logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32] Evaluation board / Development kit dla STM32F103xE

Tawez 26 Kwi 2009 12:02 5864 16
  • #1 6457966
    Tawez
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Szukam jakiegoś rozsądnego jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości (z większym naciskiem na możliwości) zestawu ewaluacyjnego dla najmocniejszej linii STM32 - STM32F103xE.

Trochę przepatrzyłem zasoby sieciowe i coś tam udało się wyłowić,
    ale mogę nie wiedzieć wszystkiego, no i może będziecie mieli jakieś ciekawsze propozycje, albo za i przeciw konkretnym zestawom.

Rzeczy na których mi najbardziej zależy to:
    JTAG, SPI, I2C, CAN, SD/MMC

W drugiej kolejności:
    I2S, USB - może być np przez FTDI i podobne, bo na CAN zależy mi trochę bardziej

Jako wisienki na torcie:
    External SRAM, External NAND lub External NOR

Dodatkowo:
    - możliwość z korzystania opensource'owych narzędzi
    - było by super, jakbym mógł się tym bawić pod Mac OS X.

Tyle wymagań.

Z tego co znalazłem jako punkty odniesienia:

STM3210E-EVAL
    http://www.st.com/mcu/contentid-100-110-STM3210E_EVAL.html
    + wszystko co potrzeba i jeszcze więcej
    - cena

STM32 Primer2
    http://www.st.com/mcu/contentid-105.html
    + cena
    + zgrabny, zwarty
    - nie ma wszystkiego
    - trochę zamknięta architektura
    - nie jestem pewny ten zestaw nie jest za ściśle powiązany z Ride7 co by ograniczało mnie do Microshrotowch Okienek.

Czy możecie polecić jeszcze coś innego?
  • #2 6458104
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Tawez napisał:
    STM32 Primer2
    [...]
    - nie jestem pewny ten zestaw nie jest za ściśle powiązany z Ride7 co by ograniczało mnie do Microshrotowch Okienek.

Zawsze bawiło mnie czepianie się Windowsa [; No ale co kto lubi - jedni wolą kompa używać, inni wolą udawać h4X0r4ów i jeździć po Microsofcie

Anyway - Primer 2 ma wbudowanego RLINKa w trybie SWD, który to tryb nie jest obsługiwany jeszcze przez żaden opensource. Jeśli nie potniesz płytki i nie przylutujesz swojego gniazda JTAG, to nic z tego nie będzie.

4\/3!!
  • #3 6458948
    Tawez
    Poziom 18  
    Freddie Chopin napisał:
    Tawez napisał:
    STM32 Primer2
    [...]

Zawsze bawiło mnie czepianie się Windowsa [; No ale co kto lubi - jedni wolą kompa używać, inni wolą udawać h4X0r4ów i jeździć po Microsofcie

Mnie bawi wiele rzeczy, ale staram się nie epatować tym innych, bo może nie mają takiego jak ja poczucia humoru ;>
    Czepianie się konkretnego OS nie jest w żaden sposób powiązane z używaniem komputera ani tym bardziej z udawaniem kogokolwiek.
    EOT w tym zakresie.

Nie wnikając w mój szlak bojowy w zakresie komputerów i systemów operacyjnych napiszę tylko tyle, że nie uśmiecha mi się wydawanie dodatkowych kilkuset złotych specjalnie na system operacyjny, tylko po to, aby używać jakiejś płytki ewaluacyjnej; nawet jeśli jest to tak dobry OS jak Windows. ;>

Freddie Chopin napisał:
    Anyway - Primer 2 ma wbudowanego RLINKa w trybie SWD, który to tryb nie jest obsługiwany jeszcze przez żaden opensource. Jeśli nie potniesz płytki i nie przylutujesz swojego gniazda JTAG, to nic z tego nie będzie.

A no właśnie... czyli mimo że zestaw kuszący w swojej prostocie i zwartości, to trzeba się rozejrzeć za czymś innym... dzięki za zwrócenie na to uwagi - musiałem tego nie doczytać.

Jakieś inne propozycje?
  • #4 6460657
    michalko12
    Ocena: 321
    Tawez napisał:
    Jakieś inne propozycje?

Może zamiast STM32 znajdziesz coś odpowiedniego w Luminary Micro?
    Dużo fajnych procesorów, zestawy też mają za całkiem przyzwoite ceny.
    Minus to dostępność samych procesorów w Polsce w ilościach detalicznych.
    Z zestawami nie ma problemu.
  • #6 6464450
    hal_9k
    Poziom 11  
    Nie wiem czy to coś pomoże. Sam rozglądam się za jakimś zestawem uruchomieniowym a ten wydaje się dość ciekawy przez wzgląd na uniwersalność. (niżej na tej stronie z linku jest płytka ewaluacyjna, na samej górze moduł).

http://www.propox.com/products/t_186.html
  • #7 6464754
    Tawez
    Poziom 18  
    Pomoże całkiem sporo :)
    Na razie zdecydowany faworyt jeśli chodzi o cenę.

Zestaw KEILa to ~220 Euro +VAT
    Zestaw STM widziałem za ~900zł +VAT, bodaj w Farnell'u
    Zestaw do Luminary Micro, dla zapowiadanej rodziny 9B00 to ponad 400$

Tyle, jeśli chodzi o pieniądze ;)
    A jak z jakością Propoxa?
    Pytam bo nie miałem dotychczas przyjemności.
  • #8 6465119
    Freddie Chopin
    Ocena: 870
    Jeśli interesują Cię takie małe płyteczki, to na allegro można znaleźć jeszcze tańsze. Chodzi mi dokładnie o moduł http://mikrosterowniki.pl/arm_mod_II.html - do kupienia na allegro za 90zl. Mam takowy i jest w porządku. Jej ogromną zaletą jest to, że pasuje do płytek stykowych - ma piny w pojedynczych rzędach.

4\/3!!
  • #9 6465431
    Tawez
    Poziom 18  
    Minus jest tylko taki, że na tej płytce jest STM32F103RB.
    Potrzebował bym STM32F103xE przynajmniej w wersji 100pin.
    Z tego co widzę, w Propoxie mogę sobie taką wersję zamówić.

Z tego co widzę, za Propoxem przemawia jeszcze to,
    ze w ich płytkę bazową mogę również alternatywnie wstawić moduł z FPGA, co też obniży mi koszty na przyszłość.

Tyle że niestety FPGA bez Windowsa nie ugryzę :\
    brak sensownego oprogramowania na Mac'a :'-(
  • #10 6468026
    hal_9k
    Poziom 11  
    Znalazłem STM3210E-EVAL

Farnell - Cena za Sztukę: €431.81 Link
    Mouser - Cena za Sztukę: €187,61 Link

Jakoś drogo w tym Farnell-u
  • #11 6471573
    Tawez
    Poziom 18  
    BTW, jest dla mnie nie do końca pojęte, że taki kit startowy dla Cortex-M3 kosztuje więcej niż Gumstix czy beagleboard z Cortex-A8 ;>
  • #12 6473914
    hal_9k
    Poziom 11  
    Ciekawa sprawa, właśnie dzwoniłem do FARNELLa w PL i dostałem niezwykle pocieszającą odpowiedź. zestaw ewaluacyjny STM3210E-EVAL kosztuje u nich 98 EUR netto. Mają 7 sztuk tego (ostatnich - tak sugerowała miła Pani) Nie wiem dlaczego w takim razie w onlineowym katalogu jest taki kosmos.
  • #14 6474560
    hal_9k
    Poziom 11  
    Padam na twarz i błagam o przebaczenie:) Owa Pani jest z firmy Microdis i sprzedaje nie tylko z FARNELa, lecz także z innych źródeł. I to właśnie te inne źródła mają dostęp do STM3210E-EVAL. Pytałem 3x czy na 100% jest to ten sprzęt, zapewniała że tak.

Dodane:
    Dla zainteresowanych, faktycznie w Microdisie jest w tej cenie płytka ewaluacyjna STM32. Wczoraj udało mi się ją odebrać
  • #15 6580656
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Jeśli Cię to interesuje to zaprojektowałem własny zestaw z prockiem STM32F103VBT6. Posiada CAN, 2xUART(zrobione na FTDI i wyprowadzone na USB), USB, Ethernet, 2xI2C, kartę SD/MMC, LCD HD44780 i JTAG. DO tego LEDy i przyciski, wszystko ma możliwość dowolnego połączenia.
  • #16 6581043
    slomo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Zaquadnik:Masz do sprzedajesz kompletne zestawy czy tylko PCB?

pz
  • #17 6581148
    Zaquadnik
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Hmmm, na razie mam zaprojektowany i wykonany prototyp =] PCB opłacałoby się zrobić przy większych ilościach, bo pojedynczo to stówę kosztuje. Co do części, są dostępne w TME i Kamami, ew. można poprosić ST o próbkę procka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zestawu ewaluacyjnego lub deweloperskiego dla mikrokontrolerów STM32F103xE, kładąc nacisk na stosunek ceny do możliwości oraz obsługę interfejsów JTAG, SPI, I2C, CAN, SD/MMC, a opcjonalnie I2S, USB, External SRAM/NAND/NOR. Ważna jest również kompatybilność z narzędziami open-source i systemem Mac OS X. Rozważane są zestawy ST, takie jak STM3210E-EVAL (uznany za drogi, choć ostatecznie znaleziono go w niższej cenie u dystrybutora Microdis) oraz STM32 Primer2 (problemy ze wsparciem open-source dla debugera SWD). Wskazano alternatywy: mikrokontrolery i zestawy Luminary Micro (nowa rodzina 9B00), zestaw KEIL MCBSTM32E oraz moduł Propox ARM_MOD_II (posiadający starszy procesor STM32F103RB, ale Propox oferuje też wersję E oraz płytkę bazową kompatybilną z modułami FPGA). Zwrócono uwagę na wyzwania związane ze wsparciem narzędzi (szczególnie FPGA) na Mac OS X. Wspomniano również o możliwości budowy własnego prototypu na bazie STM32F103VBT6.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA