logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PonyProg 2000 nie zapisuje do 16F84A i 24xx – odczyt działa, verify failed przy zapisie

Maslarz 07 Maj 2004 10:26 3199 9
  • #1 629575
    Maslarz
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    wykonałem programator Ponyprog z dwoma rozszerzeniami 16f84a
    oraz na 24xx. Ale komputer nie widzi ich. Stosuję ponyprog 2000. Za każdym calibracja ok, test Failed. Sprawdziłem wszystkie połączenia. Są zgodne ze schematami. Napięcia prawidłowe. Sprawdzałem na dwóch różnych komputerach. Kalibracja wykrywa mi porty i na tym się kończy.Czy należy coś zmienić w konfiguracji portów? A może trzeba coś ustawić w Ponyprog ( np oscylator?) :roll: Ale żeby było ciekawiej jak zrobiłem na druku próbnym, w pewnym momencie odczytał mi zawartość pamięci 16F84A, ale przy próbie zapisu wybiło verify failed. Zmieniłem Ponyprog nas 1.17, bez efektu. Co jest nie tak?
  • #2 630164
    Łokasz
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Napisz coś więcej o samym programatorze, może schemat programatora? Pozdrawiam :)
  • #3 630247
    Maslarz
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Schemat pobrałem z http://sterr.narod.ru/progs/pony.htm troszkę go zmodyfikowałem, ale nie ma wpływu na funkcjonowanie. program Ponyprog2000 pobrałem ze strony konstruktora.
  • #4 630337
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    mam ten sam problem moze ktos pomoze? chociaz poda ustwienia programu dla programowania np 93c46
  • #5 630581
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 208
    Z powodzeniem stosuje program IC-Prog1.05C.
  • #6 630602
    Michał_J
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Na stronach konstruktora jest orginalny schemat .Porównaj z twoją wersją ,może tam leży przyczyna. Orginalny układ działa z różnymi wersjami programu i oprócz ustawienia portu COM nie musiałem nigdy nic zmieniać
    Powodzenia
  • #7 630726
    ToMo6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja tam zrobiłem ten programator i bez problemu moge zaprogramować nim PIC 16F84 i jakis eprom(chyba 24c04)
  • #8 1055926
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    dopisuje sie do problemu...:( u mnie wyglada to nastepująco: programator ze strony ponyproga (ten na LPT) dla at90s2313 no i zaczyna sie zabawa..raz testuje jest ok raz testuje i Failed bez żadnej zależnosći zmie nia sie w sposob całkowicie dowolny..74hc244 wymienialem - to samo, probowalem rózne tryby LPT (SPP , EPP itd ) ale "Test Ok " otrzymuje tylko na SPP. Dodam tylko ze procesor sie nie programuje..:).Korzystam z Linuxa i dlatego nie moge probowac innych programow. Uprawnienia nadane dla wszystkich urządzeń zw→azanych z LPT (parport0, lp0, par0) moduły załadowane (ppdev. parport_pc, parport).Ktos stosowal (skutecznie ) ponyproga pod linuxem?

Problem z jajkiem chociaz nieznanej mi natury.Na kernelu waniliowym da sie zaprogramowac avra. nie mam pojecia jakiej magicznej opcji uzyc by skompilowane przeze mnie jajko zadzialalo...obsługa LPT jest, swiadczy o tym chocby fakt ze moge zczytac typ procka, wymazac go, zczytac zawartosc, nie ma ochoty tylko sie programowac..:/
    pozdrawiam
  • #9 1130726
    mcy
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Zacznij od kabelkologii. Ja miałem ten sam problem. Sprawdzałem wejścia STROBE 1 i 19 74244 i nic. Okazało się, że kabel połączeniowy LPT nie miał wyprowadzeń 1:1 tzn. że z jednej strony było 1 z drugiej 10. Odwrotnie zaprojektowalem płytkę dla gniazdka LPT żeńskie. Nie sprawdziłem i nie zwróciłem na to uwagi. Wyjście 1 było na 25. W obu przypadkach po przelutowaniu kabelka i wykonaniu nowej płytki do konkretnego złącza DB25 PonyProg bez problemu zaczął programować AT90S2313. Stara zasada elektronika: Sprawdzanie usterki zacznij od kabli!!!! A za głupotę trzeba płacić (swoją):)

Pozdrawiam
  • #10 1489556
    r1pl3j
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Oj dawno mnie tu nie bylo... :oops: . Z programatorem na LPT nie moge sie uporac, działa na innych komputerach, działa u mnie na dystrybucyjnym jądrze na kompilowanym przeze mnie nie ma ochoty. Problem rozwiązałem budując programator na port szeregowy (też mi rozwiązanie...:lol: ), z którym nie mam żadnych problemów. Póki co jest to konstrukcja od PonyProga ale zacząlem dawno temu (jest post nawet :) ) kombinowac z konwersja napięc poprzez max232. Troszke mi to nie szlo i czasu nie bylo (taaa, akurat..:lol:) ale teraz znow zabieram sie do pracy i mam nadzieje ze cos z tego wyniknie (dobrego..:) ).
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował programator PonyProg 2000 z rozszerzeniami do układów 16F84A i pamięci 24xx, jednak komputer nie wykrywa urządzenia poprawnie – kalibracja przebiega pomyślnie, ale test kończy się niepowodzeniem, a przy próbie zapisu pojawia się błąd "verify failed". Schemat programatora pochodzi ze strony konstruktora i został nieznacznie zmodyfikowany, jednak połączenia i napięcia są zgodne ze schematem. Próba odczytu pamięci 16F84A czasami się powiodła, ale zapis nie działał. Zmieniono wersję PonyProg na 1.17 bez poprawy. W dyskusji sugerowano sprawdzenie oryginalnego schematu programatora, poprawności połączeń, zwłaszcza kabli LPT, oraz ustawień portu COM i oscylatora w oprogramowaniu. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z programowaniem układów 93c46 i AT90S2313, wskazując na konieczność prawidłowego okablowania i konfiguracji trybów portu LPT (SPP, EPP). Jeden z uczestników rozwiązał problem przechodząc na programator z portem szeregowym z konwersją napięć przez MAX232. Wskazano także alternatywne oprogramowanie IC-Prog 1.05C jako działające z podobnymi układami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA