logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kit AVT1007 - brak płynnej regulacji, triak i potencjometr P1

d3lta 02 Paź 2012 00:10 2229 7
REKLAMA
  • #1 11368321
    d3lta
    Poziom 18  
    Ocena: 332
    Witam,
    poskładałem kit AVT1007 "REGULATOR OBROTÓW SILNIKA ELEKTRYCZNEGO"
    AVT1007
    Pracował prawidłowo przez kilka godzin, można było ładnie płynnie regulować moc.
    W pewnej chwili coś się stało i teraz kręcąc potencjometrem P1 mam jedynie trzy stopniową regulację, czyli kręce nic się nie dzieje, pstyk i już mam 50% zamiast 100% mocy.
    Co może być przyczyną takiego zachowania w takim prostym układzie?
    Triaka nie przegrzałem na pewno, jest na wielkim radiatorze.
    Regulator zasila jednocześnie grzałkę 1,5kW i żarówkę 40W.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11369585
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Witam!

Być może odpowiedzialny jest za to sam potencjometr. Mam taką samą sytuację w głośnikach, otóż jak kręcę tym potencjometrem zero podgłoszenia, a nagle jest 100% głośności. Spróbuj jakoś go wyczyścić lub wymienić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11370353
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    elektronikq napisał:
    Witam!

Być może odpowiedzialny jest za to sam potencjometr. Mam taką samą sytuację w głośnikach, otóż jak kręcę tym potencjometrem zero podgłoszenia, a nagle jest 100% głośności. Spróbuj jakoś go wyczyścić lub wymienić.

Nie wiadomo czy potencjometr nie jest nowy,by wykluczyć jego uszkodzenie lub potwierdzić je(musiał przez niego płynąć za duży prąd i w tej jego ścieżce została wypalona dziura by był uszkodzony) należy wylutować go. Następnie zwierasz jedno z dwu wyprowadzeń na końcach potencjometru z tym na środku i mierzysz zmianę rezystancji, powinna sie zmieniać od 0 do 47k, nie skokami lecz przy każdej zmianie położenia gałki inna.
  • REKLAMA
  • #5 11389692
    elektronikq
    Poziom 25  
    Witam!

Mam pytanko: jak stwierdziłeś, że potencjometr jest sprawny? Tę metodą co opisał wyżej kolega mati211p?

Co do mojego przypadku wystarczyło, że potencjometr został możliwie rozebrany na ile się dało i małym wacikiem nasączonym płynem do czyszczenia płytek drukowanych (na bazie alkoholu, około 20 zł) wyczyszczony. Efekt: 90% poprawa działania potencjometru.
  • REKLAMA
  • #7 11400637
    elektronikq
    Poziom 25  
    Witam!

Możesz jeszcze raz wlutować ten potencjometr i sprawdzić napięcia na nim przy działającym układzie, jeżeli napięcie będzie się płynie zmieniać to potencjometr jest w porządku. Być może jest to ten scalak uszkodzony.
  • #8 14556030
    mercuryob
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Mam dokładnie taki sam przypadek. Po 2 godzinach brak regulacji. Potencjometr sprawny. Czy ktoś znalazł uszkodzenie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył kit AVT1007, regulator obrotów silnika elektrycznego, który początkowo działał prawidłowo, ale po kilku godzinach regulacja mocy stała się skokowa, zamiast płynnej. Potencjometr P1, odpowiedzialny za regulację, został sprawdzony pod kątem uszkodzeń, jednak nie wykazał problemów. Uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie samego potencjometru, które można potwierdzić przez pomiar rezystancji, lub ewentualne uszkodzenie scalaka w układzie. Wskazówki obejmują również czyszczenie potencjometru oraz pomiar napięcia na jego zaciskach w działającym układzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA