logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FPGA+WiFi+Bluetooth. Jak dołączyć? Trudne w realizacji?

mf18 28 Maj 2009 00:56 2324 6
REKLAMA
  • #1 6584120
    mf18
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam,
    szukam odpowiedzi, porady dotyczącej problemu, którego rozwiązania na forum nie znalazłem...Mam do zaimplementowania układ cyfrowy na FPGA firmy Xilnix Spartan 3E, lub Virtex 2 Pro, którym mógłbym sterować binarnie za pomocą pocket pc z wykorzystaniem technologii bluetooth i wifi. Moje pytanie jest następujące - czy ktoś z szanownych kolegów próbował dołączyć zewnętrzny moduł wi-fi lub bluetooth do którejś z w/w płytek? Chodzi mi o moduły UART lub SPI dostępne w sklepach elektronicznych. Czy jest to trudne lub kłopotliwe zadanie do realizacji? Bardzo proszę o wszelkie sugestie, pomysły, propozycje, uwagi na ten temat. Poniżej ogólny schemat działania układu. Pozdrawiam

FPGA+WiFi+Bluetooth. Jak dołączyć? Trudne w realizacji?
  • REKLAMA
  • #2 6584183
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    To FPGA to tam trochę na wyrost. Problem faktycznie sprowadza się do podłączenia.

Transmisja szeregowa jest jednym z najprostszych sposobów pomiędzy kompem a FPGA.
    Pewnie byś używał MAX232 więc wtedy warto było by wstawić 100-220 Ohm na linie RX FPGA, ponieważ jak nieprawidłowo skonfigurujesz porty to wypalisz.
    Wyjścia identycznie o ile moduły się przez UART komunikują.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6588198
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    W najprostrzym wariancie (nie konieczne ekonomicznym), możesz kupić moduły BT lub WiFI które mają wyjścia UART i zapewniają całą transmisję sieciową.
  • REKLAMA
  • #4 6588258
    mf18
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam, z tego co udało mi się dowiedzieć, to jest to wykonalne, jednakże implementacja obsługi UART, Bluetooth oraz WiFi w strukturach FPGA jest dla mnie niewykonalna ze względu na ograniczony czas. Do tego dochodzi implementacja sterownika sprzętowego również w tej strukturze. Może ktoś spotkał się z gotowymi IP-Core'ami tychże modułów?
  • REKLAMA
  • #5 6588286
    sheeeep
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Implementacja UART jest dziecinnie prosta. Jeśli bluetooth i wifi były też na uarcie to FPGA najzwyczajniej będzie się nudzić :D
  • #6 6588349
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    mf18 napisał:
    Może ktoś spotkał się z gotowymi IP-Core'ami tychże modułów?
    Na darmowego cora do WiFi albo Bluetooth to ja bym nie liczył, pozatym pamiętaj że potrzeba jeszcze układ frontendu radiowego, bo do FPGA nie wystarczy antenkę przylutować. Natomiast UART powinien być dostępny w internecie za friko, a w najgorszym wypadku napisanie go nie powinno zabrać dużo czasu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości integracji modułów WiFi i Bluetooth z układami FPGA Xilinx Spartan 3E lub Virtex 2 Pro w celu sterowania systemem cyfrowym za pomocą pocket PC. Użytkownik pyta o trudność realizacji połączenia za pomocą interfejsów UART lub SPI oraz implementacji logiki sterującej. W odpowiedziach wskazano, że podłączenie modułów z interfejsem UART jest relatywnie proste od strony FPGA. Implementacja samego interfejsu UART w FPGA jest łatwa. Stwierdzono, że znalezienie gotowych, darmowych rdzeni IP dla protokołów WiFi czy Bluetooth jest mało prawdopodobne, a same moduły wymagają zewnętrznego frontendu radiowego. Zasugerowano również wykorzystanie Xilinx Platform Studio (XPS) do wbudowania miękkiego rdzenia procesorowego Microblaze w FPGA, co umożliwia programowanie w języku C i obsługę peryferiów, w tym UART.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA