logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak prądu w jednym gniazdku w kuchni, instalacja aluminiowa PRL

Hellander 01 Maj 2009 09:54 2672 5
  • #1 6477270
    Hellander
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Kiedy kładłem się wczoraj spać to wszystko było ok.
    Dziś rano na jednym z gniazdek w kuchni już nie było prądu, do gniazdka podłączona w tym czasie była tylko kuchenka elek-gaz, jedyne co pobierało prąd przez ten czas z tego gniazdka to wyświetlacz z zegarem na tej kuchence.

Instalacje mam niestety starego typu (bloki budowane w czasach prl-u) czyli instalacja aluminiowa i jeden bezpiecznik na wszystkie gniazdka w mieszkaniu (reszta gniazdek działa normalnie).

Gniazdko rozkręciłem i wszystko wydaje się ok.

Cóż mogła się stać?
  • #2 6477288
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Nad gniazdkiem powinna być puszka, lub w najbliższym rogu . Do tej puszki przydało by się zajrzeć i probówką sprawdzić czy tam jest wszystko w porządku.

Być może na odcinku od puszki do gniazdka przewód się upalił.
  • #3 6477403
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1539
    Prawdopodobnie tam nie ma żadnych puszek a gniazda są łączone między sobą. Przynajmniej u mnie tak jest w starym bloku. Przyczyną mogą być poluzowane połączenia w innym gniazdku w kuchni. Sprawdź wszystkie gniazdka.
  • #4 6480441
    keszan
    Poziom 20  
    Ocena: 76
    Proponuję zaprosić elektryka.
  • #5 6483011
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    Sprawdź innym odbiornikiem czy jest napięcie w tym gniazdku jeżeli nie ma to rozkręć gniazdo poprzednie to bliżej bezpieczników.Zobacz ile przewodów dochodzi do tego gniazda.Jeżeli tylko 1 to szukaj puszki
  • #6 8534576
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA