logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć lutowanie elektroniki i telefonów? Wybór sprzętu i platformy

Kriso 02 Maj 2004 03:26 10035 19
  • #1 621991
    Kriso
    Poziom 11  
    Witam

Chce siee pood szkolic w lutowaniu
    telefony ,ogulnie elektronika

i od czego zaczac mysle naad zakupem
    jakiejs platformy do lutowania moze NET- ?
    niee wiem co tanio i zeby bylo dobre
    na jakis czas

Moderowany przez _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.

• #2 622197
    Buszra
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Lutownica pistoletowa dodatkowo kalafonia - lutowanie przewodów czas włączenia lutownicy nie powinien przekraczać 5 sekund zeby nie przegrzewać izolacji w przyszłosci półprzewodników.
  • #3 622739
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    zacznij od prostszych spraw grzełkowa i lutowanie grubych drutów, potem grzałkowa z mniejszym grotem, nastepnie transformatorowa, i jak Ci się spodoba to stacja lutownicza. nie ma co kupowac drogiej jak potem jej się nie bedzie używać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 622761
    lukas0987
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Zacznij od lutownicy oporowej (koszt ok 6zł) koniecznie 40W (aby nie przegrzać układów). Do tego drut mosiężny o śr. ok 5mm. Grot dostosuj do własnych potrzeb. Cynę polecam w probówce (dobrej jakości). Lutownicę przykładaj nad nóżką elementu i top cynę tak aby spłyneła na nóżkę (nie używaj dodatkowych kalafoni lub topników).
  • #5 622898
    leszek65
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witaj !
    Poćwicz z kimś kto już potrafi lutować.To chyba najlepszy sposób.I skorzystaj z poprzednich porad.Chyba nie warto zaczynać od stacji lutowniczej.
    Pozdrowienia !
  • #6 622908
    DEMkO
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    hehe widze że odrazu chcesz zaczać od telefonów nom super ;) ale jak narazie wyżej wymienionym sprzetem nie bedziesz miał dobrych rezultatów wiec jeśli zajmiesz się tym na dobre warto jest jednak sie za czymś rozglądnąc ale najpierw jak radzą inny poćwicz na zwykłej jakiejśc i zobacz jak Ci to wychodzi
    POZDRO DEMkO
  • #7 623005
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Czwść!
    Ja zaczynałem od lutownicy grzałkowej 100W, zwykłej cyny i kalafonii. Lutowałem różne ażurowe konstrukcje z drutu fi 0,4 Cu. Doskonale opanowałem przy tym technikę i mogłem wtedy przejść do lutowania elektroniki. W tych czasach tranzystor był trudnodostępny i kosztował "majątek", lampy także.
    Pozdrawiam!
  • #8 623223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 625300
    kapustos
    Poziom 12  
    Wszyscy w temacie ostrzegają aby transformatorówką nie lutować flash'y- chyba że z uziemnionym grotem. Proszę o pare słów wyjaśnienia dlaczego i co się może przykrego stać.
  • #10 635142
    Genos182
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kupilem kiedys transformowke w hipermarkecie i odrazu zalowalem tego zakupu. Nagrzewala sie wolno az wkoncu sie spalila> Nie polecam nikomu kupowac np. w tesco takich rzeczy. Ponadto lutownica transformatorowa jest mniej wygodna od takiej z kolba.
  • #12 641195
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Ja najczęściej używam 100W transformatorówki, przynajmniej wiem, że nic nie poodpalam ani nie poprzegrzewam :D Cały pic polega na tym, że kiedy zbyt długo grzejesz zbyt słabą lutownicą to ciepło zdąży dojść przez nóżkę do struktury i klapa. Do wmiarę czystej powierzchni przykładam już rozgrzany grot nawilżony kalafonią, kiedy kalafonia spłynie na punkt lutowniczy przykładam z drugiej strony punktu kawałek lutu (nie koniecznie drut ale musi być coś niezbyt grubego), kiedy cyna nie dotyka grotu ale się topi to znaczy że lutowane powierzchnie osiągnęły temperaturę topinienia lutu takiego jaki akurat sobie mam :), lut zalewa cały punkcik i lutowanie skończone :)
  • #13 641874
    alcon_x
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja mam tylko pytanie z czego najlepiej zrobić grot? Bo te z drutu miedzianego, jak drut jest cienki, dość szybko się przepalają :(
  • #14 660256
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 661660
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Proponuje sięgnąć po fachową literaturę.
  • #16 661717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 663297
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Witam!
    Zaczynaj kolego z dobrym sprzętem. Jak jest dobra lutownica, to jej nie skopiesz.
    Pamiętaj Albo tanie albo dobre.
    I jak coś się robi z Gó ....na to zawsze wyjdzie Gó...o!

Nara. :oops:
  • #18 667473
    Yuri2
    Poziom 13  
    Witam!!!!!!

Zaczynałem od zwykłej grzałkowej. Była dobra. ale postanowiłem po około miesiącu zmienić i kupiłem lutownice transformatorową firmy Toya i jeszcze działa. 100 W lutuje sie pięknie nie narzekam. Groty mam porobione przez kumpla z kawałków prętów o śtednicy od 1mm do 3mm. Niedługo będe miał grot o średnicy 0.5mm.

Pozdro
  • #19 1874381
    piotrek_piotrek
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Grube groty się wolno nagrzewają, ja używam 1.5mm, jest ok
  • #20 4013679
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Temat wałkwany, proszę poszukać!
    Temat zamykam!
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba, by post został otwarty, proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu/ tematu!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie nauki lutowania elektroniki i telefonów najlepiej zacząć od prostych narzędzi, takich jak lutownica oporowa o mocy około 40W, która pozwala uniknąć przegrzewania elementów. Zaleca się ćwiczenie lutowania grubych przewodów i stopniowe przechodzenie do mniejszych grotów oraz bardziej zaawansowanych urządzeń, np. stacji lutowniczej. Lutownice transformatorowe o mocy 100W są popularne i skuteczne, jednak mogą być mniej wygodne i wolniej się nagrzewać; ważne jest, aby grot był uziemiony, by uniknąć uszkodzeń delikatnych układów, np. flashy. Lutownica pistoletowa jest odradzana ze względu na słabą kontrolę temperatury i ryzyko uszkodzeń. Do lutowania poleca się używać dobrej jakości cyny w probówce oraz kalafonii jako topnika. Groty lutownicze najlepiej wykonywać z trwałych materiałów, np. prętów miedzianych o średnicy 0,5–1,5 mm, które zapewniają odpowiednią szybkość nagrzewania i trwałość. Praktyka jest kluczowa, a nauka pod okiem doświadczonego lutowacza znacznie przyspiesza opanowanie techniki. Literatura fachowa może być pomocna, ale podstawą jest praktyczne lutowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA