logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Sony TA-F170 jeden kanał czasami nie gra

mikel434 14 Paź 2009 21:44 3323 9
  • #1 7129453
    mikel434
    Poziom 10  
    Witam . Niedawno zauważyłem problem w moim wzmacniaczu Sony TA-F170 . Są do niego podpięte 4 kolumny , 2 kolumny z prawej strony pokoju , a 2 z lewej . I czasami się tak zdarzy że te kolumny z lewej strony przestają grać , a jak pogłośnię to już grają . Zdarza mi się to rzadko ale wcześniej się to nie robiło...Proszę o pomoc
  • #3 7135011
    grom_5
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Sprwadż koniecznie wzmacniacz mocy! Zimne, pęknięte luty.
  • #4 7135405
    drabinus
    Poziom 10  
    Potencjometr (pokrętło od volume) lub przepalone bezpieczniki małych napięć.
  • Pomocny post
    #5 7135651
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7136177
    mikel434
    Poziom 10  
    łatwo mówić , tylko ja jak rozbiorę ten wzmacniacz to jak go złoże to będzie jeszcze gorzej grał... no jeżeli ktoś by mi mógł dokładnie wytłumaczyć co i jak to jeszcze być coś z tego było , ale kto ma taki wzmacniacz....
  • #7 7136299
    grom_5
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam
    Jeśli znasz się trochę na elektronice to nie powinno ci sprawić trudności. Wzmacniacz rozbiera się bardzo łatwo.Nie ma w nim dużo modułów i przewodów.Nie pamiętam czy odkręca się dół wzmacniacza czy trzeba zdemontować płytę elktroniczną. Wszystko jest na złaczach .Sporo tego sprzętu naprawiałem.
  • #8 7136375
    mikel434
    Poziom 10  
    ok jeśli rozbiorę wzmacniacz to co dalej?? na co zwrócić uwagę
  • Pomocny post
    #9 7136672
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7137023
    mikel434
    Poziom 10  
    wielkie dzięki za pomoc , jeżeli znajdę kiedyś coś czasu to się za to wezmę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Sony TA-F170 podłączony do czterech kolumn (dwie po lewej i dwie po prawej stronie) ma problem z brakiem dźwięku w lewym kanale, który pojawia się sporadycznie i ustępuje po zwiększeniu głośności. Przyczyną mogą być uszkodzone lub zabrudzone elementy wewnętrzne, takie jak potencjometr regulacji głośności, zimne lub pęknięte luty na płytce, przepalone bezpieczniki niskiego napięcia lub przekaźnik odpowiedzialny za przełączanie sygnału. Zaleca się rozebranie wzmacniacza, ostrożne sprawdzenie punktów lutowniczych pod kątem zimnych lutów oraz ewentualną wymianę lub oczyszczenie potencjometru i przekaźnika. Wzmacniacz jest stosunkowo prosty w budowie, co ułatwia dostęp do elementów i ich diagnostykę. Należy zachować ostrożność podczas demontażu i ponownego montażu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA