logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie parametry żarówek LED są kluczowe przy zakupie?

Dar.El 29 Kwi 2009 11:16 9709 6
REKLAMA
  • #1 6469497
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Po przejrzeniu oferty żarówek LED na allegro, trochę się załamałem. Jesteśmy oszukiwani do tego stopnia, że tracę wiarę w ludzi. Może tak wspólnymi siłami napiszemy jak należy rozumieć różne parametry tych żarówek i co jest możliwe a co nie. Na początek link do przeliczania kandeli i stopni na lumeny:
    http://led.linear1.org/lumen.wiz
    Wzór jest taki:
    lm=cd x 2Π x (1 - cos (stopnie / 2 ))
    Najlepsze białe diody LED o barwie ciepłej nie osiągają 100lm/W i tego trzeba się trzymać. Ledy nie lubią ciepła, więc żarówki o mocy 3W nie posiadające radiatora nie poświecą długo, ale i jasność ich będzie mniejsza z powodu przegrzanych LED.
    Jeżeli żarówka nie posiada informacji ile lumenów przy jakiej mocy, lub kandeli i kąta świecenia, nie należy kupować. Pamiętać też trzeba o wymaganym radiatorze, czym większy tym lepiej. Nie należy kupować białych z zimnym światłem, praktycznie do niczego się nie nadają, może do latarki.
    Większość żarówek i listew jest produkcji chińskiej No Name i jakość ich jest na tyle duża, aby udało się je sprzedać, przy dużej ilości "kitu" od sprzedawcy, a po kilku miesiącach można wyrzucić je do śmieci, nie żądając wymiany na nową z powodu niskiej ceny i świętego spokoju.
    Żarówkę halogenową 20W można zastąpić żarówką LED o mocy 3W do 4W, pod warunkiem że jest zrobiona na LEDach markowych, np. CREE.
    Mógłbym tak pisać i pisać, ale nie wiem czy to wystarczy do zrozumienia problemu, proszę pytać i brać udział w dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 6469537
    majster_cewka
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Często podawana jest temperatura barwy świecenia. 2700K jest dość ciepła podobna barwą do żarówki, zazwyczaj diody są zimniejsze i światło jest bardziej sztuczne. warto zwrócić na to uwagę.
  • REKLAMA
  • #3 6470050
    diodakiler
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Krótko i na temat "na cenę"...
  • #4 6471086
    Dar.El
    Poziom 41  
    Jeśli chodzi o temperaturę barwową, to należy stosować tylko ciepłe, max 4000°C. Ledy świecące zimnym światłem, mają odwzorowanie koloru 72% a świecące ciepłym światłem 80%. Dla małej jasności oświetlenia, lepsze jest światło ciepłe i dla tych parametrów 80% odwzorowania kolorów wystarczy. Czym silniej chcemy coś oświetlić, tym większe są wymagania odwzorowania koloru a zarazem światło powinno być zimniejsze a LEDy zimne mają max 72%, więc jak na razie nie da rady robić ładnego silnego oświetlenia. Na LEDach można robić tylko oświetlenie boczne, nastrojowe o niewielkiej intensywności i wyłącznie na tych świecących ciepło (2700° do 4000°).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 6472421
    Dar.El
    Poziom 41  
    Nie o to mi chodzi. Chcę dokładnie opisać jakie trzeba kupować żarówki LEDowe a nie czy są lepsze od świetlówek czy halogenów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kluczowych parametrów, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie żarówek LED w kontekście często spotykanych nieścisłości w opisach produktów, szczególnie na platformach sprzedażowych. Zwrócono uwagę na istotność podawania strumienia świetlnego (lumenów), światłości (kandeli) oraz kąta świecenia, które pozwalają ocenić rzeczywistą jasność. Podkreślono, że najlepsze białe diody LED o ciepłej barwie światła nie osiągają skuteczności powyżej 100 lm/W. Ważnym aspektem jest również zarządzanie temperaturą – żarówki LED o wyższej mocy wymagają radiatora, gdyż przegrzewanie skraca ich żywotność i obniża jasność. Jako kluczowy parametr wymieniono temperaturę barwową światła (np. 2700K - 4000K dla ciepłej barwy), która wpływa na odwzorowanie kolorów. Sugerowano, że diody z zimnym światłem (ok. 72% odwzorowania) są mniej odpowiednie do oświetlenia, a cieplejsze (ok. 80%) lepiej sprawdzają się przy niższej intensywności. Wspomniano o dominacji na rynku produktów chińskich "No Name".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA