logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić głowicę UKF w radiu Diora Rumba na pasmo 88-108 MHz?

zdrapkozdrafkov 01 Cze 2009 00:08 8570 2
REKLAMA
  • #1 6601355
    zdrapkozdrafkov
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, jestem początkujący i próbuje od pewnego czasu odnowić piękne radio diora rumba. Udało mi się już zdobyć brakujące lampy, uruchomić wzmacniacz m.cz. oraz tor AM (na długich jedynka odbiera przyzwoicie).
    W mojej Rumbie ( schemat: https://obrazki.elektroda.pl/92_1234297860.jpg ) głowica jest na pasmo 64,5-73MHz identyczna z tym schematem: https://obrazki.elektroda.pl/27_1234633935.jpg
    wiem, że była masa postów o przestrajaniu głowic elwro ( sposób alka https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=35949 ), lecz większość z nich dotyczy tej z cewkami wejsciowymi wytrawionymi w płytce (lampa ECC85 ma tam taką metalową osłonkę u mnie jej nie ma) , u mnie zaś są on normalnie dostępne.
    Z postów, które przeczytałem o przestrajaniu głowic lampowych Jeśli dobrze rozumuje to powinienem odiwinąć po 1 zwoju z cewki heterodyny i wzm w.cz. i zminiejszyc pojemnośći, tylko które?
  • REKLAMA
  • #2 6689753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6692310
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    zdrapkozdrafkov napisał:
    wiem, że była masa postów o przestrajaniu głowic elwro ( sposób alka https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=35949 ), lecz większość z nich dotyczy tej z cewkami wejsciowymi wytrawionymi w płytce (lampa ECC85 ma tam taką metalową osłonkę u mnie jej nie ma) , u mnie zaś są on normalnie dostępne.

Znaczy to taka puszka z cienkiej aluminiowej blachy, chyba jeszcze z wychodzącym z niej sznureczkiem do przesuwania rdzeni wariometru, a nie odlewany korpus z mimośrodem?
    Cytat:
    Z postów, które przeczytałem o przestrajaniu głowic lampowych Jeśli dobrze rozumuje to powinienem odwinąć po 1 zwoju z cewki heterodyny i wzm w.cz. i zminiejszyc pojemnośći, tylko które?

Schematy głowic lampowych, zwłaszcza przestrajanych wariometrem różnią się niewiele. I podobne są tez sposoby przestrajania. Osobiście przestroiłem 2 egzeplarze, ale tylko glowicy DEA. Wrak Calypso/Ramony/Rumby mam w piwnicy, chyba z taką właśnie głowicą jaką pytasz. Tam nie ma płytki drukowanej, tylko "pająk-pętak"? Zacząłbym od znalezienia i zmniejszenia pojeności odpowiednich kondensatorów. Kondensator odpowiadający kondensatorowi 27 pF w siatce drugiej połówki lampy na schemacie Alka usunąłbym całkowicie, podobnie jak kondensator 14pF w anodzie pierwszej (pozostawiłbym tylko trymery). Dwa kondensatory po 15pF dołączone do obu końców cewki L4 zastapił mniejszymi, 2× 10pF a nawet 2× 8,2pF (uwaga, muszą one wytrzymywać wysokie napięcie, min. 350V). Cewki (obwodu w.cz L3 oraz heterodyny L4 i L5) są jak zawsze wielką niewiadomą: jeśli poprzestanie się na odwinięciu zwojów, ma się jak w banku że tak przestrojona głowica nie pokryje nawet "starego" zakresu CCIR 88-99MHz, jakiego używano w byłym enerdupku. Trzeba tak usytuować uzwojenie na karkasach aby danemu skokowi rdzenia odpowiadała możliwie duża zmiana indukcyjności: długość uzwojenia równa skokowi rdzenia - niekiedy można go powiększyć drogą mechanicznych przeróbek, w krańcowych położeniach rdzeń całkowicie wysunięty lub wsunięty do wnętrza cewki. Może jednak się okazać że i te środki nie wystarczą dla pełnego pokrycia zakresu 87,5-108MHz. W takim wypadku trzeba wykonać nowe, cienkościenne karkasy. Jeśli i tego nie wystarczy dla uzyskania dobrej wspólbieżności obwodu w.cz. - można zmienić konfigurację wzmacniacza w.cz. na układ z uziemioną siatką, co pozwoli wyeliminować kondensator neutralizacyjny 7pF i zwiększyć indukcyjność cewki L3. Obwodem antenowym L1 i L2 przejmować się nie należy: jest on za sprawą silnego tłumienia przez antenę i lampę, że w zupełności wystarcza wymiana kondensatorów.

Pozdrawiam
    Tomek Janiszewki

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    Kolego-może nie ingeruj za bardzo w głowikę UKF!
    Może lepszym rozwiązaniem będzie podłączenie anteny do tej głowicy przez konwerter kwarcowy-tani kit Jabla: J-246

Jeszcze prostsze będzie wywalenie wszelkich bebechów z obudowy, ewentualnie pozostawienie tylko żarzenia lamp, i wstawienie "kitu" pierwszego lepszego chińskiego radyjka na jednym układize scalonym z ruskiego bazaru. Tylko czy o to chodzi?
REKLAMA