logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony TA-F110 - prawy kanał przerywa przy dotknięciu lub przesunięciu

Marcinpeny 11 Maj 2009 18:10 1149 7
REKLAMA
  • #1 6517286
    Marcinpeny
    Poziom 10  
    Witam. Jestem zielony w temacie elektroniki oraz audio. Kupilem ostatnio wzmacniacz sony Ta-f110 na początku grało ladnie i teraz tez jest raczej ok ale jest taka sytuacja ze jak wzmacniacz gra i w tym momencie dotknie sie go albo przesunie to prawy glosnik gra o 90% ciszej i muzyka przerywa (nie jest to problem z glosnikami) ale jak sie go wylączy i znowu wlączy to znowu gra jak nowy. Czy cos trzeba przeczyscic? Wymienic? Prosze o jasne odpowiedzi bo jak juz napisalem jestem zielony. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6517376
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Na moje oko zimny lut.
  • REKLAMA
  • #3 6518908
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6519373
    Marcinpeny
    Poziom 10  
    Ale lutowac potrafie :) tylko kwestia znalezienia zimnego lutu mnie martwi. Podczas wlączenia funkcji direct nie ma tego problemu wiec wydaje mi sie ze zimny lut jest gdzies na przedwzmacniaczu ale gdzie sie on znajduje? Ktos moglby naprowadzic?
  • #5 6519569
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 401
    Podotykaj trochę rozgrzaną lutownicą punkty lutownicze. Możesz jeszcze sprawdzić czy płytka nie jest pęknięta, czasem to trudno dostrzec ale objawy mogłyby być podobne.
  • REKLAMA
  • #6 6523082
    pablos123
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przeczyść przełaczniki, rodzaju pracy i inne np. WD-40, może potencjometry przerywają.

Kolega jak widzę pracuje w pocie czoła na ostrzeżenie za naruszenie p.12 Regulaminu?
    Do przełączników, jak i potencjometrów istnieją ODPOWIEDNIE preparaty, nie bez celu zresztą opracowane i sprzedawane w specjalistycznych sklepach, a do SMAROWANIA powierzchni mających zachować poślizg jest WD 40. Stosowanie "co podejdzie" do potencjometrów może skończyć się nawet trwałym uszkodzeniem ścieżki oporowej, i całkowitym zniszczeniem potencjometrów. Podobna sprawa jest też i z przełącznikami. Aż wstyd się przyznać, ale samemu doświadczyłem kilkadziesiąt lat temu podobnej niespodzianki, co prawda nie z udziałem WD40, ale to nie jest istotne - chodzi bowiem o czynnik "wypychający" aerozol z pojemnika. Przełącznik po tygodniu rozsypał się w proch (puściły wiązania polimerowe).
    Życzę więcej rozsądku.
    (dj-MatyAS)
  • #7 6525409
    Marcinpeny
    Poziom 10  
    Dzis rano zalamalem sie dzwiękiem wydobywającym sie z glosnikow, ale przed chwilą dziala juz jak nowy nawet bez funkcji direct a nic w nim nie robilem... Zaczyna mnie to irytowac. Ile moze kosztowac przegląd wzmacniacza w jakims serwisie?
  • #8 6526181
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Marcinpeny napisał:
    Ile moze kosztowac przegląd wzmacniacza w jakims serwisie?

Proszę udać się do serwisu i tam zapytać. Na forum nie ma wróżek.
    Kosz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Sony TA-F110 ma problem z prawym kanałem, który przy dotknięciu lub przesunięciu urządzenia gra znacznie ciszej i przerywa, mimo że głośniki są sprawne. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu wzmacniacz działa poprawnie. Podejrzewa się zimny lut lub uszkodzenie płytek drukowanych, zwłaszcza w sekcji przedwzmacniacza, gdyż problem nie występuje przy włączeniu funkcji direct. Zaleca się sprawdzenie i przelutowanie podejrzanych punktów lutowniczych oraz kontrolę pęknięć płytek. Możliwe jest także zabrudzenie przełączników lub potencjometrów, jednak należy stosować odpowiednie preparaty do czyszczenia, unikając środków takich jak WD-40, które mogą uszkodzić elementy. W przypadku braku doświadczenia lub skuteczności samodzielnych działań, wskazane jest skorzystanie z profesjonalnego serwisu, choć koszt przeglądu należy ustalić bezpośrednio z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA