logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować automat do pakowania z bramką zliczającą i sterownikami?

zwibel 27 Maj 2009 12:32 1509 8
  • #1 6580651
    zwibel
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam szukam pomocy do stworzenia prostego automatu do pakowania elementów. Chodzi mi o urządzenie zespolone z podajnikiem rolkowym po którym będą zjeżdżać kartony puste. Urządzenie musiało by zatrzymać karton. Zliczyć ilość sztuk np. 60 wrzucanych przez jakąś bramkę zliczającą i po tym impulsie puścić karton dalej po równi pochyłej(lub rolkach). Podajniki mam.
    Zależy mi tylko na bramce którą będzie można programować(ilość sztuk) i jakichś sterownikach które będą podtrzymywały napełniany karton. Może to być na zasadzie dwóch siłowników pneumatycznych lub silnika krokowego, lub jeszcze innego układu(może jakiś przenośnik taśmowy-na jeden karton).
    Najlepiej jak by to było na gotowych podzespołach bez zbędnego kombinowania.
    Jak zbudować automat do pakowania z bramką zliczającą i sterownikami?
  • Pomocny post
    #2 6582690
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    licznik programowalny+prosta stykówa i kilka czujników. Z czym dokładnie masz problem??
  • #3 6584589
    zwibel
    Poziom 11  
    Z doborem elementów-jestem zielony w automatyce, a zalezy mi na pierwszym zrealizowanym projekcie w firmie-dzięki temu będe mógł się starać o szkolenie pod tym kątem;)
  • #4 6584674
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Co ma być liczone, tu będzie główny problem, jeśli elementy pakowane lecą "ciurkiem" to trudno je liczyć, elementem zliczającym może być kontaktron, laser czy inna bariera, do tego licznik programowalny i układ wykonawczy na bazie jakichś 2 klapek elektromechanicznych. Układ opóźniający synchronizujący działanie poszczególnych elementów i to chyba wszystko.
  • #5 6584742
    zwibel
    Poziom 11  
    Zliczane będą elementy z tworzywa o gabarytach szklanki/kubka , częstotliwość wrzucania to max 30 szt na minutę. Pracownik po montażu dwóch wkrętów odrzucał by element, przez bramkę.
  • Pomocny post
    #6 6584809
    mag32
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    To nie widzę tu zbyt dużego problemu, zaraz coś Ci opiszę.
  • #7 6588668
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ewentualnie jakiś prosty program w logo! można napisać, zawsze później będzie istniała możliwość poprawek. Ściąg sobie wersję demo tego programu i po próbuj sam coś napisać-w końcu chcesz być automatykiem. Znajdę chwilę czasu to coś wrzucę, na razie mam maraton w pracy:D pozdro!!
  • #8 6589169
    arkady_pl
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Myślę, że Logo jest za mocne do tej pracy. Tańsze będzie Array FAB. Prawie identyko z LOGO. Soft do programowania bezpłatny a sterownik cirka 3 stówki.

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

Na upartego można by nawet zrezygnowac z PLC i zrobić na zwykłych TTL'kach.
  • Pomocny post
    #9 6601161
    marcino2000
    Poziom 24  
    Witam ponownie, mam wreszcie wolne i jutro postaram się wrzucić jakiegoś softa, co nie zwalnia cię od kombinowania we własnym zakresie!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego automatu do pakowania elementów z tworzywa o wielkości kubka, zintegrowanego z podajnikiem rolkowym i bramką zliczającą. Urządzenie ma zatrzymywać karton, zliczać określoną liczbę sztuk (np. 60) przechodzących przez bramkę, a następnie zwalniać karton dalej po równi pochyłej lub rolkach. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie programowalnego licznika, prostych styków, czujników (np. kontaktron, bariera laserowa), oraz układu wykonawczego z dwoma siłownikami pneumatycznymi lub silnikiem krokowym. Wskazano na możliwość użycia prostych sterowników programowalnych (PLC) lub tańszych alternatyw, takich jak sterownik Array FAB, który oferuje bezpłatne oprogramowanie i kosztuje około 300 zł. Alternatywnie można rozważyć realizację układu na układach TTL. Sugerowano także wykorzystanie środowiska programistycznego LOGO! do napisania prostego programu sterującego, z możliwością późniejszych modyfikacji. Wskazano na konieczność synchronizacji działania elementów oraz zastosowanie układu opóźniającego. Częstotliwość zliczania to maksymalnie 30 sztuk na minutę, a elementy są wrzucane pojedynczo przez pracownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA