logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aby uruchomić PC muszę wyłączyć i włączyć zasliacz ATX

qvazar 08 Gru 2007 21:46 1927 10
REKLAMA
  • #1 4567128
    qvazar
    Poziom 10  
    Mam mały problem - po zamknięciu komputera jeśli chcę go znowu uruchomić muszę wyłączyć i włączyć zasilacz (inaczej wciśniecie przycisku power nic nie daje) pozatym komputer działą dobrze (chyba :) ). Wiecie co możę być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 4567240
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Widać że jeszcze nie jesteś obeznany z forum
    Cytat:
    qvazar
    Poziom 1

Podaj, w jakiej konfiguracji masz komputer (jakie podzespoły?, płyta główna, ZASILACZ, ilość dysków, karta grafiki).
    Oraz przeczytaj to ->https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html.

Twój problem, zapewne i tak będzie krążył wokół zasilacza, i zmierzonych napięć na nim.
  • #3 4567370
    qvazar
    Poziom 10  
    zasilacz zmianiałem chieftec 450W wczesniej byl chieftec 430W

pamieci jakies no namy 2x512 , zmieniałęm na kingstony 2x512
    karta graf gf 7800 gt , zmieniałem na gf 6600

plyta glowna to ecs nforce4-a939 - na niej dzialo i przestało

poprzednia plyta to asrock 939Dual-SATA2 ale na niej co jakis czas komputer sie restartował jak byl na niej 7800gt
    grafike sprawdzalem na innym kompie - dziala przez kilka dni i nic sie nie zawieszalo

co do dyskow to mam 2 x wd 80 i 320 gb + dvd
  • REKLAMA
  • #4 4567812
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Czy przytrzymanie przycisku power przez 4s pomaga?
  • REKLAMA
  • #5 4568078
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Jeśli efekt jest taki jak opisany to wina wcale może nie być po stronie zasilacza tylko płyty głównej, zwłaszcza że tak jak napisałeś, zmieniałeś zasilacz na inny.
    Moim skromnym zdaniem wynikającym z nieciekawych doświadczeń, wszystko co ma w nazwie ECS to jest hmmm... powiedzmy że ja bym tego płytami głównymi nie nazywał :D może ostatnio coś się zmieniło troche, jednak wieloletni uraz pozostaje :)
    Proponuje sprawdzić ustawienia w biosie odnośnie właśnie włączania komputera. Możliwe że masz po prostu ustawione że przy pomocy przycisku power się nie będzie włączać (chociaż jeśli się włacza po odłączeniu i włączeniu zasilania to pewnie nie jest to, ale i tak warto sprawdzić). Dla pewności możesz spróbować zresetować bios.
  • #6 4568151
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Ja w swoim przypadku i tak bym podmienił na początek zasilacz aby mieć 100% pewności czy to nie jego wina.
  • #7 4568702
    qvazar
    Poziom 10  
    to jednak plyta :) 3 dni dziala - teraz windows zaczola sypac blue-screenami itd, zmianilem plyte na stara i dziala (tylko ze czasami sie zawiesza :) )

thrower masz racje z tym ECS-em - to nie jest plyta glowna tylko kupa g**na :P
  • #8 4569339
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    A kondensatory dobre ?
    na tej ECS ?
    pozdrawiam
  • #9 4569997
    qvazar
    Poziom 10  
    kondensatory ok w koncu to nowa plyta :)
  • REKLAMA
  • #10 4570429
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Kolego qvazar, co do tej pory sam zacząłeś diagnozować?
    A ten zasilacz, który masz teraz możesz jeszcze sprawdzić jakie napięcia podaje, najlepiej miernikiem Mierzymy napięcia w zasilaczu - zenfist.pl.
    Test pamięci RAM , tym http://www.memtest86.com/ , lub tym http://www.goldmemory.cz/.
    Proszę również sprawdzić czy komputer jest w miarę czysty w środku, a w szczególności przeczyścić sloty kart rozszerzeń jak i RAMu (sprężonym powietrzem, bądź pędzelkiem). Również docisnąć wszelkie kabelki, połączenia, wtyczki.

Proszę również zapisywać (by podać na forum, lub sam poszukaj) komunikaty błędów, generowane przez Windows podczas BSOD = Blue Screen Of Death. Te Blue Screeny to jakieś przypadkowe, czy raczej przeważnie ten sam komunikat.
  • #11 4570736
    qvazar
    Poziom 10  
    sprawdzałem już na 3 różnych zasilaczach na wszystkich jest tak samo. Wcześniej włączyłem kilka testów działały przez jakieś 12 godzin (pamięć, proc, dyski , karta graficzna) i nic nie wykryły. Kompute doszczętnie rozkładałem i składałem 2 razy + czyszczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na tym, że po zamknięciu komputera ponowne uruchomienie wymaga wyłączenia i włączenia zasilacza ATX, ponieważ przycisk power nie reaguje. Komputer działa poprawnie poza tym objawem. Wymieniono zasilacz na Chieftec 450W (wcześniej Chieftec 430W), pamięci RAM na Kingston 2x512 MB, kartę graficzną z GF 7800 GT na GF 6600 oraz płytę główną z ECS nForce4-A939 (gdzie problem się pojawił) na starszą Asrock 939Dual-SATA2, na której komputer działa stabilniej, choć czasem się zawiesza. Testy pamięci, procesora, dysków i karty graficznej nie wykazały błędów. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilacza miernikiem, ustawień BIOS-u dotyczących włączania komputera oraz kondensatorów na płycie głównej. Ostatecznie problem uznano za związany z płytą główną ECS, która może mieć wadliwe komponenty lub ustawienia, mimo że kondensatory są w porządku. Zalecane jest czyszczenie slotów i połączeń oraz monitorowanie komunikatów błędów systemu Windows (BSOD).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA