logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak wycieraczek, spryskiwaczy. nawiewu i ogrzewania tylnej

wachcio 19 Maj 2009 13:37 5552 2
REKLAMA
  • #1 6548470
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Witam
    Mam problem z moim Vento 1.9 TDI '94. Jechałem do Norwegii i do promu w Danii czyli ok 1000 km było wszystko ok a po zjechaniu z niego przestały mi działać wycieraczki, spryskiwacz i nadmuch powietrza w kabinie.
    Na pewno padła stacyjka gdyż samochód drugiego dnia po zapaleniu zaraz gasł. Wyjąłem kostkę ze stacyjki która wygląda tak:
    Ominąłem stacyjkę mostkując: czerwony (stały plus) i niebiesko-czarny (przełącznik "0-1" jako załączanie zapłonu), niebiesko-czarny i żółto-czarny (po załączeniu zapłonu do włączania świateł drogowych) oraz czerwony i czerwono czarny (przycisk "start" jak w ciągnikach do załączenia rozrusznika). Samochód ładnie pali i nie gaśnie.
    Nie "odnalazły" się niestety wycieraczki, nawiew, spryskiwacze i ogrzewanie tylnej szyby. Zostały mi jeszcze dwa wolne styki (siwy i pomarańczowo-czerwony) ale nie wiem do czego są. Próbowałem je mostkować z plusem który pojawia się po zapłonie ale bez żadnych rezultatów.
    Ktoś wie do czego one służą lub gdzie jeszcze szukać aby pojawiły się chociaż wycieraczki umożliwiające mi bezpieczną np. podczas deszczu podróż do Polski?
    Ostatecznie jak połączyć silniczek od wycieraczek bezpośrednio z akumulatora i montując dodatkowy przełącznik w kabinie.
  • REKLAMA
  • #2 6549061
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Na pewno ci pomoże ten schemat. W prawdzie jest on do benzynowej wersji silnikowej lecz w wysokoprężnych jest niemal identycznie. Zwróć uwagę na bezpieczniki F4,F5 i F6 i ich połączania przez przekaźnik wyposażenia dodatkowego. Zasil poprawnie przekaźnik a powinieneś mieć wszystkie opcje o które pytasz. Jak nie to pozostaje mostkować bezpośrednio z Aku przez bezpieczniki .

• #3 6556429
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 74
    Problem rozwiązany. Popsuta stacyjka która rozłącza zapłon po zapaleniu silnika i do wymiany przekaźnik numer 18
REKLAMA