logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka rolet i żaluzji - wybór mikrokontrolera AVR i programatora

Xenaux 25 Kwi 2009 17:08 2493 15
  • #1 6455704
    Xenaux
    Poziom 10  
    Witam, otrzymałem temat pracy inżynierskiej, o którym nie mam pojęcia :(
    Mianowicie: automatyka rolet i żaluzji w zależności od scenariusza.
    Noc/dzień: rolety opuszczone/podniesione
    Zbyt jasno/zbyt ciemno w pomieszczeniu: żaluzje są regulowane.
    Muszę mieć też aplikację, dzięki której z poziomu PC będę miał możliwość sterować manualnie roletami i żaluzjami. Więc tu pojawiają się moje pytania:
    1. Czy mikrokontrolery z rodziny AVR będą do tego odpowiednie?
    2. Na pewno będę potrzebował jakiś programator. Nie wiem czy mogę podać taki link ale zrobię to: http://nestor19.webd.pl/sklep/product_info.php?cPath=25_38&products_id=117 Czy jest on odpowiedni do mojego zadania?
    3. Czy jest istnieje niebezpieczeństwo uszkodzenia PC podczas zabawy z uC?
    Proszę Was o wszelkie porady w tym temacie, może jakieś łatwe układy do złożenia i zaprogramowania, cokolwiek, co pomoże mi w załapaniu podstaw, bo wiadomo, że potem jakoś pójdzie ;)
  • Pomocny post
    #2 6455898
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 696
    Witam Nie wiem czy zastanawiałeś się nad PLC ale ja osobiście wykonałbym to na nim.
  • Pomocny post
    #3 6455915
    janbernat
    Poziom 38  
    Ocena: 50
    1. Tak.
    2.Można-ale drogo.
    3.Jeśli normalny programator-nie.

Dodano po 5 [minuty]:

Jak już będziesz wiedział czym różni się programowanie procesora od konfigurowania PLC(automat stanów) to będziesz zadawał bardziej skomplikowane pytania na elektrodzie.

Dodano po 4 [minuty]:

A w zasadzie-inżynier od czego?
  • #4 6457268
    Xenaux
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi, zobacze o co chodzi z tym PLC i sie odezwę ;) A co do pytania o tego inżyniera, to nie rozumiem za bardzo o co Ci chodziło...Ale odpowiem tak jak ja to zrozumiałem ;) Z tego typu rzeczami na studiach się nie zetknąłem, promotor zarzucił temat i mi się nawet spodobał, a że sam nie mam jakiejś swojej ulubionej dziedziny to na niego przystałem.
  • #5 6457554
    janbernat
    Poziom 38  
    Inżynier-od mechaniki, elektroniki, informatyki...itp.
    W zależności od specjalności niektóre sprawy są stosunkowo prostsze od innych.
    Żeby Ci nie udzielać porad w sprawach dla Ciebie oczywistych i nie zakładać że inne są dla Ciebie oczywiste.
  • #6 6457768
    Xenaux
    Poziom 10  
    Z elektroniką i mechaniką spotkałem się po raz pierwszy, nie licząc teorii obwodów i sygnałów na pierwszym roku, ale to było tylko liczenie rezystancji i paru innych spraw :P Więc w tym temacie jestem totalny świeżak. Co do programowania to miałem wcześniej, ale ze względu na błędy programowe uczelni, nie jestem na zbyt dużym poziomie :( No cóż, taka szkoła...Zabieram się za lekturę PLC i wtedy zadam bardziej szczegółowe pytania.
  • Pomocny post
    #7 6458224
    12pawel
    Poziom 34  
    Jeśli chodzi o sterownik plc to najpierw wybiesz jego rodzaj a później dopiero czytaj o nim lektury. Np sterownik logo jest łatwy i troszkę inaczej się go programuje niż sterowniki z klasy S7 ( idea niby taka sama ale zawsze) informacji szukaj pod hasłami " podręcznik logo " , " programowanie w step7"
  • Pomocny post
    #8 6458412
    janbernat
    Poziom 38  
    I porównaj ceny.
    Chyba że uczelnia to finansuje.
  • #9 6459640
    Xenaux
    Poziom 10  
    Kurde, teraz się sprawdza przysłowie: Im głębiej w las, tym więcej drzew :P
    Myślałem, że nie będzie to aż takie skomplikowane :( No cóż, mam jeszcze dużo czasu na naukę, ale powiedzcie, czy z dobrych materiałów będę korzystał: http://www.automatyka.siemens.pl/docs/docs_as/Podrecznik8.pdf
    No i mam zamiar nabyć tą książkę: http://komputeks.pl/product_info.php/products_id/2197

e: drogie rzeczy :( uczelnia nic mi nie sfinansuje. A czy zaprogramowanie w AVR płytek jest bardziej skomplikowane? Wybaczcie, że zadaje takie puste pytania ale nie chciałbym tracić czas na coś, co nie jest odpowiednie do mojej pracy.
  • #11 6459844
    Xenaux
    Poziom 10  
    Kwoty rzędu 200-300zł nie są zbyt wygórowane dla mnie, po prostu wyskoczyły mi takie 500zł+ i się przeraziłem. Jednak czy za pomocą takiego sterownika w 100% wyczerpie mój temat? Mianowicie: Rolety (góra/dół) i współpraca żaluzji z czujnikiem natężenia światła (użytkownik ustawia jaki poziom natężenia światła lubi i sterownik reguluje żaluzje gdy zachodzi potrzeba). Dodatkowo promotor oczekuje ode mnie aplikacji na PC do manualnego sterowania i podglądu stanu rolet i żaluzji.
  • Pomocny post
    #12 6460165
    12pawel
    Poziom 34  
    Czy ten sterownik wystarczy? powinien jeśli chodzi tylko o otwieranie , zamykanie rolet , oraz zciemnianie i rozjaśnianie żaluzji.( czyli 4 wyjścia potrzebne no więc i sterownik ten tyle ma) Jeśli chodzi o sterowanie ręczne z komputera to ci nie pomogę ( nie moja dziedzina) ale wszystko inne jak najbardziej. Jeśli chodzi o wejścia to także wystarczy bo jest ich 8, a potrzebne będą tylko do sensora oświetlenia no i sterowania ręcznego którego nie wiem jak chcesz rozwiązać ( ja wykonałbym to na zwykłych przyciskach ręcznych bez komputera) Jeśli chodzi o koszty reszty to także będą spore jakieś silniki , krańcówki, mocowania wszystko jest drogie. I jeśli zrobisz sterowanie ręczne na przyciskach to wejść trzeba 12 czyli inny sterownik, nie wiem także ile zajmie wejść sterowanie z komputera. Można dokupić do niego rozszerzenie http://allegro.pl/item616993640_siemens_logo_dm8_24.html
  • #13 6460917
    Xenaux
    Poziom 10  
    Kurde, to widzę że będę trochę ograniczony przez tego typu przekaźniki, jeśli chodzi o ewentualne dodatkowe opcje/scenariusze zdarzeń. A jak jest z tymi płytkami programowalnymi np Atmega8? Czy też jest ograniczona liczba wejść? Czy dużo bardziej skomplikowana jest sprawa jeśli chodzi o programowanie tego typu układów?
  • Pomocny post
    #15 6461574
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Ja bym zrobił to na atmega8 + silnik krokowy.
  • #16 6461664
    Xenaux
    Poziom 10  
    Wydaje mi się, że zrobienie tego na atmega8 będzie bardziej uniwersalne, nawet nie tyle o moje scenariusze, tylko o widzi-mi-się promotora. Mam jeszcze trochę czasu na przemyślenia ;) Dziękuje wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru platformy sprzętowej i programatora do realizacji automatyki rolet i żaluzji sterowanej scenariuszami (dzień/noc, natężenie światła) oraz z interfejsem do sterowania manualnego z poziomu PC. Zaproponowano wykorzystanie mikrokontrolerów AVR lub sterowników PLC. W kontekście PLC wymieniono modele Siemens Logo i S7, dyskutowano o różnicach w programowaniu (konfiguracja automatu stanów vs. programowanie procesora) oraz wymaganą liczbę wejść/wyjść do sterowania silnikami rolet, żaluzji, obsługi czujnika światła i interfejsu PC. Wskazano na możliwość realizacji na mikrokontrolerze AVR, np. Atmega8 z silnikiem krokowym, jako bardziej uniwersalne rozwiązanie. Poruszono także kwestię wyboru programatora i bezpieczeństwa pracy z elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA