logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JUKO BABY XT BXM/12 - pytania o starą płytę główną i karty rozszerzeń

Piotrek6984 25 Kwi 2009 20:08 5155 14
  • #1 6456288
    Piotrek6984
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.

Ostatnio dostałem starą płytę główną o nazwie JUKO BABY XT BXM/12.
    Parametry :D
    Processor - 8088/V-20
    Processor Speed - 4.77/10/12MHz
    Chip Set - Unidentified
    Max. Onboard DRAM - 1MB
    Cache - None
    BIOS - Phoenix
    I/O Options - None
    NPU Options - 8087

*link do opisu płyty ----> http://stason.org/TULARC/pc/motherboards/A/AUVA-COMPUTER-INC-8088-JUKO-BABY-XT-BXM-12.html

Bios

Razem z nią dostałem dwie karty:

//1// - wyjście do monitora (i gniazdo klawiatury?)

//2//

Czy jeżeli bym ją uruchomił nadawała by się do jakiegoś celu - np programowanie procesorów, lub innego? Co można było by wykorzystać jako nośnik danych (i systemu: Dos) bo chyba pod to dysku twardego/stacji dyskietek nie podłącze?
  • Pomocny post
    #2 6456336
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Dysk i stację podłączysz jak będziesz miał kontroler ISA. Na Allegro powinneś dostać za grosze. Klawiaturę podłączasz do gniazda DIN wlutowanego w płytę (prawy dolny róg na zdjęciu).
  • Pomocny post
    #3 6457050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 6457656
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cytat:
    //1// - wyjście do monitora (i gniazdo klawiatury?)

Monitora i drukarki - jest napisane na PCB.

Cytat:
    //2//

2x RS232 - jeden na headerze.

Ari2k5 napisał:
    Powinno być SCSI stare, tam podłączysz dyskietkę i dysk.

Co takiego? Chyba IDE?
  • Pomocny post
    #5 6458060
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6459396
    Piotrek6984
    Poziom 13  
    Na Allegro znalazłem następującą kartę:

KONTROLER WINBOND FDD/IDE/MIDI/2XCOM/LPT
    ZŁĄCZE DO PŁYTY ISA
    CHIPSET: WINBOND W83757F
    IDE, FDD, LPT, 2 X COM

Będzie się nadawała?
  • Pomocny post
    #7 6459422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 6459632
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Ari2k5 napisał:
    Znajdę może instrukcje do swojego albo go podłącze i wstawię: Ultra SCSI-2.

Dodano po 11 [minuty]:

Wygląda to tak:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scsi_intern_hd68.jpg.

Musisz mieć kartę na port ISA z kontrolerem dysków, bo inaczej go nie uruchomisz.

Hmm, wiem jak wygląda SCSI. Dziwi mnie tylko skąd się Tobie wzięło to SCSI w takim zabytku. Karta ISA z kontrolerem - a i owszem. Ale dalej twierdzę że IDE.

Piotrek6984 napisał:
    Będzie się nadawała?

Ari2k5 napisał:
    Tak. Jeszcze musisz się wyposażyć w dysk 5 1/4 cala i taką stację dyskietek.

Nie był bym taki pewien. Przedstawiona karta to 16bitowa wersja. Jesteś pewien, że taka karta będzie działać w 8bitowym slocie? (A takie ma płyta - 16 bitów dopiero za czasów AT).

Dodatkowo - jeżeli chodzi o obsługę stacji dyskietek. 5.25" może niekoniecznie. 3.5" moim zdaniem też podejdzie. Problemem może być gęstość zapisu DD/HD. Nie wiem do końca, czy kontroler/BIOS w tak starej płycie obsłuży nośniki HD.

Lektura nie daje jednoznacznej odpowiedzi na temat kompatybilności kart 16bit w slotach 8bit.
  • Pomocny post
    #9 6460089
    Sebas9k
    Poziom 16  
    Bartek_Arabski napisał:
    Lektura nie daje jednoznacznej odpowiedzi na temat kompatybilności kart 16bit w slotach 8bit.
    Miałem kartę graficzną Trident na ISA - Mimo tego, iż była 16-bitowa można ją było uruchomić na starym 8-bitowym slocie po przestawieniu zworek na karcie.

Pozdrawiam.

[edit]

Znalazłem zdjęcie:

• #10 6461255
    eloooos
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ja mam coś takiego w domu:

Siedziało to to w Komputerze Fujitsu-Siemens z P133, ale nic do tego kontrolera nie było podpięte.
  • Pomocny post
    #11 6461603
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Wydaje mi się że kontroler IDE może nie zadziałać w ośmiobitowym złączu ISA. Magistrala IDE do dysku jest 16-to bitowa. W takich starych kompach siedziały kontrolery ST506/ST412 do dysków MFM
  • Pomocny post
    #12 6462554
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Aby zacząć korzystać z tego co masz potrzebowałbyś jeszcze:

1. Karty multi I/O z kontrolerem dyskietek (8-bitów)
    2. Napędu dyskietek 360 kB lub 720 kB.
    3. Dyskietki z DOS wersja max 3.3 odpowiednio 360 lub 720 kB
    4. Monitora z wejściem video standardu Hercules (?)
    5. Zasilacza standardu XT
    6. Klawiatury standardu XT

plus ewentualnie

7. Kontroler dysków twardych MFM (8-bitów)
    8. Dysk twardy MFM np o pojemności 20MB

Oczywiście wszystko sprawne :!:

Ale gdzie znajdziesz muzeum, które zechce Ci wypożyczyć te tak cenne eksponaty :?:

Z szacunkiem dla historii PC, (BIOS płyty z roku 1988 czyli 21 lat :!:)
    Artur

Standardem jest XT a nie XP. Poprawiłem.

Ari2k5
  • Pomocny post
    #13 6464501
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6537
    Zasilacz AT powinien pasować, karty muszą być ISA 8bit, flop SD/DD (360/720kB), dysk ST-501 MFM/RLL. Klawiatura XT lub XT/AT z przełącznikiem. Kartę VGA od biedy do tego włożysz. Z tego co widzę masz tam 256kB RAMu, procesor VIC V20/12MHz i chyba brakuje Ci jednej kości BIOSu (powinny być 2).

Chętnie bym coś takiego dorwał... mój najstarszy eksponat to 386DX-40 (jakby się uprzeć to Win95 na tym pójdzie).
  • Pomocny post
    #14 6483058
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    1. Do większości XTków pasują zasilacze AT, tylko trzeba złożyć w gnieździe wtyczki czarnymi przewodami do siebie. Czasem ciężko wchodzi.
    2. Płyta JUKO ma 8-bitowe złącza, więc 16-bitowy kontroler na niej nie pójdzie.
    3. Dysk... Tutaj dwie możliwości: MFM (znane jako dyski na dwóch taśmach) albo stare SCSI. MFM to są dyski pokroju 20-40MB z kontrolerami z własnymi BIOSami i formatowaniem niskopoziomowym, podłączysz ich maksymalnie dwa do jednego kontrolera. Stare SCSI to mogą być kontrolery Seagate albo FutureDomain. Mam złe doświadczenia z tymi drugimi, te pierwsze chodzą tylko z niektórymi dyskami SCSI 5i1/4" pojemności różnych. najczęściej można dorwać ok. 80MB (Seagate - podobne z wyglądu do ST225, ale akustycznie zupełnie inaczej pracujące). Do takiego kontrolera SCSI NIE podłączysz CD-ROMu :).

Ja to bym jeszcze, oprócz elementów wymienionych przez Rybart dołożył pamięci do 640K, i jeżeli miałbyś szczęście znaleźć, kartę zegarową. Ze stacją 720K nie będzie problemów - zwykła stacja 3.5" i zalepiona odpowiednio dyskietka powinny działać. Istnieją, choć są dość rzadkie, kontrolery pod 8-bit ISA mające własny ROM ze wsparciem dla stacji 1.44MB.

Muzeum? Ostatnio dorwałem na giełdzie sprawnego MFMa.

->eloooos
    Według mnie to jest kontroler CD-ROMu.
  • Pomocny post
    #15 6483276
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6537
    MCbx napisał:
    ->eloooos
    Według mnie to jest kontroler CD-ROMu.
    Zdecydowanie, nawet stoi na tym napisane "CD-ROM DRIVE 16BIT I/F CARD". Jeśli chodzi o ścisłość jest to kontroler CD-ROMu w standardzie Mitsumi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w identyfikacji starej płyty głównej JUKO BABY XT BXM/12 z procesorem 8088/V-20 i 8-bitowymi slotami ISA oraz dwóch dołączonych kart rozszerzeń. Płyta posiada złącze DIN dla klawiatury XT. Pierwsza karta została zidentyfikowana jako karta portów z wyjściem monitorowym (prawdopodobnie standard Hercules) i portem drukarki. Druga karta to 16-bitowy kontroler CD-ROM standardu Mitsumi, który jest niekompatybilny z 8-bitowymi slotami ISA płyty głównej. Aby podłączyć dyski (HDD/FDD), niezbędna jest osobna 8-bitowa karta kontrolera ISA, np. MFM (ST506/ST412) lub starsze SCSI. Standardowe 16-bitowe kontrolery IDE/FDD znalezione na rynku (np. na chipsecie WINBOND W83757F) mogą nie działać poprawnie w 8-bitowych złączach ISA ze względu na 16-bitową magistralę IDE, chociaż niektóre karty 16-bitowe mogły pracować w trybie 8-bitowym poprzez odpowiednie ustawienie zworek. Do uruchomienia systemu potrzebne są również: klawiatura standardu XT (lub XT/AT z przełącznikiem), zasilacz standardu XT (możliwe użycie AT z modyfikacją okablowania), stacja dyskietek (np. 360kB lub 720kB DD/SD) oraz monitor kompatybilny z kartą graficzną (np. Hercules). Wskazano na możliwość braku jednej z kości BIOS na płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA