logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać zabezpieczony mikrokontroler AT89C2051-24?

MR 16 Gru 2002 12:53 3358 13
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 66164
    mazerlok
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    zależy czy jest zabespieczony obydwoma lockbitami
    jeżeli tak to nic nie zrobisz hoćby nie wiem co
    jeżeli ustawiony jest lokbit1 to możesz odczytać zawartość pamięci procka
    ale zapisać do procka dopiero po kasacji eepromu
    jeżeli ustawiony jest lokbit2 to nic nie zrobisz
    ktoś mi kiedyś opowiadał o nawiercaniu procka przy kturejś nużce
    ale to raczej bujda na resorach
    lokbity można skasować jedynie przez kasację pamięci eeprom procka
    ale wtedy tracisz proram zapisany w eepromie i masz gołego procka
    prawie że jak prosto z fabryki
    najpierw dobrze sie zastanów nim zaczniesz działac
    :lol:
  • REKLAMA
  • #3 67000
    JanuszM
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Poczawszy od numeru 7/2002 Elektroniki Praktycznej ukazal sie cykl artykulow na temat dobierania sie do pamieci mikroprockow. Goraco polecam!!!
  • #4 67268
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Apropo EP, jak ktoś wypróbuje te wiadomości to niech da znać, jestem ciekaw ile w tym prawdy a ile szczęścia.

POZDRWIAM :multi:
    patryk
  • #5 67289
    Patyk
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    hmm jak z atmelami to nie wiem ale widzialem programik to zczytywania zawartosci pamieci zabezpieczonej z PIC'ow
  • #6 67301
    Witgol
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Nie wiem jak z 2051, ale z doświadczenia z Atmelami - co prawda z AVR 2313, ale mogą się przydac: były wersje, które po zalokowaniu nie dawały się nawet skasować (!!!), chociażby żeby poprawić cokolwiek. Wówczas jedyną metodą na odblokowanie było ZNACZĄCE obniżenie napięcia zasilania- nawet grubo poniżej 4V- i wówczas procek załapywał. Czy da się odczytać zalokowany - nie wiem, nie próbowałem.
  • REKLAMA
  • #7 68076
    JanuszM
    Poziom 17  
    Na moj skromny gust wszystko polega na zbudowaniu (zmodyfikowaniu) odpowiedniego programatora, ktory podnosilby/obnizalby bardzo szybko i precyzyjnie napiecie zasilania takiego mikroprocka.

Pozdrawiam
    Janusz
  • #8 70287
    dariohaker
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    JanuszM ma racje co do napiecia jego szybkiej zmianie. Mam taki wyluskiwacz hex-ow i dziala wysmienicie z atmelami i picami. Ale czasami potrafi uwalic zczytywany uklad.
  • #9 72068
    JanuszM
    Poziom 17  
    Masz moze dariohaker schemat tego programatora, a moze widzial ktos schemacik takiego cuda w sieci ?
  • #10 82077
    adamsw
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Patyk napisał:
    hmm jak z atmelami to nie wiem ale widzialem programik to zczytywania zawartosci pamieci zabezpieczonej z PIC'ow

witam
    a możesz sobie przypomnieć jak ten program się nazywa?
  • REKLAMA
  • #12 90843
    vitalis
    Poziom 12  
    a nie mysleliscie nigdy zeby zrobic to w inny sposob???
    nazywa sie to reverse enginering , ja tak sobie z tym radze...
    badam uklad w ktorym chodzi dany mcu , buduje narzedzia i programy badawcze np do kontroli pradkosci transmisji, ramki itd , monitory portow zalezy co badam. potem pisze wlasny program ktory robi to samo :). slyszalem o napieciach tzw power glitch czy jakos tak tak samo jak o rozpuszczaniu w kwasie azotowym i kasowaniu lockbitow laserem , to juz cwiczylem ale poza rozwaleniem mcu nic to nie dalo:( , dziala jedynie na stare mcu w nowych poprawili to i wahania napiecia nie dzialaja... jest jeszcze pare trickow ale to moja slodka tajemnica:) .... kontakt ze mna na skrzynke
  • #13 92093
    silicon
    Poziom 12  
    vitalis ,tak są "inne" metody i stosuje je od dawna z powodzeniem,powiem tylko że połączenie chemi,fizyki z elektroniką to całkiem wybochowa mieszanka, wrazie czego to kontakt ... na skrzynke
    pozdrawiam
  • #14 96153
    skiba_tm
    Poziom 2  
    Tez z checia dowiedzial bym sie jakichs konkretow na ten temat.
    Jezeli to robi roznice to ja mam problem za zczytaniem zabezpieczonego AT89C4051.
    Prosze o odpowiedz.
    Jak sobie z tym poradzic?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Odczyt zabezpieczonego mikrokontrolera AT89C2051-24 jest bardzo trudny lub niemożliwy, jeśli ustawione są oba bity zabezpieczeń (lockbity). Lockbit1 pozwala na odczyt pamięci, ale zapis wymaga kasacji EEPROM, co usuwa program i resetuje układ do stanu fabrycznego. Lockbit2 całkowicie blokuje odczyt i zapis. Kasacja lockbitów możliwa jest tylko przez kasację EEPROM, co powoduje utratę danych. Istnieją niepotwierdzone metody fizyczne, takie jak nawiercanie nóżek układu, ale są one mało wiarygodne. W starszych mikrokontrolerach Atmel stosowano techniki obniżania napięcia zasilania (power glitch), co czasem pozwalało na odblokowanie, jednak w nowszych modelach zabezpieczenia są skuteczniejsze. Dyskusja wskazuje na potrzebę specjalistycznych programatorów zdolnych do szybkiej i precyzyjnej zmiany napięcia zasilania. Alternatywnie stosuje się metody inżynierii wstecznej (reverse engineering) oraz kombinacje chemii i fizyki, np. rozpuszczanie w kwasie azotowym lub kasowanie lockbitów laserem, jednak są one skomplikowane i ryzykowne. W literaturze, np. w Elektronice Praktycznej z 7/2002, pojawiły się artykuły dotyczące technik dostępu do zabezpieczonych pamięci mikrokontrolerów. Podobne problemy występują także w mikrokontrolerach PIC i innych modelach Atmel, np. AVR 2313 czy AT89C4051.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA