logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat do zszywania/sklejania boku kartonu 20x20x85 cm – wykonanie na zamówienie

WasowskiMichal1111 15 Maj 2025 06:44 597 8
REKLAMA
  • #1 21549496
    WasowskiMichal1111
    Poziom 2  
    Szukam osoby do wykonania automatu zszywającego bok kartonu
    Szukam osoby prywatnie, która wykona dla rolnika (bez konieczności wystawiania faktury) maszynę do zszywania lub sklejania jednego boku kartonu czteroklapowego. Karton ma wymiary:

Jeden bok: 20 cm x 20 cm x 85 cm

Drugi bok: 19,5 cm x 19,5 cm x 85 cm

Po połączeniu tworzą tubę o długości 150 cm.

✅ Maszyna ma działać automatycznie – pracownik jedynie wrzucam kartony do leja a automat zszywa lub skleja bok i wyrzuca gotowy produkt.

Interesuje mnie prosta,tania i solidna konstrukcja,bez taśmociągów, która sprawdzi się w pracy na gospodarstwie. Jak najmniejszy gabaryt urzadzenia

Proszę o kontakt osoby z doświadczeniem w mechanice, automatyce lub majsterkowaniu. 🚜

Kontakt:wasowskimichal1111@gmail.com 696743396

AI: Czy preferuje Pan zszywanie, klejenie, czy obie opcje są akceptowalne? Jeśli klejenie – czy ma Pan preferencje co do rodzaju kleju?
    Obie
    AI: Jaka powinna być wydajność maszyny – ile kartonów na godzinę lub dzień planuje Pan zszywać/sklejać?
    Nie wiem rozwaze różne opcje
    Załączniki:
    • Automat do zszywania/sklejania boku kartonu 20x20x85 cm – wykonanie na zamówienie 20250511_121528.jpg (2.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automat do zszywania/sklejania boku kartonu 20x20x85 cm – wykonanie na zamówienie 20250511_121604.jpg (2.58 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Automat do zszywania/sklejania boku kartonu 20x20x85 cm – wykonanie na zamówienie 20250511_121546.jpg (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21549819
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Pracowałem jako magazynier w pewnej firmie i były tam niemal identyczne pudełka na pewien produkt. Do firmy przyjeżdżały one płaskie, częściowo sklejone wzdłuż długiej krawędzi. Do wysyłki produktu należało je rozłożyć i skleić jedno dno, a po umieszczeniu produktu zakleić drugie dno pudełka. Miesięcznie mogło być w ten sposób klejone około 200 pudełek. Kleiło się je ręcznie taśmą klejącą.

Obawiam się, że zaprojektowanie i wykonanie takiej maszyny na zamówienie może być bardzo kosztowne. Przy małej ilości sprzedawanych towarów wykonanie lub zakup takiej maszyny może być nieopłacalne pod względem ekonomiczno - finansowym.
  • REKLAMA
  • #3 21549871
    WasowskiMichal1111
    Poziom 2  
    Jaka cena urzadzenia?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21550014
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ceny gotowych fabrycznych maszyn do formowania i sklejania opakowań z kartonu zaczynają się od kilkudziesięciu tysięcy złotych. Zaprojektowanie i wykonanie w miarę solidnej maszyny tego typu raczej taniej nie wyjdzie. Przy małej ilości pudełek zakup lub wykonanie takiej maszyny może być nieopłacalne. Dlatego pisałem, że w firmie w której pracowałem wstępnie sklejone kartony formowało się pudełka i zamykało ręcznie.

Można by się pokusić o próbę skonstruowania maszyny podobnie jak na poniższym filmiku, gdzie w początkowej części filmu składane jest dno pudełka.

• #6 21550515
    WasowskiMichal1111
    Poziom 2  
    karton otwiera przyzsawkami i cztery siłowniki zamykają bok prosta konstrukcja garazowa a nie automat za 200.000 tys
  • #7 21550533
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Może określi Pan mniej - więcej budżet na ten projekt ? Pozwoli to zawęzić krąg wykonawców do tych, którzy mają pojęcie jak to zrobić.

WasowskiMichal1111 napisał:
    karton otwiera przyzsawkami i cztery siłowniki zamykają bok prosta konstrukcja garazowa

Pracuję w utrzymaniu ruchu w dużym przemyśle, proszę mi wierzyć, że to nie jest takie proste ;-) Powodzenia !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21551029
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    WasowskiMichal1111 napisał:
    karton otwiera przyzsawkami i cztery siłowniki zamykają bok prosta konstrukcja garazowa

Nie da się tego prostą konstrukcją garażową zrealizować. Wykrój trzeba pobrać, złamać w kształt, podać klej na zakładki, potem je ścisnąć. Proponuję poszukać leasingu/dzierżawy takiej fabrycznej maszyny.
  • #9 21553521
    Citizen75
    Poziom 30  
    Zależy czy pudełko będziemy składać od zera, czy otrzymamy wstępnie sklejone pudełko wzdłuż jednej na ogół dłuższej krawędzi. Ja takie wstępnie klejone pudełka składałem i kleiłem ręcznie przy kilkuset sztukach miesięcznie.

Z tego co widzę to może być potrzebne dwie maszyny. Jedna do formowania i sklejania kartonów wzdłuż jednego z boków. Druga to tak zwana zamykarka do zamykania i zaklejania dna i góry pudełka.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano wykonawcy automatu do zszywania lub sklejania jednego boku kartonu czteroklapowego o wymiarach około 20x20x85 cm, działającego automatycznie bez taśmociągów, o małych gabarytach i prostej konstrukcji do użytku na gospodarstwie. W dyskusji podkreślono, że zaprojektowanie i wykonanie takiej maszyny na zamówienie może być kosztowne i nieopłacalne przy niewielkiej produkcji. Sugerowano rozważenie gotowych rozwiązań fabrycznych, których ceny zaczynają się od kilkudziesięciu tysięcy złotych, lub leasing/dzierżawę takich urządzeń. Wspomniano o konieczności pobrania wykroju, formowania kartonu, nanoszenia kleju i zaciskania zakładek, co komplikuje prostą konstrukcję garażową. Proponowano także rozdzielenie procesu na dwie maszyny: jedną do formowania i sklejania boków kartonu, drugą do zamykania i zaklejania dna i góry. Przykładem gotowego urządzenia wskazano automatyczną formiarkę do kartonów typu Siat Boxmaster.
REKLAMA