logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać długość anteny do radiopowiadomienia 433MHz w samochodzie?

freddd 22 Maj 2009 19:56 29456 14
REKLAMA
  • #1 6562043
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Kupiłem radiopowiadomienie do alarmu, do centrali dołączona jest taka antenka jak na fotce, kabel jest zakończony wtyczką cinch.

Jest to antena do wewnątrz, ale przecież nie zamontuje jej po środku szyby! A jak rozumiem blacha blokuje fale radiowe, więc mam pomysł aby wykorzystać inną antenkę którą mam zainstalowaną na zewnątrz samochodu, tylko że domyślam się że długość musi być jakoś precyzyjnie dobrana i tu mam problem. Bo ta oryginalna antenka (ze zdjęcia) wygląda jakby była skręcona więc skąd mam wiedziec jakiej jej długości?

Czy można to jakoś obliczyć? i jaka jest tolerancja w dokładności, rzędu milimetrów czy centymetrów? bo jak źle dobiorę długość to może być jeszcze gorzej niż oryginalna antenka w samochodzie.

Co wogóle myślicie o takiej modyfikacji, ale myślę że zasięg powinein się dużo polepszyć.

Dodano po 14 [minuty]:

ok, znalazłęm taką stronkę:
    http://k4far.home.att.net/calc.html

tylko doszedł teraz kolejny parametr, długość fali.
    1/4 , 1/2 lub 1

dla 1/4 fali długość anteny powinna wynosić: 16.4592 cm.

Co o tym myślicie? z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Dodano po 9 [minuty]:

Kolejny pomysł.
    Zakupienie gotowej antenki od sterownika bramy przesuwnej bo z tego co czytam one pracują na 433Mhz. Tylko że te sterowniki działają jako odbiorniki więc antena może mieć jakąś inną specyfikację.

A ja potrzebuje anteny która będzie dobrze pracowała w dwóch kierunkach, nie chcę niczego popsuć, czytałem nawet że źle dobrana antena może spowodować spalenie nadajnika w centralce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6562193
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    Obliczyć można według tego wzoru
    Wzór na obliczanie długości fali elektromagnetycznej (λ) jest następujący.
    300 / f = λ;

300 - to szybkość rozchodzenia się światła (300³ m/s)
    f - to częstotliwość podana w MHz
    λ; - to wynik w metrach
    Jeżeli f=433MHz to 300/433=0,692m (69,2cm) Pełna fala
    i trak:
    ½ fali to 34,6 cm
    ¼ fali to 17,3 cm
    5/8 fali to 45,25 cm
  • #3 6562289
    freddd
    Poziom 16  
    Dzięki za odpowiedż. Czyli ten kalkulator co podałem wcześniej pomylił się o 0.8cm.

Natomiast chyba zamiast dobierania długości obecnej anteny, poprostu kupię gotową, które są sprzedawane do napędów bram.
    Tylko że widzę że ona mają różne długości, ale każda jest skręcona w sprężynkę. Jak rozumiem dłuższa sprężynka to lepiej?
  • REKLAMA
  • #4 6562541
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    Istnieje jeszcze coś takiego jak współczynnik skrócenia. Antena fizycznie ma przeważnie mniejsze rozmiary niż wynikałoby to z długości fali. Nie wiem jakie anteny masz na myśli ale te "sprężynki" to często cewki powietrzne dopasowujące.
  • #5 6562555
    fortronik
    Admin Sprzętu Medycznego
    Ocena: 317
    Sprężynka przy antenie to cewka dopasowująca. Jeśli chodzi o kalkulator to wynik miałeś podany w calach i kwestia przyjęcia przelicznika
  • #6 6562798
    carrier
    Specjalista - Alarmy Samochodowe
    Ocena: 1052
    freddd nie kombinuj tylko odkręć schowek i zamontuj antenę na podszybiu, ale pod deską rozdzielczą (lub np. w bagażniku, po tylną półką, pod podsufitką itd. itp.)
  • #7 6563461
    freddd
    Poziom 16  
    carrier napisał:
    freddd nie kombinuj tylko odkręć schowek i zamontuj antenę na podszybiu, ale pod deską rozdzielczą (lub np. w bagażniku, po tylną półką, pod podsufitką itd. itp.)

W ostateczności tak zrobię, ale myślę że zewnętrzna antena będzie dużo lepszym rozwiązaniem, a skoro i tak już mam dziurę w karoserii to aż szkoda jej nie wykorzystać. Tak jak użytkownicy CB radii nie mają anten w środku tylko na zewnątrz, w dodatku jeszcze ekran kabla podłączają do karoserii żeby fale się lepiej rozchodziły.

Nie wiem tylko którą wybrać bo te małe antenki 433mhz od napędów bram lub rolet różnią się trochę długością, sprzedawcy też piszą raz o zasięgu 200m, a raz 300m. I czy aby te anteny nie są zoptymalizowane jedynie na odbiór? a ja potrzebuje anteny która będzie dobrze działała w dwóch kierunkach.

Np tego typu antena:
  • REKLAMA
  • #8 6564217
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 86
    Karoseria auta w antenach CB pełni rolę przeciwwagi. Na jaką odległość ma działać to powiadamianie? Wiedz o tym że zasięg głównie zależy od specyfikacji terenu a nie tego co producent pisze na antenie. Jeśli będziesz miał drzewa budynki to nie licz na taką odległość. A jeśli ma to być kilka-kilkanaście metrów to równie dobrze rolę anteny spełni kawałek uciętego przewodu. A jeśli tak to czymkolwiek byś tej dziury w dachu nie zatkał będzie działać. Nic nie napisałeś co to za powiadomienie, z jaką mocą nadaje... A to sprawa istotna. Bo jeśli moc duża to można spalić końcówkę przy nie zestrojonej antenie (choć wątpię żeby moce były znaczące). A jeśli parę miliwatów to nie masz się czym przejmować.
  • Pomocny post
    #9 6564810
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    freddd napisał:
    W ostateczności tak zrobię, ale myślę że zewnętrzna antena będzie dużo lepszym rozwiązaniem...

Oczywiście , że TAK.
    Cytat:
    a skoro i tak już mam dziurę w karoserii to aż szkoda jej nie wykorzystać. Tak jak użytkownicy CB radii nie mają anten w środku tylko na zewnątrz, w dodatku jeszcze ekran kabla podłączają do karoserii żeby fale się lepiej rozchodziły.

To wstaw w ten otwór antenkę z ostatniego zdjęcia i będzie OK.
    Cytat:
    sprzedawcy też piszą raz o zasięgu 200m, a raz 300m.

Sprzedawca to ostatnia osoba , która sie na tym zna. :cry:
    A od kiedy to ANTENY mają zasięg. :D
    Cytat:
    I czy aby te anteny nie są zoptymalizowane jedynie na odbiór? a ja potrzebuje anteny która będzie dobrze działała w dwóch kierunkach.

Bez obrazy ale piszesz jak typowy Laik.

-------------------------

Pełne wyliczenie długości anteny dla jej częstotliwości, podali Ci koledzy i o współczynniku skrócenia , także wspominali.
    Przykład dla idealnej anteny ¼GP (jak dla Ciebie) :
    300 / 433,92MHz / 4 *k(0,96) = 16,59cm ( 16,6cm ) .

Antena 50Ω , kabel 50Ω i nadajnik 50Ω i wszystko jest "cacy". :D

Pozdrawiam.
  • #10 8167563
    mario_o
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Pozwolicie ze podłącze się do tematu moja sprawa wygląda tak
    potrzebuje antenę do seryjnego alarmu w samochodzie 433 mhz
    oto zdjęcie takiej anteny.
    Kosztuje 16 euro i jest do kupienia w Niemczech wiec postanowiłem zrobić sam
    i mam pytanie czy wystarczy zwykły kabel z ekranem ?
    z strony producenta dowiedziałem się ze całość ma 170 cm
    Jak zakończyć taką antenę skręcić dwa końce razem czy prawdopodobnie na końcu jest coś jeszcze ?

Jak dobrać długość anteny do radiopowiadomienia 433MHz w samochodzie? Jak dobrać długość anteny do radiopowiadomienia 433MHz w samochodzie?
  • #11 8167783
    freddd
    Poziom 16  
    w transmisji 433mhz wystarczy kawałek drutu o odpowiedniej długości fali, kalkulatory są w necie, teraz nie pamiętam dokładnych długości.
    Aha.. jeszcze kabel koncentryczny musi być o odpowiedniej tłumienności, chyba RG127.

[edit] zaraz.. przecież wszystko wyżej ktoś ładnie opisał, wystarczy drut długośc 16cm, dł kabla nie jest istotna, ale musi być odpowiedni koncentryk.

natomiast częstotliwość gsm 900Mhz to już nie lada wyzwanie, ja obecnie mam taki problem że chciałbym wynieść oryginalną antenkę dalej, na zewnątrz samochodu ale nie wiem jaki kabel, jaka antena , jakie długości. A boje się spalić modułu.

Mój temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1682241.html#8140798
  • #12 8168205
    mario_o
    Poziom 11  
    ok ale jak podłączyć kabel do tego drutu ? drut jest jeden a kabel ma 2 żyły (licząc ekran)
  • REKLAMA
  • #13 8168223
    freddd
    Poziom 16  
    Sprecyzuj trochę temat. Zamieściłeś dwa zdjęcia:
    1. drut dwu przewodowy (to wychodzi z twojej centralki?)
    2. zwój czarnego kabla (rozumiem że to ta niemiecka antena za 16 euro)

Rozkręciłbym centralkę alarmu i zobaczyć z czym się łączą te dwa druty. Całkiem możliwe że chodzi o antenę dipolową tzn jeden drut powinien być podłączony to nowej antenki a drugi drut do przeciwwagi. Ale teraz jak wyliczyc długość antenki i przeciwwagi to niech już się wypowie jakiś spec guru od radioteletechniki bo ja się na tym zabardzo nie znam.
  • #14 8168241
    mario_o
    Poziom 11  
    tak zgadza się te dwa przewody to konektorki które wpina się w centralkę
    a ten kabel to oryginalna antena
  • #15 10752026
    abudabdi
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    fortronik napisał:
    Obliczyć można według tego wzoru
    Wzór na obliczanie długości fali elektromagnetycznej (λ) jest następujący.
    300 / f = λ;

300 - to szybkość rozchodzenia się światła (300³ m/s)
    f - to częstotliwość podana w MHz
    λ; - to wynik w metrach
    Jeżeli f=433MHz to 300/433=0,692m (69,2cm) Pełna fala
    i trak:
    ½ fali to 34,6 cm
    ¼ fali to 17,3 cm
    5/8 fali to 45,25 cm

witam może mi ktoś powiedzieć która antena będzie lepsza
    1. koncentryk 50Ω na końcu drut miedziany 2mm o dł. 5/8 fali to 45,25 cm
    2. koncentryk 50Ω na końcu spirala z drutu miedzianego 2mm o dł.5/8 fali to 45,25 cm

potrzebuje zrobic antenę do sterowania bramą wiazdową

Temat Archiwalny.
    Regulamin pkt 3.1.19. [SP5ANJ]

Podsumowanie tematu

✨ Długość anteny do radiopowiadomienia 433 MHz można obliczyć na podstawie wzoru długości fali elektromagnetycznej: λ = 300 / f (MHz), co dla 433 MHz daje pełną falę około 69,2 cm. Typowe długości anten to ułamki fali, np. ¼ fali (ok. 17,3 cm), ½ fali (34,6 cm) lub 5/8 fali (45,25 cm). Anteny sprężynkowe zawierają cewki dopasowujące (współczynnik skrócenia około 0,96), które kompensują fizyczne skrócenie anteny względem idealnej długości fali. W samochodzie blacha karoserii tłumi fale radiowe, dlatego montaż anteny wewnątrz pojazdu, np. na szybie, jest nieoptymalny. Lepszym rozwiązaniem jest antena zewnętrzna, montowana np. w otworze w karoserii, z ekranem kabla podłączonym do masy pojazdu, co poprawia efektywność promieniowania. Wybór anteny powinien uwzględniać impedancję 50 Ω dla anteny, kabla i nadajnika, aby uniknąć strat i uszkodzeń modułu. Długość kabla koncentrycznego ma mniejsze znaczenie, ale ważne jest użycie kabla o niskiej tłumienności (np. RG-127). Zasięg systemu zależy głównie od mocy nadajnika i warunków terenowych, a nie tylko od długości anteny. Anteny do napędów bram często mają różne długości i są zoptymalizowane pod odbiór, co może nie odpowiadać dwukierunkowej komunikacji radiowej w alarmie samochodowym. Przy montażu anteny zewnętrznej należy zwrócić uwagę na prawidłowe dopasowanie długości i impedancji, aby zapewnić optymalną pracę systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA