logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro - ciągle podaje płyn hamulcowy na lewy przód

wojtek2812 01 Cze 2009 18:13 3104 8
REKLAMA
  • #1 6603674
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam! Sprawa dotyczy Poloneza Caro 1,5 GLE, rok produkcji 1994, hamulce starszego typu. Ostatnio skończyły mi się klocki na prawym przodzie tak, że tego wewnętrznego zostało tyle co nic a zewnętrznego nie znalazłem wcale (hamulec złapał skutecznie blokując koło). Kiedy hamulec odpuścił udało mi się jakoś dojechać do domu po woli i używając tylko hamulca ręcznego. Wymieniłem dziś tarczę i klocki na prawym przodzie, wyciągnąłem tłoczek z zacisku i zmieniłem uszczelki. Tutaj wszystko poszło gładko (to to felerne koło). Zabrałem się więc za lewy przód. Wyciągnąłem tłoczek z zacisku, zmieniłem uszczelki gumowe ale z włożeniem tłoczka miałem problem. Pompa ciągle podaje płyn na to koło. Przybywa go dość szybko. Odkręciłem metalowy przewód od pompy idący do prawego przedniego koła i sączył się stamtąd płyn. Poluzowywałem cięgno hamulca ale bez zmian- ciągle tłoczy płyn. Gdy w zbiorniczku znajduje się minimalna ilość płynu da się wcisnąć tłoczek, przy czym płyn w zbiorniczku bulgocze. Dodam tylko że samochód przy hamowaniu strasznie ściągał w lewo i ogólnie słabe miał te hamulce. Czy to koniec pompy hamulcowej?
  • REKLAMA
  • #2 6604963
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1473
    Witam
    Nie wiem w czym problem bo o ile się nie mylę to płyn powinien właśnie się sączyć z przewodu hamulcowego , z pompy i jeszcze gdzie tam poluzujesz układ . Pompa ma taką konstrukcję że pompa w stanie spoczynku pobiera płyn , tak więc przy popuszczonych / drożnych / odpowietrznikach tyle ile płynu nalejesz tyle będzie na ziemi.
    Co do bąbelków to powiem tylko że zapowietrzony i dlatego ściąga.
    Jeśli płynu nie wymieniałeś dawno a teraz podejrzewam nalałeś nowego to niestety pompa może tego nie wytrzymać / wypłucze się i rozszczelni /
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6605068
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    A nie zostało podciśnienie w serwie? Jak tak, to wepchało pompe do końca i nie wciśniesz tłoczka.
  • REKLAMA
  • #4 6605083
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Udało mi się złożyć ten zacisk, założyłem nową tarczę i klocki. Ale jest kolejny problem. Tyłu praktycznie nie ruszałem ale profilaktycznie chciałem zmienić płyn. Odpowietrzanie- pedał spadał do samej podłogi a płyn leciał. Natomiast z przodem jest coś nie tak. Deptałem w pedał dobre 10 minut i płyn nie pokazał się wcale na przednim prawym kole. Gdy popuściłem przewody metalowe przy pompie płyn się sączył. Przewody na 99% drożne. Nie zauważyłem by płyn uciekał. Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale przez chwilę oba zbiorniczki były puste. O co chodzi?
  • #5 6605110
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    A odpowietrzniki drożne?
  • REKLAMA
  • #6 6605280
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Tak drożne, nawet wymieniłem na nowe
  • Pomocny post
    #7 6605325
    zmianowy
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Coś jest namotane z samą pompą.
    Prawdopodobnie ona sama jest teraz zapowietrzona.
    Gdy drożny odpowietrznik jest poluzowany to płyn ze zbiorniczka poprzez pompę powinien sam spływać. Gdy za dużo go spłynie to "wyssie" z danej sekcji(tył lub przód) pompy i wtedy trzeba kombinować z zalaniem powolnym pompy.
    Ja się poświęcałem i na poluzowanych odpowietrznikach np. przednich, po nalaniu płynu normalnie ustami w ostateczności wywoływałem nadciśnienie
    na szyjce zbiorniczka. Dotąd aż płyn nie zacznie wywalać odpowietrznikami.
    Można w starej zakrętce od zbiorniczka w maluchu starego typu zrobić otwór, założyć obudowę wentyla dentki i pompką lekko pomóc.
    Może śmieszne :D ale prawdziwe. Czasem nową pompkę ciężko było rozruszać. A dymanie na sucho może się źle odbić na uszczelkach pompy.
    Przy wyjmowaniu tłoczka, odkręcaniu zacisku od przeowodu dobrze jest założyć jakiś zacisk na sam przewód elastyczny.
    Oczywiście nie kaleczący go i nie mażdżący, bo jak jest stara guma to można go załatwić.
  • #8 6605353
    Kagetora
    Poziom 17  
    Ocena: 74
    sprawdź drożność przewodu elastycznego przy kole...
  • #9 6605428
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Myślę nad tymi przewodami ale chyba 2 na raz by się nie zapchały. Spróbuję "obudzić" pompę przez dmuchnięcie. Powiadomię kolegów o efektach po tym zabiegu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z układem hamulcowym w samochodzie Polonez Caro 1.5 GLE z 1994 roku (starszy typ hamulców). Po wymianie tarczy i klocków oraz uszczelek tłoczka w przednim zacisku, pojawił się problem z ciągłym podawaniem płynu hamulcowego na lewe przednie koło. Następnie, podczas odpowietrzania układu, tylne hamulce odpowietrzały się prawidłowo, natomiast z prawego przedniego koła płyn nie wypływał mimo drożnych odpowietrzników. Problem może leżeć w zapowietrzeniu pompy hamulcowej, pozostałym podciśnieniu w serwie lub blokadzie w przewodach hamulcowych. Sugerowane rozwiązania obejmują odpowietrzenie samej pompy, np. poprzez wytworzenie nadciśnienia w zbiorniczku płynu hamulcowego, sprawdzenie drożności przewodów elastycznych oraz upewnienie się, że nie pozostało podciśnienie w serwie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA