logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chrysler Grand Voyager 2,5 TD 1997r. - klimatyzacja

pawliszon1981 05 Maj 2009 20:32 8759 9
REKLAMA
  • #1 6494288
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam. Mam problem z klimatyzacją w tym modelu. Kupiłem go za granicą i od początku klima nie działała ale podczas włączania/wyłączania słychać było odgłos jak przy włączonym kierunkowskazie. Od przyjazdu do kraju przestała całkowicie reagować. Po włączeniu przycisku świeci się na nim dioda ale nie ma żadnej reakcji. Sprawdzałem bezpiecznik, przekaźnik wszystko jest ok.
    Może się mylę ale gdyby nie była pełna to chociaż zmieniałaby się praca silnika po włączeniu klimy a tu nic. Proszę o pomoc.

ps. jeśli to jest mechaniczna usterka to proszę o wybaczenie że wpisałem na elektryce ;)
  • REKLAMA
  • #2 6494639
    Venarnarco
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Podnieś maskę zobacz czy pasek jest na rolce od klimy jak jest to musisz zobaczy czy elektormagnes działa i czy prad dostaje
  • #3 6495519
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Sprawdź ciśnienie w układzie, pewnie gaz uleciał, przy braku ciśnienia klima nie włączy się. Możesz odszukać czujnik niskiego ciśnienia(na grubszej rurce) i spiąć go na krótko zworka, jeśli sprężarka ruszy, brak ciśnienia albo uszkodzony czujnik, jeśli nie, sprawdź czy z panela sterowania wychodzi plus, po włączeniu przycisku klimatyzacji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6498880
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Pasek jest na rolce. A jeśli chodzi o ten czujnik to niestety nie mogę go znaleźć. Wiem, że mógłbym iść do mechanika i być może by mi to zrobił ale może to jest drobnostka a on będzie to "naprawiał" ze 3 dni i powie mi z 400zł :/

Jest to mój pierwszy samochód z klimą i dlatego mam problemy. Znalazłem na najdłuższym przewodzie łączącym się ze sprężarką takie coś:
    Chrysler Grand Voyager 2,5 TD 1997r. - klimatyzacja
    i gdzieś tam na innym przewodzie coś podobnego, ale coś mi się zdaje, że to raczej nie to :oops:
  • REKLAMA
  • #6 6498908
    trabicek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    To jest zawór serwisowy. Możesz odkręcić tą nakrętke i nacisnąć śrubokrętem. Jeśli coś uleci i będzie się ciężko naciskać to klima jest nabita, z tym że może być za mało czynnika, a tego już tak nie sprawdzisz.
  • #7 6498997
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    A czy ktoś wie gdzie może się znajdować ten czujnik? Albo w innym modelu gdzie on się znajduje żebym wiedział gdzie szukać mniej więcej.
  • #8 6499162
    AMICAR
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    Podlacz na krotko Kompresor, tzn bezposrednio z akumulatora, jak sprzeglo zaskoczy i po 2-3 minutach bedzie chlodzil, tzn, ze cos ze strowaniem.
    Jak nie znajdziesz to wklinij adres Email, wysle schematy.
    Pozdrawiam amicar
    Email: remilogo(_at_)yahoo.de
  • #9 6500049
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    AMICAR napisał:
    Podlacz na krotko Kompresor, tzn bezposrednio z akumulatora, jak sprzeglo zaskoczy i po 2-3 minutach bedzie chlodzil, tzn, ze cos ze strowaniem.
    Jak nie znajdziesz to wklinij adres Email, wysle schematy.
    Pozdrawiam amicar
    Email: remilogo(małpa)yahoo.de

Odradzam, jeśli układ jest pusty, przez te 2-3 minuty możesz zatrzeć sprężarkę, na początek pojedz do zakładu który zajmuje się klimatyzacją, niech sprawdza jakie jest ciśnienie w układzie, za sprawdzenie zapłacisz max 20 zł i będziesz miał pewność czy wina po stronie szczelności układu, czy wina po stronie elektryki.
  • #10 6793501
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    A ja przypomnę się w temacie bo właśnie zreanimowałem klimatyzację. Układ był całkiem pusty. Wszystko działa, układ szczelny, klima chłodzi. Tylko, że klima zaczyna już chłodzić po włączeniu nawiewu (oczywiście jak suwaki są ustawione na zimne powietrze) a po włączeniu przycisku ze znaczkiem śnieżynki chłodzi jeszcze bardziej. Nie wiem czy powinno być tak, że po włączeniu nawiewu już leci zimne powietrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z klimatyzacją w samochodzie Chrysler Grand Voyager 2.5 TD 1997, która przestała działać. Dioda na przycisku włączenia klimatyzacji świeciła, ale sprężarka nie uruchamiała się. Sprawdzono bezpiecznik i przekaźnik (były sprawne), pasek na rolce kompresora (był na miejscu). Początkowo słychać było tykanie przekaźnika, co ustało. W dyskusji sugerowano sprawdzenie ciśnienia czynnika w układzie, sprawdzenie elektrozaworu sprzęgła kompresora oraz czujnika niskiego ciśnienia. Ostrzegano przed uruchamianiem kompresora "na krótko" przy pustym układzie, rekomendując sprawdzenie ciśnienia w specjalistycznym serwisie. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę nieszczelności i nabicie układu czynnikiem, co wskazuje, że pierwotną przyczyną był brak ciśnienia. Po naprawie pojawiło się nowe pytanie dotyczące lekkiego chłodzenia powietrza przy samym włączeniu nawiewu z ustawieniem na zimne, bez włączania przycisku "śnieżynki".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA