logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć kocioł elektrodowy Jogi 6kW do instalacji?

tarantula48 28 Maj 2009 19:56 10830 9
REKLAMA
  • #1 6587022
    tarantula48
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Kupiłem i podłączyłem do instalacji kocioł elektrodowy Jogi 6kW. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Mam doprowadzoną do kociołka siłę pięciożyłową L1,L2,L3,N,żóltozielony.
    Z kotła wyprowadzone są do podłączenia 3fazy+niebieski.Oprócz tego przewód trzyżyłowy do sterowania pompą obiegową.Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź.Informuję też,że pierwsza próba połączenia tego kotła 3fazy do 3-ech faz i N do N spowodowała "wywalenie "bezpiecznika głównego (różnicówka).Następna próba gdzie N kotła podłączono do żółtozielonego to samo.

Dodano po 52 [minuty]:

parametry wyłącznika:
    In 40A
    Ian 0,03A
    Un 400V
    4pol IP-40
  • REKLAMA
  • #2 6587394
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Jeżeli kocioł jest 3 fazowy a cewka stycznika zabudowanego w obudowie kotła jest na napięcie pracy 400V należy do instalacji kotła podłączyć 3 fazy oraz przewód PE żółtozielony na obudowę kotła.Przewód N zostawić wolny zaizolowany.
  • REKLAMA
  • #3 6589804
    tarantula48
    Poziom 10  
    Już wszystko O.K. Elektryk ominął różnicówkę i wszytko hula....
  • #4 6590576
    ug40
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    To oznacza cieniuśką izolację
  • #5 6590759
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Właśnie w takim sprzęcie jak bojlery i piece wręcz wytwórca ze względu bezpieczeństwa przeciw porażeniowego nakazuje w zasilaniu montaż różnicówki ze względu na bezpieczeństwo użytkownika.Przy prawidłowym montażu różnicówki i jej zadziałaniu może okazać się iż może być nieznacznie wzdłużnie pęknięta rurka spirali grzejnej.Nie sztuka ominąć różnicówkę lecz prawidłowo ją podłączyć i usunąć usterkę.
  • REKLAMA
  • #6 6773637
    tarantula48
    Poziom 10  
    Chcę zaznaczyć,że piec ten nie posiada spirali jako elementu grzejnego.Pec elektrodowy to piec wykorzystujący elektrody a medium rozgrzewające to przepływająca woda.Jak na w/w liknku.
  • #7 6775427
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    tarantula48 napisał:
    Chcę zaznaczyć,że piec ten nie posiada spirali jako elementu grzejnego.Pec elektrodowy to piec wykorzystujący elektrody a medium rozgrzewające to przepływająca woda.Jak na w/w liknku.

Cytat:
    Czystość i bezpieczeństwo ( 5 krotnie wyższe od wyłączników różnicowo-prądowych ogólnie stosowanych w instalacjach elektrycznych [norma "B" 30 mA ) ;

Jak napisali na tej stronie to masz uszkodzony ten piecyk ;P Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #8 7268524
    boboli15
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam do tarantuli czy mółbyś podac rzeczywiste zużycie energii oraz cenę tego pieca
  • #9 7268658
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    tarantula48 napisał:

Czyli żeby nie mieć gorączki, to stłukł termometr. Tego nawet w przedszkolu nie wymyślą.
  • #10 7269375
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1503
    Autor napisał:
    Cytat:

To nie był elektryk, tylko ogrodnik! Znajdź elektryka, a nie ogrodnika- gdyż usunął skutek, a nie przyczynę- to co zrobił jest bardzo niebezpieczne!

Regulamin p. 8.1 -> Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z podłączeniem kotła elektrodowego Jogi 6kW do instalacji trójfazowej (L1, L2, L3, N, PE). Standardowe podłączenie (3 fazy + N) oraz próba podłączenia niebieskiego przewodu kotła do PE powodowały wyzwolenie wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) o parametrach 40A/0.03A/400V/4pol. Sugerowano podłączenie trzech faz oraz przewodu PE do obudowy kotła, pozostawiając przewód N instalacji odizolowany. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na ominięcie RCD, co forumowicze zgodnie uznali za nieprawidłowe i bardzo niebezpieczne rozwiązanie, maskujące potencjalną usterkę kotła (np. problem z izolacją lub upływność). Podkreślono, że kotły elektrodowe wykorzystują elektrody do podgrzewania wody, a wyzwalanie RCD może świadczyć o uszkodzeniu samego urządzenia, co jest zgodne z informacjami producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA