logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 TV do dekodera kablowego przez istniejący koncentryk?

Isk 13 Gru 2002 21:52 9808 24
REKLAMA
  • #1 64888
    Isk
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Pytanie z typu "jak zrobic"
    Na "początku" kabla antenowego(kablowka) jest dekoder kabloweczki ktory daje mi HBO chciałbym tez oglądać HBO na innym TV ale on jest dość daleko i zadnych kabli nie można ciągnać jest istniejący koncentryk.
    Jak zrobić aby było można oglądać HBO na 2 odległych od siebie TV połączonych koncentrykiem?
    mam nadzieje ze rozumiecie mnie?
    Moze da sie zrobić pętle
    rozgaleznik
    sygnal z kablowki------|=====dekoder--TV
    |---TV

Co sugerujecie?
  • REKLAMA
  • #3 65231
    michalk
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    jezeli dekoder ma modulator to podłacz koncentryk do jego wyjscia ,a drugi tv ustaw na kanał modulatora i bedziesz odbierał na nim to co na dekoderze.
    jeżeli nie ma modulatora możesz wykorzystać np.magnetowid ,podać sygnał z dekodera na wejscie euro(AV)magnetowidu,,video na AV, koncentryk do wyjscia modulator w magnetowidzie,2 tv dostroic do kanału modulatora video.
  • #4 65260
    Isk
    Poziom 17  
    Dekoder ma jakies wyjscie IVP cz yjakos tak, podlaczylem tam TV ale nic nie ma - bede musial zaswiecic latarka :)
    A co do wyjsica AV to nie jest rowiazanie bo wszyscy musza ogladac to samo a przelacznie kanalow z odleglego TV bedzie meczace :(

Chyba jednak zostnaie opcja 1 TV. Bo bez dodatkowych kosztow sie pewnie nie obejdzie, zreszta nie moge wybierac kanalu w TV tylko musze z dekodera.
  • #5 65375
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    ten decoder hbo to taka owalna beczuszka co? jesli masz koncetryk do drugigo tv to zaden problem dajesz rozgaleznik z 1 na dwa i po sprawie jesli czegos nie rozumiesz zobacz link pactema z tym ze oczywiscie dekoderek dajesz na wejsci tego rozgalznika tylko uwazaj zeby cie ci z kablowki nie dopadli :lol: z doswiadczenia wiem ze niejestesmy grozni :wink:
  • REKLAMA
  • #6 65432
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 196
    Są jeszcze dekodery podobne do tych co były kiedyś do C+ analogowego. I one mją chyba modulator więc z takim to nie będzie problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 65746
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: mihalk a jednak sa takowe zapewniam cie :D
  • #9 65749
    Krzysi0
    Ja też widziałem. Np. filtry wkręcane w kabel. A za filtrem rogałęźnik i idzie np. na 3 telewizory.
  • #10 65754
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    a może do magnetowidu podłaczyć kabel z HBO i rozdzielic na dwa antenowe... do dwóch telewizorków. Na kanale wideo puszczać kanał HBO i puszczać go na telewizorach
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 65760
    krzysiek
    Poziom 27  
    :arrow: tremolo przekombinowales troche skoro jest koncentryk do drugiego tv to najprosciej jest tak jak napisalem wyzej prosciej i taniej sie nieda z postu autora domyslam sie chodzi wlasnie o taki filtr :)
  • #12 66950
    Isk
    Poziom 17  
    To jakis General Instrument.

Ale juz wykombinowałem, a wiec kabel od kablowki rozdzielam (rozgaleznikiem) na 2, 1 idzie do wejscia dekodera a ten z wyjscia lacze z 2 poprzez jakis zwykły łacznik ( za 2zł) i znowu do rozgałeżnika na inne TV.
    Oczywiście to działa na dekoderze ustawia sie tylko HBO w TV sie szuka i mamy wszędzie normalnie kanały i HBO.
    Tylko obraz jest nie zbyt dobry. Chyba będzie trzeba poszukać czegoś co potrafi połaczyć 2 zrodła sygnału.
  • #13 66956
    krzysiek
    Poziom 27  
    Qwe ales namieszal jak wyglada ten dekoder?wkrecany na kabel?
  • #14 66959
    Krzysi0
    General Instrument to już normalny dekoder a nie filtr wkręcany. Każdy abonent ma swoj nr i jest aktywowany ze stacji czołowej. Jak się nie płaci to wtedy jest usuługa deaktywowana. W przeciwieństwie do flitrów gdzie dalej możńa było oglądać Ot taki wynalazek :D
  • #15 66970
    krzysiek
    Poziom 27  
    :( nieznam niestety jestem ograniczony terytorialnie mamy inne :) :arrow: Qwe poradzisz juz sobie prawda? :ok:
  • #16 67367
    Isk
    Poziom 17  
    Poradze ( chyba ;) ) skocze tylko do telmoru może maja coś na łączenie 2 zrodel sygnału w jedno. Bo normalnie laczenie poprzez zwykly trojnik za "2zł" daje słabe efekty.

Dzięki za zainteresowanie.
  • #17 2221715
    Lashe
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

nie znam się na rzeczy ale potrzebuję zrobić coś podobnego jak w tym temacie, więc postanowiłem nie zakładać nowego tylko poprosić o radę tutaj.

W skrócie:
    Mam telewizje kablową ASTER(pakiet basic + canal+ i HBO-przez dekoder).
    Dekoder i kabel antenowy są podpięty pod TV nr1 i tam można oglądać Canal+ i HBO lub inne programy z kablówki.
    Chciałbym rozdzielić kablówkę na TV2 i TV3, ale tak aby można było oglądać na TV2 lub TV3 to co jest aktualnie ustawione na dekoderze podpiętym do TV1, a pozostałe programy z kablówki oczywiście muszą być niezależnie ustawiane na każdym z TV.

Wyobrażam to osobie tak że np. na TV1 oglądam HBO, a na TV2 lub TV3 oglądam na którymś z kanałów to, co jest ustawione na dekoderze(czyli w tym momencie HBO) lub przełączam na jakiś inny program z kablówki. Oczywiście sytuacja odwrotna też musi być możliwa.

Domyślam się że oglądać niezależnie programów z dekodera się nie da.

Podobno mogę kupić modulator oraz wzmacniacz i będzie OK, ale nie wiem jaki model wybrać, aby obraz na TV2 i TV3 był dobrej jakości oraz aby za bardzo nie przepłacać. Nie mam też pojęcia jak to połączyć w całość.

Prośba o pomoc - ew. podajcie inne rozwiązania - jeśli są jakieś.

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrawiam,
    Lashe
  • #18 2222366
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    WItam

Napisz, jakie masz zainstalowane dekodery - model, firme czy jest tylko jeden czy osobno na hbo i c+.
  • #19 2222429
    Lashe
    Poziom 11  
    Dzięki za odzew,

dekoder jest jeden, firmy Motorola, a modelu nie znam bo tak naprawdę abonentem stanę się za 5dni - a w opisie sytuacji uogólniłem jedynie że mam już Aster, obecnie mam jeszcze UPC, ale ta instalacja za chwilę stanie się nie aktualna. Nie wiem czy informacja o samym producencie dekodera wystarczy, jeśli nie to za kilka dni napiszę też model. Ale chciałem wiedzieć co trzeba wcześniej, to bym poprosił montera o pomoc w podłączeniu.
  • #20 2222486
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Niestety, nie wiele mi to mówi.
    Jeżeli miałbym pomóc - to proponuje zwrócić się bezpośrednio do montera (też nim jestem) wierzę, że wytłumaczy lub za jakąś odpłatnością zrobi to prawidłowo i "fachowo".
    Pozdrawiam
  • #21 2223502
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    ISK , możesz to zrobić na telmoroskim RM-2Fi0 , jak sie zdecydujesz to daj znać, taki rozgałęźnik/sumator to koszt 12 złotych , pozdrawiam Marcin
  • #22 2223611
    Lashe
    Poziom 11  
    Oczywiście że jestem zainteresowany, jeśli to rozdzieli na trzy odbiorniki TV i jakość będzie OK to czemu nie, jak mogę to zdobyć? Może masz taki sprzęt do sprzedania ?
  • #24 2230173
    Lashe
    Poziom 11  
    Witam,

dzięki za użyteczne informacje, mam tylko nadzieje że jakość na TV2 i TV3 będzie OK, mam nadzieje że jeśli nie to można to załatwić wzmacniaczem czy też innym urządzeniem.

Pozdrawiam
  • #25 2296768
    Lashe
    Poziom 11  
    Dla zainteresowanych:

Za niewielką opłatą ASTER zapewnia wszystko co potrzebne do oglądania C+ i HBO na więcej niż jednym TV :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia dwóch telewizorów do jednego dekodera kablowego za pomocą istniejącego kabla koncentrycznego, tak aby na obu odbiornikach można było oglądać ten sam program, np. HBO. Podstawowym problemem jest brak możliwości ciągnięcia nowych kabli oraz konieczność oglądania tego samego kanału na obu TV, gdyż dekoder nie pozwala na niezależne sterowanie programami na różnych odbiornikach. Proponowane rozwiązania obejmują użycie rozgałęźnika koncentrycznego, modulatora (np. w magnetowidzie) lub specjalnych sumatorów sygnału, takich jak Telmor RM-2Fi0, które pozwalają na łączenie sygnałów z dwóch źródeł. W przypadku dekodera bez modulatora, sygnał z wyjścia AV można przekształcić na sygnał antenowy za pomocą modulatora w magnetowidzie, co umożliwia odbiór na drugim TV. Użytkownicy zwracają uwagę, że proste rozgałęzienie sygnału może pogorszyć jakość obrazu, dlatego zalecane jest stosowanie wzmacniaczy lub dedykowanych urządzeń do sumowania sygnału. Dekoder General Instrument wymaga aktywacji i jest przypisany do abonenta, co różni go od prostych filtrów. Operatorzy kablowi, jak ASTER, oferują za dodatkową opłatą rozwiązania umożliwiające oglądanie programów z dekodera na wielu telewizorach. Wskazane jest skonsultowanie się z monterem lub zakup specjalistycznych urządzeń do poprawnego rozdzielenia sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA