logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys PAP2 Unlock. Programator? Podstawka? Port COM?

codiql 28 Kwi 2009 13:41 5742 8
REKLAMA
  • #1 6466106
    codiql
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam.
    Zakładam nowy temat bo w starszym nie podano konkretnego rozwiązania nie licząc linek do stron których sposoby nie działąją np. bargainshare.com.
    w/w strona pokazuje sposób dla starego softu.
    Ja mam obecnie Bramkę PAP2-UV przeznaczoną do sieci Vonage. Bramka ta nigdy nie była podłączona do Internetu. Sprawdziłem to snifferem. Próbuje się ona łączyć z serwerem vonage.com;oczywiście sieć miała odcięty Internet na czas testów.
    Aktualizacja softu za pomocą hasła urzytkownika nie zdaje egzaminu bo i tak przy tej próbie bramka prosi o hasło admina które zostało zmienione przez vonage i nie jest to już "admin" z pustym hasłem. Więc zapomnijcie o takiej metodzie.
    Bez hasła admina nie ma możliwości uaktywnienia ustawień dla PHONE1 i PHONE 2 w advenced menu.

Był projekt odczytania całego flasha z kości gdzie można by było odczytać hasło admina i zmienić je albo proście zaprogramować nowy wsad taki jakie mają modele niezablokowane tj. PAP2-NA.

I teraz o mojej bramce.
    Ukłąd znalazłem i jest to dokładnie:
    MX E044611
    29LV081BTC-70
    2K700100
    TAIWAN

Pytania:
    1. Jaki programator i jaki do tego program?
    2. Jaka podstawka bo wg google powinien być to TSOP48 a jak dobrze liczę to mam tu tylko 40 więc TSOP40? A może można to takż eprogramować na TSOP48?
    3. Czy można zrobić taki programator na port COM i program PonyProg? Tego już obsługiwałem przy odczytywaniu hasła do IBM Think Pad tu Link.

Drodzy specjaliści proszę o skuteczne metody przeprogramowania tego chipa wraz z dokładnym opisem.
    Komentatorów proszę o nie zabieranie głosu - google zna każdy więc nie wysilajcie się.
    Proszę o poważne podejscie do tematu.

Jeszcze jedno wiem że jest gość który ściąga te blokady za 28 zł na allegro oto jego Link. Niestety Ja obecnie jestem daleko od kraju i nie będzie mnie w polsce więc pomóżcie.
    Pozdrawiam

Foty płytki:

• REKLAMA
  • #2 6469868
    kolszak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Zobacz tu openlinksys.info bylo pelno tematow o tych bramkach wsad trzeba programowac dla PAP2T v2 (np. tlenofony po 49 zl) w pierwszych wersjach bramek mozna bylo zrobic to bez programowania.

Pzdr

Karol
  • REKLAMA
  • #3 6626507
    codiql
    Poziom 18  
    Niestety nic tam nie znalazłem
  • #4 6629980
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Zaraz, a nie można tej bramki wyzerować do ustawień fabrycznych przy użyciu menu głosowego z podłączonego telefonu ?
  • #5 6772559
    codiql
    Poziom 18  
    Witam
    Oczywiście że można. Problem w tym, że ustawienia fabryczne są przypisane przez Vonage więc RESET nic nie da. Powrócą ustawienia Vonage a ja chce mieć dostęp do panelu ADMIN czyli chcę mieć czysty hardware bez obciążeń jakiegokolwiek dostawcy. Po to aby np. wprowadzić sobie na linię 1 polskiego dostawcę (np. tlenofon) a na drugą linię dostawcę z numerem stacjonarnym w Anglii.
    Niestety dostęp do takich ustawień jest możliwy w panelu Admina a do niego nie mam dostępu z racji braku hasła.
    Jest też możliwość zdobycia niezablokowanej bramki i klonowania całego firmware i edycji numeru MAC dla biorcy ale nie chcę się w to bawić.
    W poprzednim firmware czyli poniżej 3.1.9 był bug który umożliwiał aktualizację firmware za pomocą konta USER ale to tutaj nie funkcjonuje. W firmware 3.1.9 wyeliminowano ten bug.
    Piszcie piszcie bo ten problem jest wciaż aktualny.
    Obecnie bramki w tlenofonie kosztują 159zł + przesyłka i raczej nie zapowiada się żeby ceny spadły znów do 59zł.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 7155197
    kolszak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    codiql napisał:
    Niestety nic tam nie znalazłem

Sprawdz ponownie troche znajdziesz Link
  • #7 7342188
    codiql
    Poziom 18  
    Wybacz kolsak ale nie szukałem tylko 5 minut. Potrzebuję skutecznego sposobu na odblokowanie tych bramek. Najlepiej bez programatora.
    Pozdro
  • #8 8330664
    woseba
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Odświeżam temat, bo jest to chyba jedyny sensowny fragment na jakimkolwiek polskim forum, który daje nadzieje na obalenie 'systemu' :D
    Jakieś postępy?
  • REKLAMA
  • #9 8809558
    codiql
    Poziom 18  
    Witajcie
    Niestety "gra nie wara świeczki" (chyba ze ktoś myśli hurtowo).
    Moja bramka powędrowała do allegrowicza który robi to za 28zł + koszta przesyłki w obie strony.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada bramkę VoIP Linksys PAP2-UV zablokowaną przez operatora Vonage i szuka metody jej odblokowania w celu uzyskania pełnego dostępu administracyjnego (panel Admin) i możliwości konfiguracji usług innych dostawców (np. Tlenofon). Bramka nie była wcześniej podłączana do internetu. Standardowe hasło admina nie działa, a próby aktualizacji firmware przez konto użytkownika są nieskuteczne w wersji oprogramowania 3.1.9, która poprawiła wcześniejszy błąd umożliwiający taki zabieg. Reset do ustawień fabrycznych przywraca jedynie zablokowane konfiguracje Vonage. Rozważano metody odczytu/programowania pamięci flash lub klonowanie firmware z innej, niezablokowanej bramki. Sugerowano sprawdzenie strony openlinksys.info. Ostatecznie, użytkownik zrezygnował z samodzielnych prób, uznając je za zbyt czasochłonne i skorzystał z komercyjnej usługi odblokowania oferowanej przez sprzedawcę na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA