logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić silnik 2.2 kW w trójkąt bez sieci trójfazowej? Falownik czy inne opcje?

coach 03 Maj 2004 13:48 2444 7
REKLAMA
  • #1 623611
    coach
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Czesc
    Mam kompresor trzy tłokowy w zestawie jest silnik 2.2 KW połączony fabrycznie w trójkąt .
    Niestety nie mam sieci trójfazowej, tutaj rozpoczął sie mój problem.Stoczyłem walke z kondensatorami skutki były takie ,że jak to zaczynało normalnie chodzic,silnik tez zaczynał sie grzac(dojechałem do 200mikro wiem że powinno byc 140).wraz ze wzrostem cisnienia w butli (ok 0.1 MPa) silnik gwałtownie zwalniał ,to zrozumiałe pewnie jak by było połączenie w gwiazde było by lepiej,możliwosci takiej nie ma silnik jest szcxzelnie złożony.
    Zastanawiam sie nad falownikiem ale nie mam schematu i nie wiem jaka może byc jego cena,a gdyby zastosowac dławik na jedną faze kondensator na drugą ???
    Pomocy :cry:
  • REKLAMA
  • #2 623727
    thalex
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Cewki z tym silniku są na 380V więc nie masz skąd wziąć takiego napięcia nawet z falownika. Dławik też nic nie da.
    Temat był wiele razy na forum, zajrzyj do tematów "przyklejonych"
  • REKLAMA
  • #3 623819
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Problemu tego nie rozwiążesz przy zasilaniu silnika napieciem 220V i włączeniu kondensatora.Zapotrzebowanie mocy do tego układu zostało tak dobrane przez producenta i jest to 2,2KW przy U=380V a zasilając silnik z napiecia 220V takiej mocy nigdy nie uzyskasz.
    Rozwiązaniem może być (bez zmiany silnika) zastosowanie falownika trójfazowego ale jest to kosztowne.
    Inne rozwiązanie to zastosowanie trafa podwyższajacego napiecie z 230V do 380V i zastosowanie kondesatora (praca silnika trójfazowego zasilana jednofazowo).
  • #4 624291
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    w gwiazdę silnik będzie jeszcze słabszy niż teraz w trójkącie
    proponyję zmniejszyć ciś max., może wypiąć któryś gar
    a najlepiej przełożyć silnik na 2,2 na 220V bo to taańsze od falownika chyba, że można złożyć jakiś tani falownik.
    Czy ktoś wie, za ile można złożyć jakiś prosty falownik?
    8O
    macher
  • #5 624973
    Borys1003
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    miałem kiedys taki komperosr i raczej nie baw się w wymiane silnika, bo jest on dobrany do tego wału od kompresora, ciężko Ci będzie go dopasować ma napęd bezpośredni. A kompresor jest na prawde beznadziejny, zaworki się sypią, lepiej zostaw sobie zbiornik załóz silnik na 220 małe kółko na silnik duże na kompresor nawet od Stara może być ,bedzie dłużej kręcił, ale zbiornik utrzyma ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #6 628618
    coach
    Poziom 13  
    dzieki za rade ale ten kompresor jest cichy a to co mnie najbardziej interesuje jest bardzo szybki .Mam silni na 220 ale ma 2800 obrotów noi nie wiem czy wytrzyma kompresor ,a moc tego silnika 1,5
  • REKLAMA
  • #7 629257
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    a nie ma tabliczki znamionowej na sprężarce?
  • #8 629319
    coach
    Poziom 13  
    Na tabliczce jest : 380 ^ ; 1410 Obr ; cosf =0.8; 2.2KW
    to i tak nic nie da. Mam tylko taką mysl tam jest spore koło zamachowe,gdyby to rozpędzic,pod warunkiem ,ze wytrzyma.
    Moze da rade ?

Podsumowanie tematu

✨ Silnik trójfazowy 2,2 kW połączony w trójkąt, zasilany z sieci jednofazowej 220 V, nie osiąga wymaganej mocy i szybko się nagrzewa przy próbie uruchomienia z kondensatorami. Próby zwiększenia pojemności kondensatorów prowadzą do przegrzewania silnika i spadku prędkości obrotowej wraz ze wzrostem ciśnienia w zbiorniku. Przełączenie silnika na połączenie gwiazdowe jest niemożliwe ze względu na konstrukcję. Rozwiązaniem może być zastosowanie falownika trójfazowego, który jednak jest kosztowny i wymaga odpowiedniego schematu podłączenia. Alternatywnie można użyć transformatora podwyższającego napięcie z 230 V do 380 V oraz kondensatora, aby zasilić silnik trójfazowy jednofazowo. Próby zastosowania dławika na jedną fazę i kondensatora na drugą nie przynoszą efektu. Wymiana silnika na 2,2 kW przystosowany do 220 V jest opcją, ale wymaga dopasowania do mechanizmu kompresora. Silnik 1,5 kW na 220 V o wyższych obrotach (2800 obr/min) może nie wytrzymać obciążenia kompresora. Tabliczka znamionowa silnika wskazuje 380 V, 1410 obr/min, cosφ=0,8, 2,2 kW. Koło zamachowe kompresora jest duże, co może pomóc w utrzymaniu prędkości obrotowej, jeśli mechanicznie wytrzyma.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA