logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh FT-4618 – czarne paski i nadmiar tonera na wałku po czyszczeniu optyki

rysiull54 19 Kwi 2012 20:14 1824 7
REKLAMA
  • #1 10812632
    rysiull54
    Poziom 11  
    Moje ksero Ricoh 4618 zaczerniało kartki.Po przeczytaniu wielu postów na tutejszym forum wyczyściłem lustra i optykę.No i pomogło częściowo.Kartki kserowane były super ale na dole ubarwione czarnym paskiem szerokości 3 cm.Wpadłem na pomysł
    wymontowania całego podzespołu z developerem i zauważyłem że wałek jest pokryty
    grubą warstwa tonera na szer tych 3 cm reszta wałka byłą czysta.Wyczyściłem wałek myśląc że problem zniknie ale niestety po włożeniu podzespołu kserowane kartki zamiast czyste wychodzą całe czarne.Wałek jest cały pokryty tonerem .Czy znajdę tutaj pomoc w usunięciu tego problemu.
    Jestem nowicjuszem wiec proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 10812781
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Prawdopodobnie brak masy bębna (w otworze w bębnie od strony napędu powinna być blaszka stykająca się z ośką w maszynie).
    Co dokładnie robiłeś jak wyjąłeś moduł - rozkręcałeś go, czym czyściłeś bęben, czy długo był oświetlony bęben ?
    Toner tu nie ma nic do rzeczy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10812790
    cezar80
    Poziom 27  
    Ocena: 67
    Albo przepuszcza ci listwa bębna albo bęben nie ma styku (wewnątrz zębatki)
    Stawiam na listwę...
    ten wałek to miałeś na myśli bęben?
  • #4 10813139
    rysiull54
    Poziom 11  
    W podzespole z developerem wyczyściłem tylko wałek ciemnozielony nie rozkręcając niczego od spodu mięką jedwabną szmatką i cały podzespół ponownie włozyłem do ksero i efekt był jak opisałem. Zastanawiam się czy nie trzeba po wyjęciu z urządzenia tego modułu i powtórnym włozeniu go czegoś zmieniać w kodach serwisowych.Czytałem na forum o inicjacji sensora, ale chociaz wiem jak wejsć w
    kody to nie wiem jak sie inicjuje.Połaczenie bebna oczywiście sprawdzę jutro.
  • #5 10815954
    cezar80
    Poziom 27  
    No właśnie skoro musisz czyścić wałek ciemnozielony (bęben) to przepuszcza ci listwa . To ten zgięty metal zakończony gumą który dolega do powierzchni wałka.
    W tym przypadku jedynie wymiana wspomnianej listwy.;
  • REKLAMA
  • #6 10822489
    bayer17
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    nie zastanawiaj się tylko wymień wałek wraz z listwą koszt na aukcjach 100-150 zł
    co do decyzji oryginał czy zamiennik to kwestia jakiej wytrzymałości oczekujesz
    o ile pamiętam oryginał jest przewidziany na 45 tyś prawidłowo robi 58-64 tyś zamiennik powinien zrobić 45 tyś :) co do listwy to różnie bywa zamienniki potrafiły częściej przepuszczać, ale koszt to 20-40 zł więc nic kosztownego - decyzję pozostawiam tobie :)
  • REKLAMA
  • #7 10822941
    cezar80
    Poziom 27  
    Zarówno oryginał i zamiennik wytrzymują dużo więcej. Jedyna różnica w jakości. Zamienniki mają problemy z jakością, nie trzymają skali odcieni na całej powierzchni (zauważalne na kopiach z ołówka, jasnego oryginału)
    Skoro pisałeś że przed było super wymień tylko listwę i po kłopocie, tylko kup oryginał ewentualnie katun, reszta nie polecam.
  • #8 10831491
    rysiull54
    Poziom 11  
    Wszystkim wielkie dzięki za pomoc .Wymieniłem listwę i po problemie.Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kserokopiarką Ricoh FT-4618, która zaczernia kartki, pozostawiając czarny pasek o szerokości 3 cm. Po czyszczeniu lustra i optyki, problem częściowo ustąpił, ale po demontażu podzespołu z deweloperem i czyszczeniu wałka, kartki stały się całkowicie czarne. Użytkownicy forum zasugerowali, że przyczyną może być brak styku bębna lub uszkodzona listwa bębna. Ostatecznie, po wymianie listwy, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA