logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ogrzewacz przepływowy Siemens 12kW nie grzeje wody mimo napięcia?

wso 06 Maj 2009 22:13 15245 17
REKLAMA
  • #1 6499797
    wso
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie wszystkich (jestem pierwszy raz na tym forum)
    Mam następujące pytanie/problem: nie grzeje przepływowy ogrzewacz wody Siemens. Po odkreceniu kranu stycznik załącza napięcie na grzałki. Między grzałkami miernik wskazuje 412V. Woda leci zimna. Filtr czyściłem. proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 6499893
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Sprawdź grzałkę czy jest sprawna.
  • #3 6499902
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Jeżeli załączają się min. 2 pierwsze styki to uszkodzona jest grzałka.
  • REKLAMA
  • #4 6499951
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Jeżeli uszkodzona grzałka, to cały zespół do wymiany.
  • #5 6499959
    wso
    Poziom 11  
    CZY to są te grzałki?
  • #6 6499974
    przemekjasiu
    Poziom 14  
    Ocena: 44
    tak kolego tam masz grzałki
  • REKLAMA
  • #7 6499976
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Grzałki to ten duży plastikowy biały element. To zaznaczone to bezpiecznik termiczny. Styki grzałek wyprowadzone po przeciwnej stronie zasilania i wyjścia wody, połączone mosiężnymi blaszkami i z podpiętymi przewodami zasilania. Skoro mierzyłeś napięcie na stykach grzałki to dlaczego pytasz czy to jest grzałka?
  • #8 6500009
    wso
    Poziom 11  
    myślałem że to też grzałki.

Dodano po 4 [minuty]:

czy będzie opłacalna naprawa. czy wymiana całego.
  • #9 6500079
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Jeżeli spalona któraś grzałka to koszt wymiany będzie wysoki, wyższy niż polowa wartości nowego urządzenia.
  • #10 9433368
    Zapol
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam!
    Mam taki sam jak kolega podgrzewacz wody. Również przestał działac. Jeżeli zacznie płynąć woda to nie słychać kliknięcia. W czym może być problem? Zasilanie jest.
  • #11 9436780
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Do sprawdzenia włącznik ciśnieniowy. Na początek przeczyść wszystkie elementy układu przez który płynie woda.
  • #12 9446541
    agajerzyk
    Poziom 1  
    To na 100% wyłącznik ciśnieniowy.Jeżeli był używany ogrzewacz parę lat a przy kiepskiej wodzie /duża zawartość wapnia/nawet szybciej -stwardniała lub nwet pękła membrama tego wyłącznika i może się sączyć woda.Można to sprawdzić przy wyłączonym zasilaniu ogrzewacza.Wymiany membramy lub całego wyłącznika ciśnieniowego nie zalecam osobie nie znającej zasady działania urządzenia gdyż w każdym przypadku będzie ono wymagało precyzyjnej regulacji.Najlepszym rozwiązaniem wezwać najbliższy serwis.Pozdrawiam
  • #13 10932381
    cns80
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Odgrzeję kotleta:
    Ogrzewacz miał przez dwie godziny odkręconą na full gorącą wodę w wyniku małego wypadku.
    Teraz obiaw jest taki że styczniki działają, ale woda jest ledwie letnia.
    No i takie pytania:
    1. Jak sprawdzić grzałki ? Tzn. co powinien wskazywać miernik jeśli są dobre, a co jeśli są złe ? Jak rozumiem grzałek jest 3 (w moim modelu 18kw jest chyba 4) ?

2. Pisaliście o wyłączniku termicznym zaznaczonym na rysunku. Jest ich 2 jak je sprawdzić i ewentualnie wymienić ? I czy to one mogą być przyczyną tego zjawiska jeśli w pierwszym teście wyjdzie że grzałki są OK.
  • REKLAMA
  • #14 11143500
    regithemila
    Poziom 1  
    Mam podobny problem co poprzednik styczniki sie włączają ale grzałki nie grzeją jedynie w jednym miejscu są ledwo wyczuwalnie letnie. Co może być nie tak.
  • #15 13289609
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    Może po raz kolejny admin wywali tekst do kosza, ale warto coś się odezwać.
    Na początku warto przy wyłączonym zasilaniu sprawdzić omomierzem czy grzałki mają ciągłość i prawidłową rezystancję.
    W tym podgrzewaczu czujniki temperatury (których faktycznie są dwie sztuki) współpracują z wyzwalaczem elektromagnetycznym wyłącznika bezpieczeństwa. Jeżeli nie wyczuwa się temperatury wody, to przyczyn może być kilka:
    1.brak zasilania- sprawdzić miernikiem przy przewodzie zasilającym.
    2. wyzwolony wyłącznik bezpieczeństwa - sprawdzić "dźwigienkę " na wyłączniku (brązowa dźwigienka w otworze czarnej osłony styków wyłącznika) należy ją wcisnąć.
    3. za niskie ciśnienie wody- nie załącza w pełni lub wcale wyłącznik ciśnieniowy - otworzyć zawór regulacyjny przy wlocie wody zasilającej( prawa strona).
    4. za wysokie ciśnienie wody - wyregulować zawór do momentu uzyskania odpowiedniej temperatury wody. Podczas regulacji temperatury zablokować przełącznik trybu" eko/II" gdyż wyłącza on przy zdjętej obudowie jedną z grzałek.
    5. nieprawidłowo pracuje wyłącznik ciśnieniowy - wymienić na nowy.
  • #16 13410571
    crx4
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam!!
    Odgrzeje kotleta, na pierwszym zdjęciu zaznaczyłem grzałki które sprawdzałem miernikiem na przewodzenie prądu, te zaznaczone na zielono przewodzą a ta na czerwono nie (jeżeli nie przewodzi to chyba spalona). Mam teraz takie pytanie czy ten przepływomierz może działać na dwie fazy?? Czy mogę zrobić tak jak zaznaczyłem na drugim zdjęciu tj. odłączyć ten przekreślony przewód, a te co są w czerwonym kółku przełożyć na miejsce zielonego kółka?? Dlaczego ogrzewacz przepływowy Siemens 12kW nie grzeje wody mimo napięcia? Dlaczego ogrzewacz przepływowy Siemens 12kW nie grzeje wody mimo napięcia?
  • #17 13439352
    artur s
    Poziom 25  
    Ocena: 157
    A sprawdzałeś po odłączeniu mostków? Kiedyś widziałem zdjęcie rozmontowanego zespołu grzałek takiego siemensa, ale czy to było z fabryki przed sklejeniem/ zgrzaniem nie wiem. Podgrzewacz na 2. fazach powinien działać, ale czy nagrzeje wystarczająco wodę... latem owszem, zimą może być słabo. I jakiekolwiek przeróbki nie są do tego konieczne.
  • #18 13442922
    crx4
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    hmm
    Jak ten siemens ojcu się zepsuł to kupiłem inny polskiej firmy i właśnie był na 2 fazach 8kW i wystarczało a tutaj jak jest 12kW na 3 grzałkach to na dwóch powinno być 8kW chyba??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przepływowego ogrzewacza wody Siemens 12kW, który mimo obecności napięcia (412V między grzałkami) nie nagrzewa wody. Wskazano, że przy załączeniu styczników grzałki powinny się nagrzewać, a ich uszkodzenie jest częstą przyczyną braku grzania. Zaleca się sprawdzenie ciągłości i rezystancji grzałek omomierzem; uszkodzona grzałka wymaga wymiany całego zespołu, co może być kosztowne. W urządzeniu występują również bezpieczniki termiczne i wyłącznik ciśnieniowy, które mogą powodować brak grzania, jeśli są uszkodzone lub niewłaściwie działają. Wyłącznik ciśnieniowy może mieć uszkodzoną membranę, co wymaga precyzyjnej regulacji lub serwisu. Wskazano także na konieczność sprawdzenia zasilania, działania wyłącznika bezpieczeństwa oraz odpowiedniego ciśnienia wody. Dyskusja poruszała także kwestie konfiguracji faz zasilania grzałek (2 lub 3 fazy) i wpływu tego na moc grzania. Naprawa uszkodzonych elementów bywa nieopłacalna w porównaniu do zakupu nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA