logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony NV-U92TC - jak przywrócić oryginalny folder MOUNTED VOLUME?

b__boy 15 Maj 2009 13:49 25039 55
Najlepsze odpowiedzi

Skąd pobrać oryginalny folder „MOUNTED VOLUME” do Sony NV-U92TC, aby przywrócić urządzenie do stanu fabrycznego?

Oryginalne backupy dla Sony NV-U92/U93 są dostępne w archiwum GPS-backup na Chomikuj: http://chomikuj.pl/gps-backup/BACKUP-oryginal/Sony [#9008842] Przy odtwarzaniu lub odblokowywaniu nie zmieniaj zawartości katalogu „Bitmap”, bo mogą pojawić się problemy z prawidłowym uruchomieniem urządzenia [#7937156] W wątku zwracano też uwagę, że folder/backup „MountedVolume” jest trudny do zdobycia, więc warto go zachować na przyszłość [#6695783]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 6532663
    b__boy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Mam do was prośbę wielką. Mam nawigację Sony NV-U92TC i potrzebuję z niej oryginalną wersję folderu "MOUNTED VOLUME". Był bym wdzięczny jak by ktoś to dla mnie skopiował i wrzycił na jakiegoś ftp'a. Troszkę namieszałem w oprogramowaniu i chciałbym wrócic do stanu pierwotnego. Jak na złość oczywiście nie zrobiłem sobie kopii bezpieczeństwa...mam nauczkę ;).....

pomóżcie błagam bo to nie moja nawigacja i nie potrzebuję przycisku do papieru ;)

ps. "mounted volume" jest takie same na U92T i U93T.

pozdrawiam Damian.
  • #2 6533046
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Jaki jest teraz objaw. Czy włącza się nawigacja, czy jest kontakt z PC ?
  • #3 6533367
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Możesz wykasować wszystko z Sony i tak się połączy przez AS. Co do zawartości to ściągnij najnowsze update oprogramowania ze strony Sony i wrzuć i będzie działać. mapy zainstaluj z CD lub DVD jak masz. Jak nie znajdziesz, to daj znać - mam gdzieś na dysku kopię.
  • #4 6533402
    b__boy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Nawigacja się włącza, około 3 razy się sama resetuje i włącza ponownie i za tym trzecim razem łączy z kompem przez AS. Mogę do niej wejść mogę kasować i przesyłać pliki itp. Update softu tez robiłem i jedyne co to ładuje się do momentu wyboru języka i się zawiesza. Nie wiem czy nie będzie konieczności przewalenia całego Windowsa. Płytki DVD też nie mam z mapami niestety.
  • #5 6632641
    divers21
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam. Mam taki problem chciałem wgrać w te Navi inny program niż navi z sony i po resecie podświetla się tylko ekran i nic więcej czy może mi ktoś pomóc, Pozdro Art
  • #6 6632710
    koala106
    Poziom 39  
    divers21 napisał:
    witam. Mam taki problem chciałem wgrać w te Navi inny program niż navi z sony i po resecie podświetla się tylko ekran i nic więcej czy może mi ktoś pomóc, Pozdro Art
    czy komputer widzi nawigację? Jak nie wykasowałeś Mounted Volume 2, 3 i 4 to jeszcze coś z niej będzie:)
  • #7 6694862
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6695783
    Freddy
    Poziom 43  
    Zachowaj sobie na wszelki wypadek MountedVolume. , bo ciężko go zdobyć.
  • #9 6702225
    jaskier82
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Hej - mam taki sam problem jak kolega - wczytuje mi sie do wyboru języka i koniec ... CO mam robić POMOCY!!
  • #10 6737905
    divers21
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    koala106 napisał:
    divers21 napisał:
    czy komputer widzi nawigację? Jak nie wykasowałeś Mounted Volume 2, 3 i 4 to jeszcze coś z niej będzie:)
    kolego nie wiem czy skasowałem czy nie jak navi podłacze przez kabel usb to komp wydaje odgłos taki jak by była podł ale activeSync nie che sie z nia podł. HELP !!!
  • #11 7721448
    dominior2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Mam problem z nawigacją sony, po włączeniu pojawia się tylko czarny ekran. Nie ma komunikacji z komputerem i AS nie widzi nawigacji. Czasami jest wykrywalna jako urządzenie HID. Czy można jej jakoś pomóc?
  • #12 7722297
    Freddy
    Poziom 43  
    dominior2 napisał:
    Mam problem z nawigacją sony, po włączeniu pojawia się tylko czarny ekran. Nie ma komunikacji z komputerem i AS nie widzi nawigacji. Czasami jest wykrywalna jako urządzenie HID. Czy można jej jakoś pomóc?

... to masz kosztowny ładny przycisk do papieru !
  • #13 7736957
    Danydaniello
    Poziom 2  
    Nawiązując do tematu po odblokowaniu mojego u93 zdecydowałem się podjąć odblokowania u92TC znajomego ale jego nawigacja nie zbyt ma ochotę się połączyć. Mój komputer rozpoznaje ją jako Generic USB HUB, a nawigacja cały czas wyświetla connecting z przewijającym się paskiem. Komputer szwagra przy próbie połączenia wyświetla mi komunikat urządzenie windows mobile przestało działać czy zaprzestało pracy. Zaznaczam, że na obu komputerach zainstalowana jest Vista i próbowałem połączyć to przy pomocy Sync Center gdyż na viście zastąpiono nim active sync . Moje pytanie brzmi czy istnieje jakiś sposób na poradzenie sobie z tym problem np. inny program do połączenia na vistę będę wdzięczny za szybką odpowiedź

P.s. Jestem dobry w google i nie mam na niego bana aczkolwiek żaden z wyników nie poszerzył mojej wiedzy w stopniu zadowalającym ;D
  • #14 7738380
    koala106
    Poziom 39  
    sprawdź kabel i złącze - na Viście powinna się łączyć - jak nie, to XP
  • #15 7738822
    Danydaniello
    Poziom 2  
    Sprawdzałem na różnych kablach, i różnych portach usb i cały czas to samo. Włożyłem do nawigacji kartę pamięci i komputer nie odebrał jej ani jako czytnik, ani jako żadna pamięć przenośna. Gdzieś czytałem na forum, że osobie, która miała podobny problem pomogło ściągnięcie starszego active sync 3.7, więc chyba nie pozostało mi nic innego niż instalacja xp
  • #16 7787308
    giebek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, i jak poradziłeś sobie z tym Generic USB HUB, bo mam ten sam problem i nie mogę się go w żaden sposób pozbyć
    Byłbym wdzięczny za odpowiedz.
  • #17 7897990
    nomek
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Witajcie
    Ja też miałem problem z połączeniem na Win7 - na Viscie nawet nie próbowałem - rozwiązaniem okazał się komp z XP i ActiveSync 4.5 na dostarczonym z nawigacją 3 coś tam nawet nie ruszyło.
    Tylko mam problem ze zrobieniem z niej użytku - mapy są stare i chciałbym wgrac do niej coś bardziej nowego tylko jak?
    Macie koledzy jakiś tutorial jak to ruszyć?
    Pozdrawiam
  • #18 7929548
    lukaszekp
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Aby Sony połączyło się z AS należy ją trochę podładować, następnie odłączyć wszystkie kabelki, wcisnąć reset, teraz dopiero podłączyć kabel usb pod komputer no i uruchomić nawigację przyciskiem power. Powinno wszystko pięknie zadziałać i nawigacja połączy się z AS.
  • #19 7930688
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    AS nie dziala pod Vista ani pod Win7. TYLKO XP.
  • #20 7933399
    Pontikos
    Poziom 39  
    Paczka jest o tyle DO KITU, ze po jej zastosowaniu kompletnie niema mozliwosci uzywania nawigacji z oryginalnym oprogramowaniem SONY - wpis w rejestrze wykonywany jest automatycznie, wiec NIEMA wyboru, w ktorym trybie ma pracowac port GPS ;/

To nie jest paczka odblokowujaca, to zwykla PRZEROBKA oprogramowania na sztywno!
  • #21 7937156
    dariuszj
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    Kolego, sprawdziłeś? Z tej paczki korzystałem sam i zrobiłem niejedną sztukę tych nawigacji. Ręczę, że wszystko działa. Oprócz zmienionego wyglądu menu urządzenie zachowuje wszystkie funkcje oryginału a nawet więcej. Jest tam też aplikacja konfigurująca odbiornik GPS tej nawigacji. Można przełączyć protokół, bitrate i numer portu, itd. No ale skoro mod uznał, że jest szkodliwa bez sprawdzenia to jego sprawa.

Dla zainteresowanych tematem dodam tylko aby przy odblokowywaniu tych nawigacji nie zmieniać oryginalnej zawartości katalogu "Bitmap" ponieważ będą kłopoty z prawidłowym uruchomieniem. Na necie krążą różne zestawy z katalogiem "Bitmap" do odblokowania przeznaczone do innych modeli .
  • #22 7937386
    Pontikos
    Poziom 39  
    Kolego - zanim cokolwiek tu napisze, staram sie dokladnie sprawdzic o czym pisze, ale nie mam monopolu na prawde - kazdy moze sie mylic - czy bede to ja, czy Ty :).

Powiem tak - aby prawidlowo i bez zaciec chodzila aplikacja Sony, GPS musi pozostac w stanie nieruszanym - a w Twojej paczce skrypt realizuje wpisy do rejestru podczas startu, ktore przygotowuja modul do pracy w trybie NMEA.

Jako ciekawostke Tobie powiem, ze skrypt z Twojej paczki pochodzi z jednej z najstarszych form odblokowania urzadzenia SONY, a dokladnie z pewnego hiszpanskiego forum - gdybys tak jak ja sledzil ten (hiszpanski) watek dwa lata temu (pozniej przetlumaczony na pdaclubie, jesli dobrze pamietam), moze poznal bys choc podstawy teoretyczne i softwareowe tego co tak zawziecie po prostu kopiujesz swoim klientom na urzadzenia :)

w ciagu tych dwoch lat skrypt, a raczej uklad skryptow zostal zmodyfikowany i zyskal wieksza funkcjonalnosc - taka o ktorej wlasnie pisze ;) Nie jest to kwestia tylko przelaczania trybu pracy portu programem SirfTweak :)
    Oczywiscie jest to moje prywatne zdanie, nie mam zamiaru nikogo urazic ani dyskredytowac!

BTW, jesli ktos mialby ochote na BACKUPY, to polecam miejsce:
    GPS-backup

NIE zawiera ani jednego pirackiego pliku :) Za to Firmware i backupy z urzadzen moga sie przydac kazdemu :)
  • #23 8601367
    blazehare
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Czy może ktoś udostępnić plik z oryginalną mapą do Sony U92T?
    Może być na chomikuj. Chodzi o jeden plik 1,6 GB albo chociaż ktoś mógłby odczytać dokładną nazwę tego pliku, to sobie poszukam.

Skasowałem ją, a żaden inny program do nawigacji nie otwiera portu 5 GPS, nawet SirfTech nie pomaga, który nie potrafi otworzyć tego portu. (Zero bajtów)
    Jestem zmuszony wgrać ponownie tą mapę.

Poprzednio uruchamiałem nawet sam pasek windows i potem odpalałem SirfTech i tak nie dało się odczytać na żadnej prędkości portu 5. (Cant open %$).
  • #24 8602585
    Freddy
    Poziom 43  
    Mapy do Sony wymagają licencji o ile się nie mylę.
  • #25 8602888
    blazehare
    Poziom 15  
    Nie potrzebuję kogoś licencji, mam swoją, a tu tylko chodzi o zrzucenie jednego pliku który wykasowałem.
    Może ktoś spiszę przynajmniej dokładną nazwę tego pliku 1,6 GB z katalogu Mouted Volume?
    (punkty polecą oczywiście)
  • #26 8602929
    Freddy
    Poziom 43  
    Podaj o który plik Ci chodzi.
  • #27 8603250
    blazehare
    Poziom 15  
    Katalog Mounted Volume\Sony\ to jest plik obok tego Landmarks.SFS, ten plik ma 1.6 GB. Właśnie nie spisałem nazwy jak go usuwałem.
  • #28 8603321
    Freddy
    Poziom 43  
    "Obok tego pliku" nie ma nic.
    Jeśli chodzi Ci o pliki map, to masz je przecież na płycie instalacyjnej.
  • #29 9008309
    kawsonki666
    Poziom 2  
    panowie wielka prośba potrzebuję oryginalne pliki do sony nv-u 93 tc zrobiłem podobnie jak kolega Damian bardzo proszę o pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przywrócenia oryginalnego folderu "MOUNTED VOLUME" w nawigacji Sony NV-U92TC po modyfikacjach oprogramowania, które spowodowały błędy i utratę funkcjonalności. Użytkownicy zgłaszają problemy z komunikacją urządzenia z komputerem, zwłaszcza pod systemami Windows Vista i nowszymi, gdzie ActiveSync działa poprawnie jedynie na Windows XP. Wskazano, że nawigacja podczas uruchamiania wielokrotnie się resetuje, a po trzecim restarcie możliwe jest połączenie przez ActiveSync, co umożliwia dostęp do plików i ewentualną naprawę. Zalecane jest pobranie najnowszych aktualizacji oprogramowania ze strony Sony oraz instalacja map z oryginalnych nośników, choć brak kopii zapasowej folderu "MOUNTED VOLUME" utrudnia przywrócenie stanu pierwotnego. Wymieniono także problemy z instalacją nowszych wersji oprogramowania Automapa ze względu na ograniczenia systemu Windows CE 4.2 w urządzeniu. Wątek porusza również kwestie legalności oprogramowania i licencji map, a także trudności z odzyskaniem urządzenia po usunięciu kluczowych katalogów, co często skutkuje trwałym uszkodzeniem i koniecznością wymiany sprzętu. Użytkownicy dzielą się linkami do kopii oryginalnych plików oraz wskazówkami dotyczącymi procedur resetowania i łączenia z komputerem, podkreślając, że oryginalne pliki "MOUNTED VOLUME" są trudne do zdobycia i cenne dla naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA