logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po włączeniu komputera pojawiają się komunikaty

wiewior87 10 Maj 2009 13:32 8701 17
  • #1 6512459
    wiewior87
    Poziom 11  
    Po włączeniu komputera wyskakują mi takie komunikaty:

Floppy disc(s) fail (40)
    Keyboard error or no keyboard present
    CMOS checksum error - default loaded
    Warning! CPU has been changed.
    Please re-enter CPU setting in the CMOS setup and remember to save before quit!
    Warning! CPU Ratio changed fail. Set CPU Ratio as Default

Press F1 to continue, Del to enter SETUP

Proszę o pomoc.
  • #2 6512471
    rafi.w
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    witam to wygląda na skasowane nastawy biosu Może być tak że masz rozładowaną baterie zmieniasz i ustawiasz bios na nowo Możr być też tak że masz uszkodzoną pamięć CMOS i wtedy płyte wymieniasz bo raczej tego nie naprawisz
  • #3 6512557
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Do biosu wejsc nie mozesz ?.
    Zmien klawiche na ten czas i zresetuj bios zworka cmos.
  • #4 6512724
    ckm-zaku
    Poziom 11  
    A podkrecales procesor? lub zmieniales ustawienia w biosie ? resetowales bios zworką?zmieniales baterie? mozesz zmienic baterie?cokolwiek robiles czy z dnia na dzien stalo się tak samo z siebie?jakie to komputer , ile lat ma plyta glówna czy woule posiadasz stacje dyskietek 3,5 cala? odpowiedz jak mozesz to konkretniej bedzie wiadomo co moglo sie stac.
    Pozdrawiam

Popraw pisownię!
    [jankolo]
  • #5 6512870
    wiewior87
    Poziom 11  
    Wymieniłem baterie ale nic się nie zmieniło. Nadal nie ma reakcji na wciśnięcie jakiegokolwiek klawisza :(
  • #6 6512895
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Czy po włączeniu zasilania obserwujesz "mrugnięcie" kontrolek na klawiaturze i czy świeci się kontrolka Power (o ile taka na klawiaturze jest)?
    2. O jakiej klawiaturze jest mowa: PS/2 czy USB?
  • #7 6512946
    wiewior87
    Poziom 11  
    Cytat:
    A podkrecales procesor? lub zmieniales ustawienia w biosie ? resetowales bios zworką?zmieniales baterie? mozesz zmienic baterie?cokolwiek robiles czy z dnia na dzien stalo się tak samo z siebie?jakie to komputer , ile lat ma plyta glówna czy woule posiadasz stacje dyskietek 3,5 cala? odpowiedz jak mozesz to konkretniej bedzie wiadomo co moglo sie stac.
    Pozdrawiam

Nie Podkręcałem procka ani nic w biosie nie zmieniałem. Prubowałem resetu ale nic to nie daje :( . Komputer jest juz w sumie stary (2001 rok) i nic nie było zmieniane (żadne podzespoły). Stację dyskietek posiadam :)

Cytat:
    1. Czy po włączeniu zasilania obserwujesz "mrugnięcie" kontrolek na klawiaturze i czy świeci się kontrolka Power (o ile taka na klawiaturze jest)?
    2. O jakiej klawiaturze jest mowa: PS/2 czy USB?

1. Diody na klawiaturze nie mrugają a kontrolki power nie posiada ta klawiatura.
    2. klawiatura pod PS/2
  • #8 6512973
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    wiewior87 napisał:
    Po włączeniu komputera wyskakują mi takie komunikaty:

Floppy disc(s) fail (40)
    Keyboard error or no keyboard present
    CMOS checksum error - default loaded
    Warning! CPU has been changed.
    Warning! CPU Ratio changed fail. Set CPU Ratio as Default

Press F1 to continue, Del to enter SETUP

Proszę o pomoc.

Klawiatura - błąd klawiatury lub klawiatura nie wykryta - wymień klawiaturę na inną.

Floppy disc fail (40) - uszkodzona lub źle podłączona stacja dysków. Czy świeci ci się lampka w stacji dysków? Jeśli tak, to prawdopodobnie źle podłączyłeś taśmę stacji dysków. Podłącz poprawnie taśmę, jeśli tak jest.

Wszystkie komunikaty związane z procesorem i CMOS mogą być związane z baterią. Może być wyładowana lub słaba bateria, która służy za trzymanie BIOS (napięcie baterii musisz sprawdzić miernikiem). Jeśli moc jest niższa niż 3V, polecam wymianę baterii. Teraz pytania:

1. Czy procesor jest/był podkręcony? Być może takie kruczki na temat procesora i CMOS pokazują się przez podkręcenie procka.
    2. Zmienianie ustawień BIOSU też może być powodem takich bajerów. Przywróć stare ustawienia.
    3. Sprawdź napięcie baterii (miernik się kłania). Jeśli moc jest większa niż 3V, to coś jest w BIOS, jak mniejsza niż 3V - wymień baterię.

Jeśli mogę się spytać, podaj specyfikacje komputera.
  • #9 6513018
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    I w tej specyfikacji uwzględnij model i producenta zasilacza.
  • #10 6513045
    wiewior87
    Poziom 11  
    [quote="Stroggowy_Zabijaka"]
    wiewior87 napisał:

1. Czy procesor jest/był podkręcony? Być może takie kruczki na temat procesora i CMOS pokazują się przez podkręcenie procka.
    2. Zmienianie ustawień BIOSU też może być powodem takich bajerów. Przywróć stare ustawienia.
    3. Sprawdź napięcie baterii (miernik się kłania). Jeśli moc jest większa niż 3V, to coś jest w BIOS, jak mniejsza niż 3V - wymień baterię.

1. Nie podkręcałem procka choć miałem zamiar :)
    2. Wydaje mi się ze nic nie zmieniałem
    3. Przełożyłem baterie z innej płyty głównej (na pewno działającej) i nic z tego
  • #11 6513078
    Gatesystem
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Ja bym sprawdził także zasilacz, ale nie tylko zasilanie 5, 12 V, ale wszystkie jego parametry.
  • #12 6513086
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 289
    Bateryjka zdechła , wsadzenie nowej nic nie da, musisz ustawić parametry procesora stara płyta główna sama tego nie zrobi.
  • #13 6513088
    wiewior87
    Poziom 11  
    jankolo napisał:
    I w tej specyfikacji uwzględnij model i producenta zasilacza.

Procesor: intel pentium 4 1,7GHz
    Płyta główna: Shuttle Av40 v 1.2
    Zasilacz: Codegen 300W ATX 2.03
    Pamięć: 256 ram
    GeForce2 MX400 Pro-TC64S

Dodano po 1 [minuty]:

lubamet napisał:
    Bateryjka zdechła , wsadzenie nowej nic nie da, musisz ustawić parametry procesora stara płyta główna sama tego nie zrobi.

Ale jak ustawić te parametru? Klawiatura nie działa :(
  • #14 6513120
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    No to właśnie masz komunikat Keyboard Error, więc można wymienić ;). Pożycz od kumpla, podłącz i sprawdź, czy działa. Jeśli nie działa dalej, być może masz coś zwalone ze slotem dla klawiatury. Przedmuchaj go.
  • #15 6513122
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    wiewior87 napisał:
    Klawiatura nie działa :(

Skąd masz pewność, że klawiatura jest sprawna? Pożycz od kolegi i sprawdź a swoją sprawdź na komputerze kolegi.
    Zsilacz który masz zasłużenie cieszy się wyjątkowo złą sławą. Pożycz zasilacz od kolegi i sprawdź jak sie wtedy zachowa system.
  • #16 6513143
    wiewior87
    Poziom 11  
    Stroggowy_Zabijaka napisał:
    No to właśnie masz komunikat Keyboard Error, więc można wymienić ;). Pożycz od kumpla, podłącz i sprawdź, czy działa. Jeśli nie działa dalej, być może masz coś zwalone ze slotem dla klawiatury. Przedmuchaj go.

Podłączyłem do tamtego komputera klawiature z tego i odwrotnie i obydwie działają :)

Windows juz się uruchamia ale to co było wyświetlane wcześnioej nadal jest wyświetlane poza tym o klawiaturze .
  • #18 6513547
    wiewior87
    Poziom 11  
    Teraz juz wszystko działa. Bardzo mi pomogliście. Wielkie dzięki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po włączeniu komputera pojawiają się komunikaty o błędach: "Floppy disc(s) fail (40)", "Keyboard error or no keyboard present", "CMOS checksum error - default loaded", oraz ostrzeżenia dotyczące zmiany procesora i ustawień CPU w BIOS. Problemy te wskazują na skasowane lub nieprawidłowe ustawienia BIOS, możliwe rozładowanie lub uszkodzenie baterii CMOS, a także błędy związane z klawiaturą i stacją dyskietek. Wymiana baterii CMOS na nową lub z innej płyty nie rozwiązała problemu. Klawiatura PS/2 została przetestowana i działa na innym komputerze, co sugeruje problem z portem klawiatury lub płytą główną. Stacja dyskietek może być uszkodzona lub źle podłączona. Zasilacz Codegen 300W ATX 2.03 jest znany z niskiej jakości i może powodować niestabilności systemu. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana zasilacza na bardziej niezawodny model, np. Modecom MC. Ustawienia procesora w BIOS należy przywrócić do domyślnych, jednak brak działania klawiatury utrudnia dostęp do BIOS. Po wymianie zasilacza i poprawnym podłączeniu urządzeń system uruchomił się poprawnie, a komunikaty zniknęły.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA