logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napięcie 50V na kranie w instalacji dwużyłowej - przyczyna

urbizdw 01 Sie 2024 21:21 1848 48
Najlepsze odpowiedzi

Skąd może brać się około 50 V na kranie w starej dwużyłowej instalacji, gdy podłączony jest bojler i nie ma mostka N-PE?

Najprawdopodobniej z upływu prądu z bojlera/grzałki albo z wilgoci, a multimetr pokazuje wtedy takie napięcie przez bardzo dużą impedancję wejściową, więc przy małych prądach na kranie można zobaczyć ok. 50 V mimo braku zwarcia [#21176708] [#21177045] Po odłączeniu bojlera napięcie znika, bo znika źródło upływu [#21177045] Sam pomiar omomierzem nie musi tego wykazać, bo to mogą być upływy na poziomie kiloomów, a nie zwarcie [#21176708] W starej instalacji dwużyłowej nie wolno w ciemno mostkować N z PE/bolcem; trzeba najpierw ustalić, czy sieć jest w układzie TN-C czy TT, i najlepiej zlecić to elektrykowi [#21178152] [#21178620]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 21176692
    urbizdw
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Witam,
    Sąsiadka na ogródkach ROD powiedziała że jak jest skaleczona to czuje podczas mycia że razi ją prąd. Podszedłem z multimetrem i dokonałem pomiaru pomiędzy kranem a kablem neutralnym w najbliższym gniazdku i pokazało 50V. Pomyślałem że może coś z bojlerem i odłączyłem go i napięcie znikło na kranie. Przemierzyłem czy jest zwarcie na bojlerze między przewodami i nigdzie zwarcia nie było. Dokonałem zerowania w gniazdku podpinając kabel neutralny pod bolec a następnie mostek do N i napięcie na kranie się nie pojawia. (stara instalacja dwużyłowa).
    Skąd mogło się brać 50 V na kranie w momencie kiedy nie było mostka między N a PE?
  • REKLAMA
  • #2 21176708
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    Choćby z upływów na nawet znacznych rezystancjach, do odczucia skaleczonym palcem nie trzeba dużego natężenia, pomiar woltomierzem też odbywa się na bardzo dużej impedancji.
    Miernik zwarcia ci tego by nie wykazał, bo to nie 1-10-100 Omów a być może wiele kiloomów.
  • #3 21176712
    urbizdw
    Poziom 14  
    Po zerowaniu napięcie się nie pojawia
  • REKLAMA
  • #4 21176714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21176717
    urbizdw
    Poziom 14  
    BBElektrotechnik napisał:
    Prawdopodobnie ma odwrotnie podłączony w gniazdku neutralny i fazę.
    Ten aspekt nie jest unormowany, jedynie w Polsce przyjęło się że fazę podłączamy z lewej strony. Co ciekawe we Francji mają dokładnie te same gniazdka, również nie mają unormowanego podłączenia L-N, ale ichniejsi elektrycy dogadali się że fazę będą podłączać z prawej strony.
    Do tego niektóre urządzenia jak piece CO oraz właśnie podgrzewacze przepływowe mają określoną polaryzację jaka jest wymagana do prawidłowego działania. Do tego zaraz wrócimy, ale teraz zwróć uwagę na to że producenci produkują urządzenia o określonej wymaganej polaryzacji zasilania, zasilane wtyczką z gniazdka w którym faza zgodnie z prawem może być (i jest) w losowym miejscu.
    Co do polaryzacji podgrzewacza. Podgrzewacz przepływowy małej mocy (do 3.5kW) zbudowany jest w taki sposób, że w nieprzewodzącym bloku grzejnym jest włożona grzałka. Powiedzmy dla uproszczenia że ma ona kształt prostej rurki. W założeniu faza podawana jest na środek tej grzałki, a na obu końcach podłączony jest przewód neutralny. Zaraz za końcami grzałki zwykle znajdują się takie specjalne siatki podłączone do styku PE które mają za zadanie chronić użytkownika przed przepływem prądu elektrycznego z grzałki na rury, krany itp. Teraz wyobraź sobie co się dzieje, gdy zamienisz zasilanie grzałek, czyli na końce grzałki zaraz przy wlocie i wylocie wody, podasz fazę, neutralny w środku grzałki, i nie podłączysz przewodu ochronnego. Masz sytuację jak u sąsiadki, czyli kawałek metalu pod napięciem 230V, zanurzony w wodzie zaraz przy wylocie wody z podgrzewacza.
    Sprawdź podłączenie fazy i neutralnego podgrzewacza. Teraz płynie prąd między fazą a wspomnianymi siatkami, i jest on większy jak mniejszy. Końce grzałek powinny być podłączone do neutralnego!

Czy zatem zerowanie nie jest dobrym rozwiązaniem?
  • #6 21176728
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21176735
    urbizdw
    Poziom 14  
    urbizdw napisał:

Jest nie tylko dobrym, jest konieczne, obowiązkowe. Ja mówię że możesz mieć w gniazdku odwrotnie podłączoną fazę i neutralny, niż wymaga tego podgrzewacz. Trzeba sprawdzić i ewentualnie zamienić. Tylko podczas zamiany uważaj by nie podać fazy na bolec, bo i takich orłów widziałem.

Jasne spróbuję. Jeśli zrobione jest zerowanie to napięcie się nie pojawią już na kranie .
    Co do podania fazy na boleć to wiadoma sprawa że tak się nie robi :)
  • #8 21176751
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    urbizdw napisał:

Mam nadzieję że nie wywołam kolejnej gównoburzy. Napiszę tylko że bzdurą jest wymagana polaryzacja gniazda (czyli N po prawej stronie). Kilka razy do roku pojawiają się magicy co twierdzą że musi być zachowana polaryzacja.
    Ale jest bardziej poważna kwestia. Skąd wiesz że mogłeś wykonać zerowanie przy założeniu że polaryzacja gniazda jest nieistotna. Czasem nie można i to niezależnie od odbiornika.

Dodano po 4 [minuty]:

JacekCz napisał:
    Choćby z upływów na nawet znacznych rezystancjach, do odczcuai skaleczonym palcem nie trzeba dużego natężenia, pomiar woltomierzem też odbywa się na bardzo dużej impedancji
    Miernik zwarcia ci tego by nie wykazał, bo to nie 1-10-100 Omów a być może wiele kilo

Nawet miernik za 20zl ma zakresy MΩ .
    Wiesz czemu R izolacji mierzy się napięciem 500V lub czasem większym?
  • REKLAMA
  • #9 21176758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21176760
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ktoś_tam napisał:
    Mam nadzieję że nie wywołam kolejnej gównoburzy. Napiszę tylko że bzdurą jest wymagana polaryzacja gniazda (czyli N po prawej stronie). Kilka razy do roku pojawiają się magicy co twierdzą że musi być zachowana polaryzacja.

To nawiązanie do mojej odpowiedzi?

Tak. Jak chcesz o tym porozmawiać to załóż własny temat.
  • #11 21176766
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21176773
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ktoś_tam napisał:

Spokojnie, możemy porozmawiać tutaj, jak ludzie. Najwyżej się usunie.

W małych podgrzewaczach przepływowych grzałka często wykonana jest w postaci gołego drutu - gołej spirali umieszczonej w wodzie.

Po pierwsze to temat jest o bojlerze więc nie zaśmiecaj go przepływowymi podgrzewaczami. A po drugie nawet jeśli byłby o podgrzewaczu to 99,9% z nich nie podłącza się przez gniazdko.

A także ogóle to autor przeniósł się już z pytaniem na FB.
  • #13 21176785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21176802
    urbizdw
    Poziom 14  
    Ktoś_tam napisał:
    Ktoś_tam napisał:

Spokojnie, możemy porozmawiać tutaj, jak ludzie. Najwyżej się usunie.

W małych podgrzewaczach przepływowych grzałka często wykonana jest w postaci gołego drutu - gołej spirali umieszczonej w wodzie.

Po pierwsze to temat jest o bojlerze więc nie zaśmiecaj go przepływowymi podgrzewaczami. A po drugie nawet jeśli byłby o podgrzewaczu to 99,9% z nich nie podłącza się przez gniazdko.

A także ogóle to autor przeniósł się już z pytaniem na FB.

Otworzyłem post na Facebooku równocześnie....czy to taki problem ?
  • #15 21176904
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    urbizdw napisał:
    Otworzyłem post na Facebooku równocześnie....czy to taki problem ?

Dla mnie nie jest to żaden problem. Problem może mieć znajoma bo amator grzebie w instalacji od której wykonanie zależy ludzkie życie. Mało tego ten amator najpierw robi później się pyta i to na dodatek innych amatorów. Ci amatorzy z stamtąd lub tu nie mają większej wiedzy niż twoja, skoro zalecają zerowanie w każdej sytuacji.
  • #16 21177037
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    urbizdw napisał:
    Pomyślałem że może coś z bojlerem i odłączyłem go i napięcie znikło na kranie. Skąd mogło się brać 50 V na kranie w momencie kiedy nie było mostka między N a PE?
    Proste !
    Bojler wprowadzał napięcie na kran bo bojler jest połączony z kranem.
    Zerowanie usuwa napięcie z bojlera.
    Bojler jest odbiornikiem 1 klasy dlatego musi być podłączony do gniazda z bolcem.
    Ktoś_tam napisał:
    bzdurą jest wymagana polaryzacja gniazda (czyli N po prawej stronie). Kilka razy do roku pojawiają się magicy co twierdzą że musi być zachowana polaryzacja.
    Dobrze napisałeś i to było potrzebne. Posty #4 i #6.
  • #17 21177045
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 541
    Jeżeli pojawia się napięcie na kranie może to być spowodowane uszkodzeniem izolacji wewnętrznej grzałki. Może też być problem z wilgocią która powoduje zamykanie się obwodu za pomocą instalacji wodnej.
  • #18 21177065
    batic
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Roznica potencjalow miedzy kranem a ziemia. Wyrównać potencjały.
  • #19 21177107
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    urbizdw napisał:
    Dokonałem zerowania w gniazdku
    Czy kupiłeś już znajomej kwiatki? Tylko może chryzantemy żeby się ładnie na ewentualnym grobie prezentowały.

Zerując gniazdo w instalacji o nieznanym stanie i układzie zasilania równa się stworzeniu śmiertelnego zagrożenia. Zagrożenie to spotęgowane jest dużą mocą grzałki boilera. Tylko że teraz w razie awarii na kranie będzie nie 50 a 230V
    Brawo ty.
  • REKLAMA
  • #20 21177428
    urbizdw
    Poziom 14  
    CYRUS2 napisał:
    urbizdw napisał:
    Pomyślałem że może coś z bojlerem i odłączyłem go i napięcie znikło na kranie. Skąd mogło się brać 50 V na kranie w momencie kiedy nie było mostka między N a PE?
    Proste !
    Bojler wprowadzał napięcie na kran bo bojler jest połączony z kranem.
    Zerowanie usuwa napięcie z bojlera.
    Bojler jest odbiornikiem 1 klasy dlatego musi być podłączony do gniazda z bolcem.
    Ktoś_tam napisał:
    bzdurą jest wymagana polaryzacja gniazda (czyli N po prawej stronie). Kilka razy do roku pojawiają się magicy co twierdzą że musi być zachowana polaryzacja.
    Dobrze napisałeś i to było potrzebne. Posty #4 i #6.

Czy zatem zerowanie jest tu dobrym rozwiązaniem czy nie ?
  • #21 21177436
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    urbizdw napisał:

Tego nikt przez internet nie powie. Tu potrzebny jest elektryk. Masz łącznie ok 100 postów na elektrodzie i FB w tym zagadnieniu może nawet gdzie indziej i dalej jesteś w punkcie wyjścia.
    Prąd zabija i trzeba wiedzieć co się przy nim robi a jak się nie wie to się za to nie bierze, zwłaszcza u kogoś.
  • #22 21177455
    urbizdw
    Poziom 14  
    Ktoś_tam napisał:
    urbizdw napisał:

Tego nikt przez internet nie powie. Tu potrzebny jest elektryk. Masz łącznie ok 100 postów na elektrodzie i FB w tym zagadnieniu może nawet gdzie indziej i dalej jesteś w punkcie wyjścia.
    Prąd zabija i trzeba wiedzieć co się przy nim robi a jak się nie wie to się za to nie bierze, zwłaszcza u kogoś.

Z czuystej ciekawości jaki pomiary elektryk powinien wykonac aby to wyszło?
  • #23 21177529
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Elektryk będzie wiedział. Ile instalacja ma lat? I kiedy był ostatni przegląd ( powinien być co pięć lat)
  • #24 21178031
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 236
    W instrukcji podgrzewacza wody ( każdego ) jest napisane iż może być od podłączony do gniazda z przewodem ochronnym, czyli gniazdko z bolcem i instalacja trójprzewodowa z uziemieniem. Każde inne połączenie ( np zerowanie) jest złym i nie powinno mieć miejsca.
    Instalacje na ogrodach działkowych często są z lat 70-80 . małe przekroje przewodów i inatalacja dwużyłowa przeznaczona kiedyś jedynie do oświetlenia. Jeśli nie zmodernizujesz instalacji do dzisiejszych zapotrzebowań to albo kogoś porazi prąd albo spali się altanka ( w najlepszym przypadku)
  • #25 21178036
    arwe
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Ktoś_tam napisał:
    . Masz łącznie ok 100 postów na elektrodzie i FB w tym zagadnieniu może nawet gdzie indziej i dalej jesteś w punkcie wyjścia.

Ale pokaż choć jeden temat gdzie udało się komukolwiek dogadać. Wszędzie tylko kłótnie. Bezpieczniej jest wykonać mostek pomiędzy N a bolcem. Niebezpieczeństwo polega na tym, że gdzieś w instalacji dojdzie do uszkodzenia przewodu N i wtedy faza przez grzałkę zamyka się i pojawia na nieczynnej części przewodu N i tym samym przez mostek na bolec i dalej na obudowę urządzenia.
    Moim zdaniem bardziej ryzykowne jest, że dojdzie do uszkodzenia grzałki i faza pojawi się na obudowie. Przynajmniej z takimi przypadkami uszkodzeń się spotykałem, z uszkodzonym N jeszcze nigdy.
  • #26 21178042
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    m fox napisał:
    W instrukcji podgrzewacza wody ( każdego ) jest napisane iż może być od podłączony do gniazda z przewodem ochronnym, czyli gniazdko z bolcem i instalacja trójprzewodowa z uziemieniem. Każde inne połączenie ( np zerowanie) jest złym i nie powinno mieć miejsca.

Jeżeli bojler z czasów gdy nie wykonywano instalacji 3 żyłowej a instalacja jest właśnie 2 żyłowa z zerowaniem to co w takiej sytuacji? Bojler taki należy złomować, mimo jego pełnej sprawności i bez potrzeby wymian anody (takowej nie posiada)? Może wymienić instalację bojler i na współczesne? Oczywiści co kilka lat wymiana bojlera na nowy, bo ten mój jeszcze prawie komunistyczny w odróżnieniu od nowych "nie do zajechania". Pytam, bo u mnie jest właśnie taka sytuacja.
    Załączniki:
    • Napięcie 50V na kranie w instalacji dwużyłowej - przyczyna Bojler mój.jpg (812.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 21178044
    m fox
    Poziom 27  
    arwe napisał:
    z uszkodzonym N jeszcze nigdy.

Przewód N łatwo się upala jeśli podłączysz odbiorniki z dużą mocą a styki są poluzowane , lekko upalone itp.
    Wystarczy że ktoś gdzieś wcześniej przy jakiejś przeróbce zamieni L z N co przy starych instalacjach jest możliwe, dokonując zerowania będziesz miał wtedy cały czas fazę na bolcu.
    Jak pisałem wcześniej odbiornik typu podgrzewacz wody ma zawarte w instrukcji do jakiej instalacji można go podłączyć. Każde inne rozwiązanie jest złe, niebezpieczne i zagraża życiu użytkownika.
  • #28 21178054
    arwe
    Poziom 10  
    m fox napisał:
    Wystarczy że ktoś gdzieś wcześniej przy jakiejś przeróbce zamieni L z N co przy starych instalacjach jest możliwe, dokonując zerowania będziesz miał wtedy cały czas fazę na bolcu.

Znam taki przypadek, jednak zanim zrobimy mostek N z bolcem, należy upewnić się czy wszystko jest poprawnie. Po wykonanej pracy można ewentualnie sprawdzić spadki napięć pod obciążeniem.
  • #29 21178055
    m fox
    Poziom 27  
    DiZMar napisał:
    Jeżeli bojler z czasów gdy nie wykonywano instalacji 3 żyłowej a instalacja jest właśnie 2 żyłowa z zerowaniem to co w takiej sytuacji?

Na tabliczce znamionowej Twojego bojlera nie ma roku produkcji, jest natomiast podana Polska Norma z roku 90.
    Ten bojler także musi być podłączony do instalacji z uziemieniem.
    Bojler jest ok , instalacja dwużyłowa bez uziemienia nie nadaje się do jego zasilania.

Dodano po 5 [minuty]:

arwe napisał:
    jednak zanim zrobimy mostek N z bolcem, należy upewnić się czy wszystko jest poprawnie.

Wykonanie mostka zwłaszcza dla tego typu odbiornika już nie jest poprawne
  • #30 21178080
    arwe
    Poziom 10  
    m fox napisał:
    Wykonanie mostka zwłaszcza dla tego typu odbiornika już nie jest poprawne

Uściślijmy. W takiej sytuacji;
    a) podłączasz bez mostka?
    b) wykonujesz mostek?
    czy
    c) rezygnujesz z usługi wsiadasz w auto i odjeżdżasz?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem występowania napięcia 50V na kranie w instalacji dwużyłowej, co może być spowodowane uszkodzeniem izolacji grzałki bojlera lub niewłaściwym podłączeniem fazy i neutralnego w gniazdku. Użytkownicy sugerują, że zerowanie gniazdka jest konieczne, ale może być niebezpieczne w przypadku starych instalacji. Wskazano na konieczność podłączenia bojlera do gniazdka z bolcem ochronnym, aby uniknąć porażenia prądem. Wskazano również na ryzyko związane z mostkowaniem przewodów N i PE oraz na potrzebę modernizacji starych instalacji elektrycznych. Wspomniano o różnych modelach podgrzewaczy, które mogą być podłączane do instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA