logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa TV do dekodera cyfrowego z użyciem kabla koncentrycznego?

obimpe 19 Sie 2013 11:31 2481 3
REKLAMA
  • #1 12643204
    obimpe
    Poziom 10  
    Pytanie do szanownych forumowiczów - chcę podłączyć dwa telewizory do jednego dekodera. Kiedyś tak właśnie miałem na dekoderze analogowym. Jeden tv chodził ze euroscart, a drugi długim kablem podłączony był do wyjścia 75 om (koncentryk). Teraz po kilku latach chcę kupić dekoder cyfrowy, i połączyć oba telewizory. Jednak nie znalazłem dekodera na koncentryk 75 om, są tylko na euroscart, a także hdmi. Teoretycznie mógłbym połączyć jeden tv na hdmi, a drugi na euroscart, jednak takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę, nie mam możliwości poprowadzenia długiego kabla euroscart, muszę wykorzystać ten kabel 75 om koncentryk który już jest położony. Pytanie - czy istnieje możliwość wyprowadzenia ze złącza euroscart dwóch kabli i podpięcie ich pod koncentryk?
    Albo inne rozwiązanie - zauważyłem że niektóre dekodery mają maja inne wyjścia, może z któregoś dałoby się wyprowadzić dwa bieguny pod koncentryk 75 om?

Nie piszemy byle gdzie - przenoszę do innego działu.
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12643366
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    Ja tylko dodam w uzupełnieniu, że typowe dekodery DVB-S oraz DVB-T posiadające złącze HDMI nie obsługują jednocześnie HD 1050i oraz SCART SD w RGB. Czyli jeżeli podłączysz dekoder z odbiornikiem kablem HDMI, to najprawdopodobniej na złączu SCART - a dalej na wejściu modulatora - możesz nie mieć sygnału TV, lub ten sygnał jest zniekształcony.
    Najpewniej jest podłączyć dekoder do modulatora kablem SCART, następnie modulator kablem SCART do telewizora.
    Jako modulator można użyć taki drobiazg:
    http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny...classic_kanaly_21-69_fonia_6_5_mhz_R95176.htm
    Rewelacja to nie jest, ale jest tanie i skuteczne.

Ale zastanów się czy nie lepiej będzie dołożyć trochę grosza i postawić np dwa dekodery np Ariva 150:
    http://www.dipol.com.pl/tuner_ferguson_ariva_150_combo_dvb-s-s2_dvb-t_A99385.htm
    Następnie połączyć je jedną skrętką, do jednego z nich wkładasz kartę i odpalasz multiroom:
    - ustawiasz w dekoderze z kartą tryb master
    - a w dekoderze bez karty tryb slave.
    Każdy z dekoderów jest dołączony do anteny satelitarnej oddzielnym kablem a konwerter musi być co najmniej typu Twin.
    W internecie znajdziesz jak się ten multiroom odpala. Trzeba oczywiście odpowiednio poustawiać adresacje IP.
    Możesz wówczas oglądać różne programy na każdym z odbiorników/dekoderów.
  • #4 12644652
    obimpe
    Poziom 10  
    Dziękuję za udzielenie odpowiedzi, jeszcze nie wiem co kupię ale mnie to oświeciło
REKLAMA