logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić i skonfigurować programator PonyProg?

krzychookom 10 Wrz 2004 22:16 2654 8
REKLAMA
  • #1 845542
    krzychookom
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Czy ktoś mógłby mnie uświadomić jak uruchomić programator pony-prog.
    Złozyłem go wg schematu próbowałem uruchomić ale nic się nie dzieje,nie odczytuje.
  • REKLAMA
  • #2 845664
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Może więcej detali. Co nie działa ? Coś Ci powinien sygnalizować. Czy podpinałeś jakiś procek ?
  • #3 845683
    krzychookom
    Poziom 14  
    podpiąłem 93c46 , daję komendę odczytaj , trwa odczytywanie i koniec, jak było ff ff tak jest to samo,
    może coś źle robię ? robię to pierwszy raz
  • REKLAMA
  • #4 846303
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Napisz dokładnie, w/g jakiego schematu go składałeś? W sieci jest kilka rozwiązań "modułu podstawowego". Bardzo ważną sprawą jest zasilanie. W wersji oryginalnej jest tam specjalny stabilizator monolityczny o bardzo małym spadku napięcia. Nie zdołałem go niestety kupić. Jeśli zamiast niego użyjesz zwykłego 78L05 to na pewno układ nie zadziała. Ja mam właśnie taki zwykły stabilizator więc konieczne jest zewnętrzne źródło zasilania programowanych kostek.
    Przed pierwszym użyciem Pony-Prog'a warto go skalibrować (ważne przy kościach i2c).
    Jak napiszesz coś więcej to może coś się da jeszcze wykombinować.
  • REKLAMA
  • #5 847316
    krzychookom
    Poziom 14  
    witam, schemat dostałem z f-my cyfronica. Może ktoś posiada inny schemat, instrukcję ?

Prosze zaladowac poprawny PLIK-błedny plik skasowano
    PICIA
  • REKLAMA
  • #6 847326
    krzychookom
    Poziom 14  
    sprawdzałem napięcia, jest 5 V podczas niby odczytu , ale nic się nie zmienia po tym odczycie, eeprom jest sprawny na 100 %
    czy ktoś posiada taki programator i zechciałby mi coś doradzić ?
  • #7 847793
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Co do pamięci 3-wire to na PonuProg2000 mam negatywne doświadczenia i zrobiłem własny program do tych pamiątek.
  • #8 850137
    krzychookom
    Poziom 14  
    czy ktoś posiada schemat ponego, lub wie gdzie go dostać
    z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia i konfiguracji programatora PonyProg, zbudowanego według schematu otrzymanego od firmy Cyfronica. Użytkownik podłączył pamięć EEPROM 93C46, jednak odczyt zwraca same wartości 0xFF, mimo że pamięć jest sprawna. Wskazano, że kluczowe jest prawidłowe zasilanie – oryginalny stabilizator monolityczny o niskim spadku napięcia jest niezbędny, a zastąpienie go popularnym 78L05 może powodować nieprawidłowe działanie układu. Zalecane jest również skalibrowanie programatora przed pierwszym użyciem, szczególnie przy kościach I2C. Pojawiła się sugestia, że dla pamięci 3-wire PonyProg2000 może mieć ograniczenia i warto rozważyć alternatywne oprogramowanie. W odpowiedzi podano link do schematu programatora dostępnego na stronie lancos.com.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA