logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS na płycie K7S5A bez stacji dyskietek?

Chester11-86 28 Kwi 2009 19:39 4784 11
REKLAMA
  • #1 6467482
    Chester11-86
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich forumowiczów!
    Mam taki mały problem: posiadam płytę główną K7S5A i dokupiłem sobie do płyty pamięć sdram ale nie działa :( pisałem do osoby która mi to sprzedała i powiedziała żebym spróbował zaaktualizować biosa tyle że tu jest haczyk nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie posiadam także stacji dyskietek. I czy po zaaktualizowaniu biosa trzeba instalować system windowsa jeszcze raz??
    szukałem na tutejszym forum ale posty zostały zamkniete i ich ostatnia aktualizacja jest z tamtego roku :(
    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 6467525
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Zanim zaczniesz czytać o aktualizacji BIOS-u, a tym bardziej będziesz próbował ją wdrożyć podaj jaka to pamięć* dokładnie, bo zaraz się okaże, że BIOS jej nie pomoże.
    Gdybyś jednak sie skusił to konieczne jest prawidłowe rozpoznanie wersji/rewizji płyty, bo było ich parę, a BIOS musi być dobrany pod konkretną (o nieoficjalnych wersjach nie ma - przynajmniej na teraz powodu pisać).

* A jeszcze lepiej pełną konfigurację sprzętową.

PS.
    Zmiana BIOS-u nie wiąże się z koniecznością reinstalacji systemu.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 6468578
    Chester11-86
    Poziom 16  
    Witam!
    Poniżej przedstawiam dane techniczne pamięci jaką zakupiłem:

SDRAM 512MB
    PC133&PC100
    184 PIN
    SZYBKOŚĆ 133MHz &100MHz
    TYP PAMIĘCI SDRAM
    PRZEZNACZENIE PC
    WIELKOŚĆ PAMIĘCI 512MB
    CL 3.0
    ECC NIE
    NAPIĘCIE 3,3V
    STRONY DWUSTRONNE

A gdzie znajdę prawidłowe rozpoznanie wersji płyty?? :) jedyne literki i cyferki co znalazłem na płycie to: Canada ICES-003 Class/Class B

A oto objawy komputera po włożeniu nowej kości czyli 512MB
    W slocie nr 1 posiadam pamiec 256MB natomiast kosc wlozylem do slotu nr2 objawy to , co pół godziny komputer się zawiesza i na nic nie reaguje i każdy program odpala się zbłędem musze dwa razy włączać każdy program nawet odtwarzacz do filmów typu bestplayer

Zamieniłem kości miejscami ponieważ więcej slotów nie posiadam na płycie objawy to że komputer w ogóle się nie włączył :( zatrzymał się na początku ładowania biosa to samo się stało gdy próbowałem właczyć komputer przy wykorzystaniu tylko pamięci 512MB jak w jednym tak i drugim slocie :(

Natomiast wykorzystując tylko jedną kośc 256 działa wszystko poprawnie na każdym slocie.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 6468944
    Matuzalem

Poziom 43  
    1. Dokładny model jest podany na samej płycie K7S5A v. ... (ew. rev. ...) - musisz zajrzeć do wnętrza obudowy. Możesz też podać sygnaturę BIOS-u ( ciąg znaków pojawiający się przy starcie komputera w lewym dolnym rogu ekranu) - są w niej "zaszyte" i informacje o wersji.
    2. Przetestuj tę kość 512 używając np. memtesta czy to z dyskietki, czy z wypalonego na płycie obrazu.
    Pamiętaj, że program należy uruchamiać jako bootowalny, a nie z poziomu systemu operacyjnego.
    Test ma na celu wykluczenie uszkodzenia pamięci i powinien być prowadzony albo przez kilka/kilkanaście godzin, albo do wystąpienia pierwszych błędów.

PS.
    Podaj proszę - przy okazji, gdy będziesz "zdawał relację" z tego co ustaliłeś, parametry tej drugiej - działającej - kości.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #5 6470490
    Chester11-86
    Poziom 16  
    To co znalazłęm na kostce od biosa to dwie naklejki na których widniały oto takie napisy:
    a) naklejka 1: K7S5A 155
    b) naklejka 2: 686 AMIBIOS 1999 AY29 4506

Natomiast specyfikacja drugiej kości jaką posiadam to:
    HYS64V32220GU-7.5-C2
    32MX64 SDRAM
    C2714239P PC133-333-520
    256MB, Sync, 133MHz, CL3

Posiadam memtesta na płycie i działa więc przetestuję pamięć tylko mam pytanie czy mam wsadzić tylko tą kość 512 i wtedy włączyć test czy przetestować dwie kości razem??

Posiadam także książke Mainboard user's guide do tej płyty jaką dostałem od nowości kompa oraz jest do tego płyta gdzie znajduje się kilka różnych programów.

Na tej płysie nie znalazłem żednej wersji natomiast w tej
    książce cos takiego:
    Copyright 2001
    K7S5A, Version 1.0

to chyba o to chodziło tak??

P.S. Jeszcze znalazłem coś takiego na pudełku od płyty głownej:
    K7S5A
    Form Factor: Fullatx
    Chipset: SIS 735
    VGA/Audio: No/Yes
    Modem/LAN: No/No
    DIMM/DDR: 2/2
    PCI/AGP/AMR: 5/1/1

oraz kod kreskowy: D17JE14204906
  • #6 6472653
    dominik71vp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    czy podczas uruchomienia komputera głosniczek w obudowie wydaje jakieś dzwięki, może kosc jest zepsuta (jesli masz mozliwosc sprubuj w innym kompie)
    Zeby się dowiedziec jaka to płyta mozes skozystac z programów typu Everest Home Edition
  • REKLAMA
  • #7 6476369
    Chester11-86
    Poziom 16  
    Witam!
    Podczas uruchomienia głośniczek w komputerze nie wydaje dziwnych dźwięków zachowuje się tak jak zawsze natomiast ramy sprawdzałem na dwóch innych płytach głównych i działają bez problemu :) więc jaka może być przyczyna?? :(

Według programu Everest Home Edition
    Id płyty głownej to: Pole Wartość
    ID płyty głównej 62-0206-001131-00101111-040201-SiS735$K7S5A_K7S5A RELEASE 02/06/2002 S

i teraz jest problem jak mam zmienić biosa? :( bez użycia stacji dyskietek?? wiem że potrzebuje płyty windowsa np 98 ale płyta musi być bootowalna co to znaczy?? :)

P.S. I jaka to wersja płyty głównej ? :)

Z góry dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam!
  • #8 6476519
    dominik71vp
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Cytat:
    i teraz jest problem jak mam zmienić biosa?? bez urzycia stacji dyskietek?? wiem że potrzebuje płyty windowsa np 98 ale płyta musi być butowalna co to znaczy??

To znaczy ze musi się uruchomic zaraz po starcie systemu (zeby się uruchomiła musisz zmienic opcję w biosie lub wcisnąć odpowiedni klawisz podczas uruchamiania kompa np. F8 lub inny, płyta musi zawierać takżę odpowiednie pliki)

Cytat:
    P.S. I jaka to wersja płyty głownej ??

model płyty powinien być napisany na płycie obok jej nazwy (u mnię K7S5A pro rev.5 nad gniazdem karty graficznej)

podobny temat już był
    Link

Aby zmienić bios musisz miec dyskietke startową lub płyte botowalną , amiflash i plik z biosem te pliki są na stronie producenta w pis w google ecs i pierwszy link
  • REKLAMA
  • #9 6476722
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Akurat mam tę płytę przed nosem. Wersja jest nadrukowana w lewym dolnym rogu.
    Jak zaktualizować BIOS na płycie K7S5A bez stacji dyskietek?

www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductArchive.aspx?CategoryID=1&MenuID=52&LanID=16
  • #10 6483012
    Chester11-86
    Poziom 16  
    Witam!
    Z przykrością muszę stwierdzić że moja płyta głowna nie posiada żednej wersji :( w miejsu gdzie mi pokazałeś ja posiadam tylko naklejke o treści: "4*" i tyle obejrzałem cała płyte głowna z przodu z tyłu centymetr po centymetrze i nic :(

wiec jak mam ustalić jakiego biosa ściągnąć??

Pozdraiwam!
  • #11 6483587
    Matuzalem

Poziom 43  
    Chester11-86 napisał:

Pierdoła z Gądek napisał:
    ciąg znaków pojawiający się przy starcie komputera w lewym dolnym rogu ekranu
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #12 6491073
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Chester11-86 napisał:
    ...Z przykrością muszę stwierdzić że moja płyta głowna nie posiada żednej wersji :( w miejsu gdzie mi pokazałeś ja posiadam tylko naklejke o treści: "4*"...

A pod naklejką?
    Chester11-86 napisał:

Ano tak, że wystarczy wejść na stronę producenta i przeczytać, że bios do wszystkich wersji K7S5A jest ten sam (nie mówię tu o płytach K7S5A2, K7S5A+ czy K7S5APro, bo jest to wyrażnie nadrukowane na płycie):
    BIOS Name: BIOS for K7S5A(PCB:1.1) / K7S5A(PCB:3.1) / K7S5A(PCB:3.1B)
    Version: 30811
    Release Date 2004/01/02

www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Downloads/ProductsDetail_Download.aspx?detailid=279&DetailName=Bios&DetailDesc=&CategoryID=1&MenuID=6&LanID=0

Poza tym też tu:
    www.ecs.com.tw/extra/productinfo/MB.htm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilnego działania lub braku bootowania komputera z płytą główną ECS K7S5A po instalacji modułu pamięci SDRAM PC133 512MB, pomimo prawidłowego działania modułu w innych systemach. Sugerowano aktualizację BIOSu płyty głównej jako potencjalne rozwiązanie. Użytkownik pyta o metody aktualizacji bez stacji dyskietek i konieczność reinstalacji systemu operacyjnego. W dyskusji ustalono, że aktualizacja BIOSu nie wymaga reinstalacji systemu. Zalecono przeprowadzenie testu pamięci narzędziem Memtest86+ uruchamianym z nośnika bootowalnego (CD/DVD) w celu weryfikacji sprawności modułu RAM. Pomimo trudności w odnalezieniu nadrukowanej rewizji PCB płyty, według informacji producenta ECS, plik BIOS dla standardowych wersji K7S5A (PCB 1.1, 3.1, 3.1B) jest wspólny i dostępny na stronie producenta. Procedura aktualizacji BIOSu bez stacji dyskietek obejmuje przygotowanie bootowalnego nośnika CD/DVD (np. płyty startowej systemu operacyjnego) zawierającego narzędzie flashujące BIOS (AMIFLASH) oraz odpowiedni plik BIOS, a następnie uruchomienie komputera z tego nośnika i wykonanie procesu flashowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA