logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działa 1 głośnik po wymianie płyty głównej na ASRock.

schopen 18 Maj 2009 19:49 1779 12
REKLAMA
  • #1 6545913
    schopen
    Poziom 10  
    witam mam problem bo od kąd zmieniłem płyte główną na ASRock K8fn3
    to nie działa mi 1 głośnik z zestawu 2+1;/ a na płycie głównej nie działa reszta wejść na inne głosniki ;/ i nie wiem co z tym mogę zrobić i liczę na waszą pomoc;)
  • REKLAMA
  • #3 6546047
    schopen
    Poziom 10  
    już nic nie jestem pewien ^^
    głosniki działają na innym kompie aaaa jak podepne słuchawki i odpowiednio wsadzę to działają normalnie (słuchawki) ale głosniki jak wyjmę troszkę albo wsadzę to mi działa albo prawy albo lewy i nie da sie ustawić na 2 ;/
  • REKLAMA
  • #4 6546070
    szejker89
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Albo daremnej jakości wtyczka od głośników i nie łapie na niektórych gniazdach, albo bolce w gnieździe wygięte i nie działają poprawnie niektóre wtyczki.
  • REKLAMA
  • #5 6546130
    schopen
    Poziom 10  
    no ale w nowej płycie ??!!
    z przodu mam panel (w ogóle nie używany ) i mam to samo tez mi nie działa :/
  • REKLAMA
  • #7 6546318
    schopen
    Poziom 10  
    ale z kolei jak podepnę pod inny komputer albo coś innego to działa normalnie ...
  • #8 6546357
    szejker89
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    No wiec wtyczka dziadowska. Na czyms innym dziala a na innym juz nie. Utnij i wymien
  • #9 6546491
    schopen
    Poziom 10  
    myślicie?? bo może to jednak karta ??
  • #10 6546655
    triple_h
    Poziom 2  
    Ja myśle też że to wina płyty głównej , a masz podłączone te głośniki do jakiegoś wzmacniacza? ?Jeśli tak to chyba końcówki mocy.
  • #11 6546668
    schopen
    Poziom 10  
    tak to jest zestaw 2+1 głośniczki wchodzą do wzmacniacza i od wzmacniacza idzie dopiero kabel zasilający ...
  • #12 6546870
    supremin
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Głośniki mogą się gryźć z kartą dźwiękową - karta sama wykrywa co podłączasz - czy mikrofon czy głośniki i się dostosowuje.
    Spróbuj pomanipulować regulacją głośności na głośnikach i podłączać je z różnymi ustawieniami, sprawdź również balans między kanałami.
    Ja obstawiam, że coś nie do końca jest ok z przekazywaniem sygnału na wzmacniaczu tych głośników.
  • #13 6549873
    schopen
    Poziom 10  
    bawiłem juz tak sie też i nie pomogło... 3 dzień sie z tym bawię i nadal nic ;/

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej na ASRock K8fn3 pojawił się problem z działaniem jednego z głośników w zestawie 2+1. Głośniki działają poprawnie na innym komputerze, natomiast na nowej płycie jeden kanał nie działa lub działa tylko po części, a panel przedni również nie rozwiązuje problemu. Podejrzewane przyczyny to uszkodzona wtyczka jack, złe połączenie lub problemy z balansem dźwięku w systemie. Głośniki są podłączone do wzmacniacza, który może mieć problem z prawidłowym przekazywaniem sygnału. Próby regulacji głośności i balansu nie przyniosły efektu. Możliwe, że problem leży w jakości wtyczki lub kompatybilności karty dźwiękowej z zestawem głośników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA