logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT-4615 - Czarne pasy na kopiach A4, co sprawdzić?

seatt 11 Maj 2004 18:40 2672 18
REKLAMA
  • #1 636258
    seatt
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Podczas kopiowania, wychodzą pasy czarne, przeciętnie dwa na formacie a4, nie są one regularne, pojawiają się wzdłuż całej kartki a4 od góry do samego dołu. Wymieniałem developer, sprawdzałem listwy, bęben i nic.
    Może to siatka elektrody?
    A może drut?
    Nie mam już żadnych pomysłów.

pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 636286
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Jeżeli możesz to zeskanuj jakąś kartkę skopiowaną na tej kopiarce. Siatka i drut odpada. Pasy by były regularne w tym samym miejscu przez całą kartkę.
  • #3 636287
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Miałem kilka razy takie problemy zawsze przyczyną była elektroda ładująca, w jednej maszynie miałem nawet prawie całe czarne kopie.
    Dobrze wymyć, nowy drut, nowa siatka powinno być dobrze. Te maszynki chyba są wrażliwe na stan tej elektrody ale nie mogę powiedzieć na 100% bo za mało ich robię.
  • #4 637906
    e-than
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Elektroda owszem możliwe bardzo w tych maszynach ale właśnie ostatnio miałem ten sam problem w dwóch maszynach i wszystko rozbiło się przebicie między bębnem a wałkiem magnetycznym na jednym krańcu warstwa organiczna została na bębnie zdarta do aluminium i dodatkowo przetarte były folijki na końcach wałka magnetycznego bęben był praktycznie nówka więc szkoda było wymieniać skoro na kopii nic nie wychodziło więc zamalowałem lakierem ten zdarty kawałek i wszystko wróciło do normy
    Ps. ale z tą elektroda transferową to też czasmi dziwne rzeczy się dzieją :cry:
    Pozdrawiam Powodzenia
  • #5 637917
    seatt
    Poziom 19  
    nie mam skanera ale narysowałem jak to wygląda. Pomocy i co dalej????
  • #6 637934
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    A sprawdziłeś co będzie jak wypieprzysz filterek z wentylatora z tyłu kopiarki ?! Ja nad podobnym przypadkiem 3 dni siedziałem ale już wiem że to filtr powoduje złą cyrkulację powietrza w kopiarce i za dużo ciepłego powietrza z ozonem gromadzi się nad elektrodami i masz cuda i dziw(ki)y.

Pozdrawiam . C
  • REKLAMA
  • #7 637951
    seatt
    Poziom 19  
    a oto własnoręczny "skan" kopii jakie robi maszyna
    Załączniki:
    • Ricoh FT-4615 - Czarne pasy na kopiach A4, co sprawdzić? rys.JPG (10.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 638035
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Podmień wywoływaczkę i powiedz co wtedy? Elektrody na 99% odpadają, możliwe że wałek magnetyczny, optyka odpada, bęben raczej też. Sprawdź liswe czyszczącą.
  • #9 638047
    pdw
    Ocena: 30
    rowniz mysle ze to sprawa zespolu wywolywania sprawdz jak duze sa luzy na walku magnetycznym
  • REKLAMA
  • #10 638049
    pdw
    Ocena: 30
    rowniz mysle ze to sprawa zespolu wywolywania sprawdz jak duze sa luzy na walku magnetycznym
  • #11 638197
    adremserwis
    Poziom 12  
    Stawiam na masę bębna :) . Popraw styk wewnątrz bębna. Narazie.
  • #12 639822
    seatt
    Poziom 19  
    Wymieniłem developer i nic to nie dało . sprawdzę jeszcze bęben.
    Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły???

pozdrawiam
  • #13 640103
    zygimarley
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    propozycja 1 : wydaje mi się zę wywoływaczka traci kontak z masa lub napięciem , brak styku
    propozycja 2 nie wiem ile latek ma ta kopiarka z tego co pamietam kopiarki wprowadzone jako nowosc( lataka ich pierwszej mlodosci tj. ok 6 lat do tylu) na rynku nie maily takiego czarnego paska (plastik) na elektrodzie ladujacej, ktory to byl odpowiedzialny za nierownomierne ladowanie bebna

tak jak sugerowano na poczatku postaraj sie wlozyc caly modol bebna od innej kopiarki i powinno sie wszystko wyjasnic

pozdrawiam

zygi
  • #14 641154
    seatt
    Poziom 19  
    Sprawa sie rypła!! podmieniłem sam bęben z innej maszyny jest ok. tylko teraz tak co może być z tym bębnem.?? nie ma on jeszcze przejechane nawet 5 tyś!!!
  • #15 642382
    adremserwis
    Poziom 12  
    Jeśli nie masa tak jak wcześniej sugerowałem, ( blaszka wewnątrz bębna) to złamane są zębatki zabieraka (cztery zęby).Porównaj z innym bębnem. Jeźeli są urwane to moźesz go wyzłomować. :wink: Napisz co było.
  • #16 643356
    sitek
    Poziom 11  
    Bębny Ricoha (oryginalne) z rodziny FT 4015 są chemicznie wrażliwe na opary trójchloroetylenu i jego pochodnych (rozpuszczalniki, zmywacze itp.). Jeżeli używałeś czegoś takiego w pobliżu to może byc właśnie ten problem. Miałem kiedyś podobny przypadek z bębnami zapakowanymi w oryginalne folie i pudełka, leżącymi sobie spokojnie w pomieszczeniu, w którym używałem popularnego "tri". Wszystkie bębny robiły potem na czarno. Ocalał tylko jeden, nieoryginalny (ma inny skład chemiczny powłoki).

Pozdrawiam
  • #17 651087
    seatt
    Poziom 19  
    bęben do ricohów widocznie jest bardzo wrażliwy ponieważ myłem go płynem do bębnówn opc i zamiast się polepszyć jakość to się pogorszyła. Uratował mnie nowy bęben :cry:
  • #18 652314
    PiotrK
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Umyłem kidyś taki oryginalny bęben benzyną extrakcyjną i chodził jak burza!Serio!!!Tylko do mojego bębna przywarł toner z deweloperem.
  • REKLAMA
  • #19 654704
    mcciuciek
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    sprawdź lampe skanującą najprawdopodobniej jest przetarty przewód zasielający lampe bądź zimne luty na płycie zasilania SHARPY tak mają bardzo często

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W kopiarce Ricoh FT-4615 pojawiają się nieregularne czarne pasy na kopiach formatu A4, rozciągające się wzdłuż całej kartki. Wymiana developera i kontrola listwy czyszczącej, bębna oraz elektrod nie przyniosły poprawy. Podejrzewano elektrody ładujące, siatkę elektrody oraz drut, jednak pasy nie są regularne, co wyklucza problemy z siatką i drutem. Możliwe przyczyny to przebicia między bębnem a wałkiem magnetycznym, uszkodzenia warstwy organicznej bębna, luzy na wałku magnetycznym, problemy z masą bębna (styk wewnątrz bębna) lub uszkodzone zębatki zabieraka bębna. Wskazano także na wpływ złej cyrkulacji powietrza i nadmiaru ciepła z ozonem w okolicy elektrod spowodowany zatkanym filtrem wentylatora. Wymiana bębna na inny z tej samej serii rozwiązała problem, mimo że oryginalny bęben miał niewielki przebieg. Użytkownicy zwracali uwagę na chemiczną wrażliwość bębnów Ricoh FT-4015 na opary trójchloroetylenu i podobnych rozpuszczalników, które mogą powodować czarne pasy. Czyszczenie bębna nieoryginalnymi środkami może pogorszyć jakość kopii. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie lampy skanującej pod kątem przetartych przewodów lub zimnych lutów na płycie zasilania, co jest częstym problemem w urządzeniach marki Sharp.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA