logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Microblaze + ethernet - czy jest trudny do zrealizowania?

Wojtasss84 31 Mar 2008 21:07 2967 9
  • #1 4978242
    Wojtasss84
    Poziom 11  
    Witam!
    Poszukuję tematy na projekt z Sieci komputerowych i wpadłem a pomysł stworzenia systemu komunikującego PC<->FPGA poprzez ethernet. Do obsługi użyłbym procesora Microblaze. Moje pytanie brzmi - czy taki projekt jest w stanie zrealizować osoba posiadająca niewielkie (zerowe) doświadczenie w pisaniu aplikacji dla systemów wbudowanych?
    Posiadam płytkie Spartan3E starter Kit.
  • #2 4978995
    pndemon
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    wszystko jest gotowe, wystarczy odpalić EDK, poskładać klocki do kupy i koniec tematu. w zasadzie to większość czasu zajmie ci napisanie kodu w C.
  • #3 4979353
    Wojtasss84
    Poziom 11  
    To fajnie :) Pytam dlatego, bo nie chciałbym się wkopać w coś, co zajmie mi cały semestr i pół wakacji ;)
  • #4 4980419
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wojtasss84 napisał:
    To fajnie :) Pytam dlatego, bo nie chciałbym się wkopać w coś, co zajmie mi cały semestr i pół wakacji ;)
    Wszystko zależy od tego jak będzie Ci to szło. Microblaze to procesor pewnie ma już opracowany gotowy stos tcpip, ale i tak musisz wszystko potem poskładać "do kupy".
  • #5 5144462
    Wojtasss84
    Poziom 11  
    Udało mi się uruchomić proste aplikacje na MB, jednak widzę, że obsługa ethernetu to już wyższa szkoła jazdy ;/ Czy orientuje się ktoś, gdzie mógłbym znaleźć jakieś materiały odnośnie tego tematu? Do tej pory wszystko co znalazłem, opiera się o wykorzystanie uLinuxa, a to jest mi akurat niepotrzebne.
  • #6 5149150
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Poszukaj informacji o lwip dla microblaze. Przykłady znajdziesz na samej stronie Xilinxa. W necie jest też trochę informacji, ponieważ dostajesz go z samym EDK i jest przez to dość popularny.
  • #7 5248933
    dzarek1
    Poziom 14  
    pndemon napisał:
    wszystko jest gotowe, wystarczy odpalić EDK, poskładać klocki do kupy i koniec tematu. w zasadzie to większość czasu zajmie ci napisanie kodu w C.

a ethernet nie jest czasami płatny ??
  • #8 5248998
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    IP-core ethernetu jest płatny. Samo EDK zresztą też :)

Tego core'a można wykorzystywać bez kupowania licencji, ale trzeba się liczyć z wbudowanym ograniczeniem czasu działania, o ile mnie pamięć nie myli to do 24h... Później trzeba ponownie załadować bitstream do FPGA.

Dla zdeterminowanych: można proces restartu zautomatyzować...

Edit: Xilinx podaje, że przy normalnej częstotliwości działania ograniczenie czasowe aktywuje się po 8 godzinach.
  • #9 5474215
    Wojtasss84
    Poziom 11  
    sepher napisał:
    Poszukaj informacji o lwip dla microblaze. Przykłady znajdziesz na samej stronie Xilinxa. W necie jest też trochę informacji, ponieważ dostajesz go z samym EDK i jest przez to dość popularny.

Mam problem z konfiguracja lwpi w Xilinx platform studio:

lwIP can be used with the following EMAC peripherals found in your system:
    Ethernet_MAC
    ERROR:MDT - issued from TCL procedure "lwip_elite_hw_drc" line 5
        lwip () - xps_ethernetlite core Ethernet_MAC does not have its interrupt
       connected to interrupt controller.  lwIP operates only in interrupt mode, so
       please connect the interrupt port to  the interrupt controller.

Wyjscie przerwania z Ethernet_mac lacze z wejsciem przerwania mikroprocesora microblaze (new connection) i dostaje taki komunikat:

ERROR:MDT - issued from TCL procedure "update_emaclite_topology" line 27
        lwip () - microblaze_0 to which ethernetlite interrupt is connected is not
       addressable  from processor microblaze_0 

Przez taki banal nie moge ruszyc z projektem... Czy ktos wie, co robie zle?

Dodam, ze korzystam z XPS 10.1
  • #10 5474304
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Witam,

Musisz dołączyć to przerwanie do kontrolera przerwań, kontroler na szynę systemową i wyjście INT z kontrolera do wejścia INT microblaze.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Projekt komunikacji PC–FPGA przez Ethernet z wykorzystaniem procesora Microblaze na płytce Spartan3E Starter Kit jest możliwy do realizacji, nawet dla osoby z niewielkim doświadczeniem w systemach wbudowanych, jednak wymaga znajomości środowiska EDK oraz programowania w C. Microblaze posiada gotowe stosy TCP/IP, np. lwIP, które można znaleźć w dokumentacji Xilinx i wbudowane w EDK. Konfiguracja Ethernetu wymaga użycia IP-core Ethernetu, który jest płatny i w wersji demonstracyjnej ma ograniczenie czasowe działania (około 8-24 godzin), po którym konieczne jest ponowne załadowanie bitstreamu do FPGA. Podczas implementacji lwIP istotne jest poprawne podłączenie przerwań Ethernet MAC do kontrolera przerwań, a następnie do procesora Microblaze, co jest warunkiem działania w trybie przerwań. Problemy z konfiguracją przerwań w Xilinx Platform Studio (XPS 10.1) można rozwiązać przez odpowiednie połączenie wyjścia przerwania Ethernet MAC z kontrolerem przerwań i wejściem przerwania Microblaze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA