A czemu się dziwisz? To normalne zjawisko. Sama jazda i zwykłe hamowanie rozgrzewa opony i tarcze hamulcowe. Nie wspominając o ostrym hamowaniu. A że to wszystko jest w jakiś sposób połączone z felgą, to w końcu całe koło jest gorące. Łącznie ze śrubami.
Ja wiem czy to takie normalne ja po ostrym hamowaniu to mam gorącą tarczę ale żeby szpilki parzyły to coś mocno kolega hamuje.
Sprawdzić czy przypadkiem zacisk hamulca się nie przyciął porównaj zużycie klocków z lewej i prawej strony osi.
Może robiłeś coś ostatnio przy kole a dokładniej czy było dokręcane łożysko tu dzież przegub zewnętrzny półosi napędowej.
Echhh ........... A które to koło bo jakos nie widzę nigdzie. Z przodu z tyłu?? Pozwoli nam to potwierdzić lub wykluczyć wersje o namiernie podciągniętej lince ręczniaka.
✨ Użytkownik zgłosił problem z nadmiernie nagrzewającą się piastą/szpilką koła w samochodzie VW Golf. Podczas gdy pewne nagrzewanie po jeździe i hamowaniu jest normalne, wysoka temperatura sugeruje usterkę. W dyskusji wskazano potencjalne przyczyny problemu, takie jak zapieczony zacisk hamulcowy, problem z linkami hamulca ręcznego (jeśli dotyczy tylnego koła), zapowietrzenie układu hamulcowego, uszkodzone sprężyny cofające klocki lub problemy ze swobodnym ruchem pływaków zacisku. Zaleca się sprawdzenie tych elementów oraz porównanie zużycia klocków hamulcowych na obu stronach osi. Wygenerowane przez model językowy.