Dla ludzi którzy mi pomogą są przewidziane punkty.
Witam. Kupiłem kit AVT 1007 regulator obrotów silnika jednofazowego.
I potrzebuję bardzo dokładną zasadę działania, narazie mam coś takiego:
Jest jeszcze dużo elementów nie opisanych.
Schemat:
Spis elementów:
P.S. Dla ludzi którzy mi pomogą są przewidziane punkty.
Witam. Kupiłem kit AVT 1007 regulator obrotów silnika jednofazowego.

I potrzebuję bardzo dokładną zasadę działania, narazie mam coś takiego:
Code:
Elementy D1 i R1 zapewniają ograniczenie wartości napięcia zasilającego do wartości bezpiecznej dla układu scalonego, a także jedno połówkowe wyprostowanie tego napięcia. Kondensator C1 odpowiada za filtrowanie napięcia zasilającego. Elementy R3, R5 oraz P1 są dzielnikiem napięcia z możliwością jego regulacji, który służy do zadawania wielkości mocy dostarczonej do obciążenia. Dzięki zastosowaniu rezystora R2 bezpośrednio dołączonego do przewodu fazowego, wewnętrzne bloki synchronizacyjne US1 sterują załączaniem triaka w sposób synchroniczny z przebiegiem napięcia zasilającego. Minimalizuje to w znacznym stopniu zakłócenia radioelektryczne, które musiałyby powstać podczas impulsowego przełączania dużych indukcyjności, a taki charakter mają uzwojenia silników elektrycznych, przy dużych wartościach napięć zasilających. Nie ma więc potrzeby ekranowania regulatora, można także pominąć filtry sieciowe. Poziom generowanych zakłóceń jest znacznie mniejszy niż podczas korzystania ze standardowego zasilacza impulsowego.
Jest jeszcze dużo elementów nie opisanych.
Schemat:

Spis elementów:
Code:
Rezystor R2- 680kΩ/2W
Rezystor R3- 15kΩ
Rezystor R4- 47kΩ
Rezystor R5- 220kΩ
Rezystor R6- 180Ω
Kondensator C1- 100µF/25V
Kondensator C2- 4,7µF/25V
Kondensator C3- 100nF
Kondensator C4- 3,3nF
Dioda D1- 1N4007
Potencjometr + gałka P1- 47k/A
Potencjometr miniaturowy P2- 1MΩ
Złącza ARK2- 2 sztuki
Układ scalony US1- U2008B
Podstawka 8-pin pod układ scalony US
Triak Q1- BT138/800

P.S. Dla ludzi którzy mi pomogą są przewidziane punkty.