logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lutowanie elementów elektronicznych na płytce – krok po kroku dla początkujących

Oktawian Kitala 01 Lis 2005 15:28 139861 35
  • #1 1946431
    Oktawian Kitala
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Chodzi mi zebyscie dali jakies zwiezle instukcje do lutowania w krokach.
    Mam zamiar lutowac wylacznie czesci elektroniczne z plytkami.
  • #2 1946581
    karolaq
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    hehe, lutowanie to praktyka:) sam musisz sobie wyrobic jakis sposob. zrob pare treningow: wez rozne rodzaje przewodow i probuj je przylutowac do czegos. jak dojdziesz do wprawy, wez np ladowarke do komorki, rozbierz, odlutuj wszystkie elementy, a potem przylutuj je spowrotem. jezeli ladowarka bedzie dzialala, to znaczy, ze opanowales sztuke lutowania :)
    pozdrawiam!
  • #3 1946598
    Oktawian Kitala
    Poziom 11  
    OK
    To juz sobie wyrobie. Tylko podstawa. Co muszę zrobić. Czyli co zrobic z cyna jaki grot wybrac jak go nalozyc itd.
  • Pomocny post
    #4 1946603
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Cze.No więc aby twoje luty byby dobre jest generalnie kilka zasasd.Punkt lutowniczy i wyprowadzenia elementów muszą być czyste.Płytke przed lutowaniem najlepiej wyczyścic jakims preparatem np Cleanser Druk -ok 3 pln.,albo zwykłym spirytem,chodzi o to zeby nie było tłuste.Elementy pocynowane łatwo wiążą z lutem.Jesli wykonyjesz samodzielnie płytki no punkty lutownicze trzeba zmatowic drobnym papierkiem ściernym np 1000.Przewlekasz element przez płytke i przykładasz lutownice do punktu i chwilke podgrzewasz następnie szyblim zdecydowanym ruchem dokładasz cynę.Pamiętaj ! nie nakładaj nigdy najpierw jej na grot bo pózniej brzydko wyglądają.Co jakis czas zanuzaj grot w kalafoni (topnik który pomaga w wiązaniu elemetów.jak przylotujesz to obetnij resztki wyprowadzeń z elementów poza płytką.Pamiętak o czystości grota.A jak chcesz coś przylutowac do powierzchni gładkiej np.do wtyczek itp wszędzie tam gdzie ma byc cyna musi byś zmatowione.Czystość i mat najważniejsza!!!! miłej zabawy pzdr.
  • #5 1946671
    Oktawian Kitala
    Poziom 11  
    W jaki sposob moge dolozyc cyne? Czy jest ona sprzedawana w stanie cieklym? Jak juz przewleke element przez plytke to od ktorej strony mam go podgrzewac? Tej dolnej czy gornej?
  • #6 1946800
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    zawsze lutujesz od strony gdzie jest wytrawiona...
    dokladasz lutownice wraz z cyna i jedziesz :)
    Powodzenia... to podstawa elektronika... na poczatku jak te luty nie beda estetyczne nie zrazaj sie... kilka razy polutujesz i wejdziesz wprawe.
  • #7 1948546
    Oktawian Kitala
    Poziom 11  
    OKI
    Co ile mam wkladac ten grot do kalafoni?
    W jaki sposob dodawac cyny?
    Czy mozna grot moczyc w kalafoni gdy jest rozgrzany?
  • #8 1948871
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Grot do kalafoni wkładasz co jakiś czas ( jak będziesz czuł że lutowanie słabiej ci idzie ). Jesli chodzi o dodawanie cyny to normalnie podgrzewasz lutonica miejsce do lutowania i przykładasz tam cyne. Grot w kalafoni możesz moczyć gdy jest rozgrzany ( inaczej kalafonia sie nie rozpuści )
  • #9 1949164
    Mystic Vintage
    Poziom 12  
    Proponuję nie wkładać do kalafonii rozgrzanej na maksa lutownicy- nie mogę tego opanować i mam wieczne duszności po lutowaniu :D
    [mam jeszcze na to czas, opanuje to...]
  • #10 1949302
    Bart0sz
    Poziom 15  
    1.Co ile mam wkladac ten grot do kalafoni?

Co pewien czas, nie za czesto ani tez nie co 30 min... jak zobaczysz ze luty ci nie beda wychodzic ale lapac to wloz.

2.W jaki sposob dodawac cyny?

Montujesz element w jednej rece lutownica w drugiej cyna i dokladasz jedno i drugie:)

3.Czy mozna grot moczyc w kalafoni gdy jest rozgrzany?

Ja wkladam i nic sie nie dzieje zlego :)
  • #11 1949354
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Kalafoni używaj gdy cyna na grocie zmieni zabarwienie na takie bardziej płowate i takjakby suche.wtedy moczysz.dymek-oczywista sprawa ale sie nie przejmuj.cyna nabierze wtedy blasku.
  • #12 1950090
    wkds
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pamiętaj aby lut był pewny i nie zawierał zbyt wiele cyny, ale najważniejsze aby nie powstawały "zimne luty" polegające na nie związaniu cyny z lutowanym elementem lub podłożem.

Przykład "zimnego" lutu na obrazku.
    Załączniki:
    • Lutowanie elementów elektronicznych na płytce – krok po kroku dla początkujących luty.JPG (12.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1951690
    Bart0sz
    Poziom 15  
    teraz masz tak wyjasnione ze nic tylko brac sie za lutowanie :)
  • #14 1951839
    Mishot
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    mam wrażenie że kol Oktawian Kitala nie wie w jakich stanach skupienia jest cyna i kalafonia
    cyna to drut zwinięty/nawinięty na szpulke
    a kalafonia jest w pudełku które wyglada jak te z pastą do butów ( :D ) wygląda jak hmm żywica
    pozdrawiam
  • #15 1953196
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Pamiętaj, że lutownicą nagrzewasz punkt lutowniczy, a nie cynę. Dopiero po nagrzaniu dokładasz do nagrzanego punktu cynę, która się topi i zostaje w lutowanym miejscu.
    Kalafonia rozluźnia wiązania międzycząsteczkowe na obrzeżach kropli cyny, co powoduje, że lepiej przylega ona do lutowanych materiałów (nie robią się takie "kulki" cyny podobne do rtęci, tylko rozpływa się po metalu).
  • #16 1953462
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    poza tym kalafonia jest bardzo słabym kwasem, niszczącym wiele zanieczyszczeń i tłuszcz.
  • #17 1955308
    lukp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a mozna uszkodzic polprzewodniki ktore przecierz mozna spalic od tepmeratury??.Mam namysli nagrzany grot i nozke np ukladu scalonego czy temperatura na nie nie wplywa znaczaco
  • #18 1955373
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Tak, na półprzewodniki trzeba szczególnie uważać. Początkujący mogą lutować tranzystory na długich nóżkach, co powoduje dłuższy czas nagrzewania.
    Można przy lutowaniu nóżki trzymać ją od drugiej strony metalowymi szczypcami.

Ogólnie to cała operacja lutowania powinna trwać co najwyżej 4 sekundy (w tym czasie nie powinno wydarzyć się nic nieprzyjemnego).
  • #19 2965108
    szymonwol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jaką najlepiej kupić lutownice?
    na allegro jest ich cała masa ale nie wiem co wybrać...
    pomożecie i z tym fajntem ?
    nie powinna być oczywiście droga, taka działająca prosta początkująca :-)

Dodano po 4 [minuty]:

I jeszcze dwa pytania mam.....
    1. Jak przylutować kabelek do styku na płytce?
    Ogrzać styk dodać cynę i wtedy przyłożyć kabelek ??
    2. Jak można zlutować dwa końce kabelka ze sobą?
    Takie praktyki maja sens czy lepiej wymienić kabelek?
  • #20 2965212
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Lutownice to mozesz kupic nawet taka z dreniana raczka na okolicznym rynku. Powinna byc 40-60 watowa. Cena takiej lutownicy to pare zloty...

1. Najpierw przewlekasz drucik przez dziure nagrzewasz go lutownca nad powierzchnia plytki a cyne przytykasz do drucika przy samej powierzchni plytki.

2. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic572800.html - Kocowke kabla juz bez izolacji przykladam do kalafoni a nastepnie zabielam cyna z grota lutownicy. Drut wtapia sie w kalafonie i jednoczesnie pokrywa cyna. Wciaz grzejac wyciagam z kalafoni i gotowe.
    Gdy mam juz zabielone obydwa konce kablow, ktore chce zlutowac lacze je przystawiajac rownolegle do siebie na odpowiadajaca mi dlugosc i zgrzewajac czystm grotem lutownicy - wykorzystujac tylko cyne z zabielonych kablow.

Ma to sens...
  • #21 2965506
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Hmm, posiadam lutownicę grzałkową, i moczenie gorącego grota w kalafonii nie jest takie proste, ponieważ przy kontakcie kalafonia momentalnie paruje (jezeli jest w wiekszej ilosci to wrze i pryska, kiedyś się nawet poparzyłem). Czy może źle to robię?
  • #22 2965603
    J_ros
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    A jakiej mocy jest ta lutownica?
    Nie mialem nigdy takich problemow - zwlaszcza jesli chodzi o wrzenie kalafoni :|
  • #23 2965671
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Lutownica Topex 40W
  • #24 3334011
    dawkol-d1
    Poziom 11  
    Witam :)

Ja może odświeżę temat ;)

Dziś pierwszy raz lutowałem <jak można to tak nazwać>

Mam do zlutowania tabliczkę z ledami w małej odległości, tabliczka ma 2mm grubości i jest z plexi <- znajdzie się w Trucku.

Ale w ciągu 15 min. udało połączyć mi się tylko dwie diody:cry:

Za każdym razem jak przykładałem cyne i lutownice do diód to cyna się topiła ale nie robiła lutów tylko się marnowała <jakby wyparowała>

U kuzyna widziałem jak lutował, to on najpierw przykładał cynę do lutownicy i cyna zostawała na grocie, a później przykładał grot do kabli.
    A u mnie nie chce się przykleić do grotu lub do diody tylko się topi i znika:|

Powiedzcie jak mam lutować :) jak to zrobić aby cyna przylegała do grotu lub się przykleiła do diód, a nie wyparowywała:?:[/youtube]
  • #25 3334194
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    na temat lutowania (dobrego) również tam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic637653.html#3301034 i ma to coś ze sztuki (tej stosowanej), czyli jeden potrafi, a inny jest beztalenciem i nigdy poprawnego lutu nie wykona, poniważ tu oprócz teoretycznej wiedzy, potrzeba praktyki, wyczucia i ... myślenia przy tym co się robi.

Pozdrawiam
  • #26 4264542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4264548
    karapaka
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    wiesz co załatw sobie najpierw jakaś starą płytkę z elektroniką i popróbuj na niej a potem np jakiś kit prosty... nauczysz się to tylko kwestia wprawy uwierz mi
  • #28 11586699
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    Witam Serdecznie. Temat stary ale pozwolę sobie go odgrzebać ponieważ mam pytanie. Próbuję sobie właśnie lutowania różnych układów na starych płytach, robię to póki co zwykłą lutownicą z płaskim grotem (niebawem kupię sobie hot - aira) i mi to jakoś nie wychodzi. Możecie zdradzić jak to jest robione na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY

Tu ta cyna po przejechaniu lutownicą sama przylega do nóżek układu. U mnie się to wszystko zlutowuje razem :(. Albo aby uzyskać taki efekt trzeba czegoś użyć przed lutowaniem albo ja zwyczajnie coś źle robię. Zdradzicie tajemnicę jak to się prawidłowo robi?
  • #29 11586936
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Płytka jest posmarowana topnikiem ,np. topnik w żelu Flux.
    Jeśli lutujesz elementy przewlekane, to używaj zwykłej kalafonii albo pasty lutowniczej.
    Możesz też rozpuścić kalafonie [nie pastę!] w spirytusie, i takim roztworem cienko pokryć płytkę przed lutowaniem. Uzyskasz podobny efekt co na filmiku.
  • #30 11586970
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    A no właśnie. A ja nie używam topnika. To znaczy mam cynę z topnikiem ale to chyba nie jest to samo. Czyli rozumiem że posmarowanie płytki topnikiem sprawia, że cyna podczas lutowania sama przylega do styków?

Podsumowanie tematu

✨ Lutowanie elementów elektronicznych na płytce wymaga przede wszystkim praktyki oraz przestrzegania kilku podstawowych zasad. Przed lutowaniem należy oczyścić punkty lutownicze i wyprowadzenia elementów, np. preparatem Cleanser Druk lub spirytusem, aby usunąć tłuszcz i zanieczyszczenia. Elementy powinny być pocynowane, a punkty lutownicze zmatowione drobnym papierem ściernym (np. 1000). Lutowanie wykonuje się od strony wytrawionej płytki, przykładując lutownicę do punktu lutowniczego, a następnie dokładając cynę – nigdy nie nakłada się cyny bezpośrednio na grot lutownicy. Grot należy co jakiś czas zanurzać w kalafonii (topniku), która ułatwia rozpuszczanie cyny i poprawia jej przyleganie, a także usuwa tlenki i zanieczyszczenia. Kalafonię moczy się na rozgrzanym grocie, ale nie należy przesadzać z ilością, aby uniknąć dymu i oparów. Lutowanie powinno trwać krótko (około 4 sekund), aby nie uszkodzić wrażliwych półprzewodników; przy lutowaniu elementów takich jak tranzystory można używać metalowych szczypiec do chłodzenia nóżek. Przy lutowaniu kabli najpierw nagrzewa się styk, dodaje cynę, a następnie przyciska kabel; do łączenia dwóch przewodów stosuje się kalafonię i cynę, a następnie zgrzewa końce lutownicą. Wybór lutownicy dla początkujących to urządzenie o mocy 40-60 W, np. lutownica Topex 40W lub transformatorowa 100W firmy TOYA. Dla lepszego efektu lutowania stosuje się topnik w żelu lub pastę lutowniczą, które zmniejszają napięcie powierzchniowe i ułatwiają rozprowadzanie cyny. Przy usuwaniu starych lutów używa się odsysacza lub plecionki lutowniczej. Ważne jest utrzymanie czystości grota i punktów lutowniczych oraz unikanie "zimnych lutów", które powstają przy złym połączeniu cyny z elementem lub podłożem. Praktyka na starych płytkach i elementach pozwala wyrobić odpowiednią technikę lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA