki z logami o moim sprzęcie. Jeżeli czegoś brakuje proszę o info.

    G-woli ścisłości podaję ( bo zwykle nie ma o tym ani słowa w programach diagnostycznych ) specyfikację zasilacza, jednak wątpię by była to jego wina, gdyż jak mówiłem, komputer nie resetuje się, a tylko przechodzi w ten nietypowy stan.

    Zasilacz Modecom Premium 500W. Czytałem że jest to przeciętniak raczej. Ale zanim kupię kolejny za 100zł wolałbym wiedzieć czy to jego wina. A zastępczego nie mam pod ręką niestety.

    Wrzuć log na serwer elektrody.
    marek216
  • Poziom 43  
    tykfa90 napisał:
    specyfikację zasilacza, jednak wątpię by była to jego wina, gdyż jak mówiłem, komputer nie resetuje się, a tylko przechodzi w ten nietypowy stan.

    Zasilacz Modecom Premium 500W. Czytałem że jest to przeciętniak raczej. Ale zanim kupię kolejny za 100zł wolałbym wiedzieć czy to jego wina

    Czy jego wina czy też nie i tak do wymiany.
    Lektura:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    Proszę podać konfiguracje komputera.
    Tak jak moderator podał: sprawdzenie napięć poprzez pomiary.
    Potem sprawdź dysk twardy:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
  • Poziom 9  
    To po kolei:
    Z tego co sam jestem w stanie wyczytać:
    Windows 7 Ultimate x86
    Płyta: Gigabyte GA-G31M-ES2C ( rev. 1.0 )
    Grafika: Ge-Force GTX 550Ti 1GB ( na podzespołach Gigabyte )
    Procek: Intel Core 2 Quad 8200 2,33 GHz ( nie podkręcałem )
    Zasilacz: Modecom Premium 500W
    Napięcia: Rdzeń=1,14V pamięć=1,92V +3,3V=3,30V +5V=5,03V +12V=12,42V VBAT=3,14V
    Ram: 4 GB ( 2x2GB DDR2 )
    Dźwięk: Wbudowany Realtek HD Audio.

    Test ram-u nie wykazał żadnych błędów na MemTest.


    Crystaldisk:
    Nietypowe zachowanie komputera ( niekoniecznie w stresie )

    CPU-ID:
    Nietypowe zachowanie komputera ( niekoniecznie w stresie )

    HD Monitor zajmie trochę czasu żeby przeprowadzić dokładny skan moich 500 giga.
    Wkleję jako EDIT za chwilkę.

    Względem zasilacza jeszcze - czy fakt iż przed zmianą grafiki z GE-Force 9600 GT 512 MB, na GTX 550 Ti, problem nie występował coś zmienia? Także mam pewne podejrzenia co do zgodności sterowników dźwięku. Menedżer wyświetla mi 4 urządzenia od Nvidii ( nie mam pojęcia co to ) oprócz mojego Realtek-a HD Audio. Ogółem nie jestem w stanie także nic zmienić w Dxdiag-u w zakładce Dźwięk, co wydaje mi się dość dziwne.
  • Poziom 43  
    Jak napięcia pomierzyłeś miernikiem to Baterię od CMOS
    masz do wymiany.
  • Poziom 9  
    adamadi33 napisał:
    Jak napięcia pomierzyłeś miernikiem to Baterię od CMOS
    masz do wymiany.


    Niestety miernika nie mam, to są wyniki z programu HW Monitor i SpeedFan. W obu były identyczne. Wahania zgodnie z tabelą tolerancji wszystkie. ( no ale bez miernika to nie poszaleję pewnie ).

    Odnośnie podglądu zdarzeń... to gdzie konkretnie mam szukać błędów? Jest tam sporo opcji a z tym narzędziem to mój pierwszy kontakt. Poza tym, czy po restarcie będzie tam coś w logu zapisane po wystąpieniu mojego problemu?

    EDIT:
    Wszedłem w zdarzenia administracyjne i Znalazłem kilka błędów, które w opisie miały bład sterownika, oraz jeden błąd krytyczny dzisiaj. Nawet godzina się zgadza. Jak mogę wam podesłać informacje o tym błędzie i te poprzedzające go?

    EDIT2 ( żeby nie spamować ): Tego dnia, bezpośrednio przed wystąpieniem problemu były błędy wynikłe ze sterownikiem atksgt.sys ( tages protection ) i jeden błąd związany z nVidia.
  • Poziom 43  
    Tak na marginesie dwa programy to już raczej błędu nie wskażą.
    Na 100% masz baterię wymienić.
  • Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    To może być zainfekowany system - daj logi z OTL i Extras.


    Poszukam o jakie programy Ci chodzi na googlu i podam jak tylko się ściągnę i przepuszczę skany. :D

    Względem infekcji, używam regularnie dość Avasta Home + Ad-aware + Ewido AntiMalware. Wątpię by była to sprawa wirusa.

    Natomiast doszukałem się całkiem interesującego zagadnienia względem tzw. "tages-a". Doszedłem że jest on wśród programów zgłaszających błąd w podglądzie wydarzeń tuż przed dzisiejszym "zgonem" komputera. Ponoć jest to jakiś szajs, który sprawdza oryginalność niektórych nośników z grami ( np Wiedźmin, którego posiadam oryginalną wersję ). Zgłosił on niestabilne działanie i system go wyłączył tuż przed zgonem ( kwestia sekund ). Usunąłem to draństwo, tak jak zalecali spece z zagranicznych forów, bo ponoć ten pliczek to same kłopoty a zwłaszcza na Windows 7, dla którego nie był przewidziany.

    I względem baterii Biosu: Czy jej wymiana jest trudna? Innymi słowy czy jest co zepsuć po drodze? ( pomijam ideę naprawę wg zasady "jak nie da się młotkiem, znajdź większy młotek" ).
  • Admin grupy komputery
    Osobiście nie widzę niepokojących wpisów w logach.
    Zostawiam jednak temat w tym dziale i może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów sprawdzi dokładniej.

    Pomijając kwestię zasilacza, który faktycznie należałoby wymienić, zwróciłem jeszcze uwagę na wersję bios - w twoim wypadku to wersja beta więc mogą z nią wystąpić problemy - proponuję na jakiś czas wrócić do wersji F5 i sprawdzić zachowanie komputera.
  • Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    Osobiście nie widzę niepokojących wpisów w logach.
    Zostawiam jednak temat w tym dziale i może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów sprawdzi dokładniej.

    Pomijając kwestię zasilacza, który faktycznie należałoby wymienić, zwróciłem jeszcze uwagę na wersję bios - w twoim wypadku to wersja beta więc mogą z nią wystąpić problemy - proponuję na jakiś czas wrócić do wersji F5 i sprawdzić zachowanie komputera.


    A tu mnie kolega zaskoczył. Byłem przekonany że mój BIOS to wersja certyfikowana WHQL, bo pobierałem go automatycznie przez Ultility od Gigabyte.

    W takim razie postaram się wrócić do najnowszej wersji certyfikowanej.

    EDIT:
    Wgrałem bios F5 tak jak zalecałeś. Co nie zmienia faktu że program sugerował aktualizację do wersji F8 ( dość długa lista wprowadzonych poprawek od czasu F5 )
  • Poziom 9  
    DriverMSG napisał:
    Pomijając kwestię zasilacza, który faktycznie należałoby wymienić


    Chciałbym wrócić do tej kwestii skoro mowa o moim zasilaczu. Znam już czarną listę zasilaczy ( a przynajmniej mam w zakładkach zapisaną, tak na zaś ).

    Natomiast nadal nie wiem jaki model powinienem wybrać, ażeby był wystarczający dla mojego komputera. Pełną specyfikację macie w postach powyżej. Czy mógłbym prosić o sugestię względem konkretnego modelu/mocy zasilacza?

    Rozpytałem się w około o dobry ( dobry znaczy z listy renomowanych ) zasilacz i usłyszałem ceny począwszy od 200 zł. Kasę się zorganizuje. Pytanie tylko jaki model będzie najlepszy, a żeby nie był za bardzo na wyrost.

    Względem baterii CMOS, znajomy sprawdził napięcia na mierniku. 3,12V >.< Innymi słowy SpeedFan i HWMonitor oba były w błędzie. To samo zapodały po zmianie baterii na nówkę.

    Co do nowości względem mojej sytuacji: Odkąd napisałem ten temat nie wystąpił problem ( jeszcze ). Z kolei zacząłem baczniej monitorować temperatury. W stresie ( na grach, tych nowszych ) GPU zwykle się nagrzewa do około 70 stopni. To już zdaje się niepokojące. Procesor ląduje zwykle na około 60-65 stopni.

    Czy takie przegrzewanie się podzespołów może być winą zasilacza?
  • Admin grupy komputery
    tykfa90 napisał:
    Czy takie przegrzewanie się podzespołów może być winą zasilacza?
    Może, choć w twoim wypadku tylko procesor ma za gorąco. 70 stopni na GPU w stresie jest raczej normalką.

    Zasilacz o mocy minimum 400W z wtyczką 6pin do zasilania karty graficznej. Proponuje kupno 500W - lepiej mieć zapas i "nie wyduszać siódmych potów" z zasilacza. O detale zapytaj w innym dziale forum.

    Temat przenoszę do działu hardware i czekamy na relację po wymianie zasilacza.
  • Poziom 9  
    No cóż. Na obecną chwilę nie mam lepszego wyboru niż poczekać co się stanie, zanim nie zmienię zasilacza.

    Na allegro widziałem kilka nówek, 500w Corsair. W granicach 220 złotych. Myślę że powinien wystarczyć w ramach zamiennika do tego co mam.

    Procesor powiadasz kolego za ciepły? Hmm. No troszkę też mnie to martwi te 60 stopni.

    Zmieniałem ostatnio w serwisie pastę termiczną, więc podejrzewam że wypadało by zapodać lepszy wiatraczek?
  • Poziom 9  
    Niestety szanowni koledzy, ale komputer po zmianie biosu, de-instalacji wadliwego sterownika, wgraniu na czysto sterownika graficznego ( po czyszczeniu rejestru z resztek po starym ) nie pomogło póki co. Wczoraj wieczorem ponownie komputer załapał "zgona".

    Zajrzałem do środka zaraz potem. Żaden kondensator nie był wybrzuszony. Żadnego sfondu nie było czuć. Przejrzałem kable i nie ma żadnych zwarć, przepaleń itd.

    Podgląd zdarzeń zarejestrował tylko "nieoczekiwane przerwanie pracy w związku z zanikiem zasilania. ( błąd typu Power kernel ). Poczytałem na stronach pomocy Microsoftu co to oznacza.
    W skrócie dwie opcje:
    a) problem z zasilaczem
    b) przegrzanie podzespołu ( jakiegoś, ale najprawdopodobniej GPU lub procesor, bo jak pisałem wcześniej przegrzewają się ), więc komputer wyłączył się celem ochrony hardware-u.

    Zasilacz już wstępnie wybrałem. Ale mój budżet stoi na około 250 złotych. Co myślicie o tym modelu? Czy będzie dostatecznie mocny do mojego zestawu?
    http://allegro.pl/

    Dodam że, grafikę kupiłem w zeszłym ( 2011 ) roku, i nie mam zamiaru zmieniać nic względem sprzętu w ciągu najbliższych lat.

    Bardzo prosiłbym o sugestie, gdyż chcę dokonać zakupu do końca przyszłego tygodnia. Zaraz potem oczywiście podam pełen raport o stanie komputera i czy dało to rozwiązanie mojego problemu.

    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).