Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy komputer wiesza się, podejrzany zasilacz.

17 Maj 2009 14:48 1782 15
  • Poziom 18  
    Witam serdecznie!
    Ostatnimi czasy złożyłem znajomym komputer, według sprawdzonej już trzykrotnie konfiguracji i niestety wciąż się zawiesza. Podejrzewam problem z zasilaniem. Ale po kolei...
    Konfiguracja:

    Intel Pentium Dual Core E2200 2,2Ghz 0,65nm
    RAM DDR2 A-Data 2x2048MB 800Mhz
    MB Asus P5KPL-AM
    GFX Palit GeForce 9600GSO 1GB
    PSU Chieftec 350W

    Pomiar napięć zasilacza wykazuje ze napięcie +5V wynosi 4,75V, czyli na granicy tolerancji. Komputer działał bez problemu u mnie podczas instalacji Windowsa itp, po około tygodniu u właściciela zaczął się zawieszać (nie pomaga hard reset, trzeba odłączyć kabel, rozładować zasilacz włączając kompa, odczekać 2 minuty, podłączyć kabel i dopiero daje się włączyć). Nie jest podkręcony, wszystkie komponenty są nowe, sprawne, a komputerów w życiu złożyłem już dziesiątki i pierwszy raz spotkałem się z taką akcją. Co ciekawe, na tym zasilaczu działa u mnie dużo bardziej prądożerny sprzęt (P. DualCore 2,5Ghz @ 3,6Ghz, 9600GT, 4 dyski twarde, 2 napędy optyczne). Każda część sprawdziłem w swoim komputerze z osobna i wszystko śmiga bez problemu.
    Czy przyczyną zawieszeń może być kiepska jakość prądu w gniazdku? Zmierzyłem u niego napięcie 210-215V, ale miernik jest jednym z najtańszych z bazaru i dokładność szału nie robi. Dodam, ze u mnie w gniazdku napięcie wynosi 219-220V i nie mam żadnych problemów na Chieftecu 400W (napięcia są ciut za niskie, ale nie odbiegają bardziej niż -1-2% od normy)

    Dodam, że komputer zawiesza się jedynie podczas grania po około 15-20 minutach, w teście Prime95 (Max Heat & Power consumption) nie było problemów przez prawie 2 godziny (wyłączyłem test z braku czasu). Temperatury w normie, karta graficzna sprawna, testowana w moim kompie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 32  
    Czy ja wiem czy to taki mocny zestaw. Procesor taki sobie, grafika też. A zasilacz to posiada raczej te ponad 300W. Raczej coś jest nie tak z grafiką skoro po czasie grania się zawiesza. Trzeba sprawdzić jakie osiąga temperatury.
    Choć z drugiej strony napięcie 4,75V na linii 5V jest trochę niskie. Jakie są inne napięcia?
  • Poziom 18  
    @Ari2k5 - testowałem na moim zestawie po OC, z 4 dyskami itd, pisałem o tym w pierwszym poście.
    @slvestr - Co ciekawe grafika śmiga w moim PC bezproblemowo...
  • Poziom 43  
    Próbowałeś podnieść, w BIOS-ie, napięcie dla grafiki?
    Poza tym - u znajomych - jest choć listwa (ciut lepsza niż działająca na zasadzie "złodziejki")?

    PS.
    W temat samego zasilacza nie będę się wdawał, bo wszystko już zdaje się być opisane.
  • Poziom 18  
    1. Chodzi Ci o napięcie szyny PCI-E?
    2. Szczerze, na listwę nie zwróciłem uwagi, ale wydaje mi się że to niestety zwykły przedłużacz. Dzisiaj pójdę i zobaczę co i jak. Chociaż nie powinna mieć ona wpływu na wahnięcia w dół, tam są tylko bezpieczniki nadprądowe i warystor do ochrony przed pikami w górę.
  • Poziom 43  
    1. Tak.
  • Poziom 18  
    Niebawem się wybieram, podniosę nap. PCI-E pomierzę napięcia zasilacza miernikiem pod obciążeniem 3dmarkiem czy jakąś grą i dam znać. Chociaż dalej uważam ze mogą to być wahnięcia nap. w sieci. Obciążę kompa i powiem gospodyni żeby włączyła jednocześnie jak najwięcej urządzeń (np kuchenkę elektryczną, czajnik, piekarnik) jak się wysypie to będziemy mieli jednoznaczną odpowiedź.
  • Poziom 43  
    Jednoznaczną w postaci: UPS.
  • Poziom 18  
    OK, więc pomierzyłem napięcia miernikiem, wynik 5V - 5,05±0,042V 12V - 11,8±0,07V. Mierzone podczas testu demo 3Dmark06 z max anizo i AA u mnie w domu gdzie problemów nie było. Komp działał tak przez około 1,5h po czym wyłączył się, tak jak działo się to u znajomych. Elementy zasilacza nie grzeją się, dmucha zimnym powietrzem, więc raczej nie jest przeciążony. Za to grafika grzeje się jak samo zło, dużo bardziej niż mój 9600GT, zamontowałem wentylator dmuchający zimnym powietrzem z zewnątrz prosto na grafikę, póki co chodzi prawie godzinę i jest OK. Możliwe ze nie zwróciłem na to uwagi gdy testowałem ją u siebie bo mam obudowę chiefteca z dołożonymi 4 wentylatorami z których jeden daje na grafikę, 2 tłoczą od frontu do obudowy i jeden 12cm wydmuchuje z tyłu na zewnątrz, a ten komp jest w obudowie micro ATX (takie było życzenie) i nie było w niej do tej pory żadnych dodatkowych wentyli.
    Przy okazji, zasilacz na pewno nie jest zbyt słaby, procek pobiera w szczycie 70W, grafika do 90W, płyta główna + wentyle do 40W, HDD + DVD-RW 30W. Daje nam to około 230W czyli dużo poniżej max mocy. Zasialcz jest markowy więc raczej jest zdolny oddać te 350W.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Znów padł...
  • Poziom 43  
    Przełóż ten swój PSU, bo tak to można zgadywać do imentu i niewiele z tego wyniknie.
  • Poziom 18  
    Niestety nie mam teraz czasu, muszę zbierać się na zajęcia... Póki co chyba znalazłem przyczynę, Video Card stability monitor wyłączał kompa po 5-10 min testu. Podłączyłem do jednego z gniazd przelotki zasilania GFX innego molexa (PSU ma dwie linie +12V) i testuję dalej.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Wyłącza się dalej, dołożyłem na linii zasilającej GFX rezystor 8Ohm co miało zasymulować dodatkowe 18W obciążenia i nawet się nie zająknął, nawet napięcie na linii 12V nie przysiadło. Po odłączeniu rezystora po około 3 minutach sie wysypał.
  • Poziom 32  
    Czy dałeś już chłodzenie na grafikę czy nadal jest gorąca.
  • Poziom 18  
    Nie przekracza 65*C w stability teście. Wsadziłem do tego kompa z zasilaczem 350W mocniejszego 9600GT i nie wywala... Teraz na moim kompie z 400W PSU sprawdzam tego 9600GSO

    Dodano po 26 [minuty]:

    Ok, 9600GSO z naprawianego kompa zawiesił mój komputer w tym teście po dokładnie 6 minutach, czyli nawet czas się zgadza.W mojej budzie temperatura nie przekroczyła 57*C Diagnoza - grafika leci na gwarancję.
  • Poziom 32  
    Czyli moje przypuszczenia były prawdziwe