logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 2 1.6 1989 - Wysokie obroty na zimnym silniku, szarpanie przy dodawaniu gazu

Dawid0985 23 Kwi 2017 09:03 897 9
REKLAMA
  • #1 16430333
    Dawid0985
    Poziom 2  
    [syntax=actionscript]Witam mam pytanie Posiadam auto vw golf 2 1.6 72 konny ze 4 biegową skrzynią biegów 89r mój problem polega na tym gdy auto ma zimny silnik np rano jak odpalam ma bardzo wysokie obroty i głosno wyje gdy silnik popracuje z pół minuty obroty wracają do normy i ładnie równo chodzi na ciepłym silniku nie ma takich problemów jak jadę i dodam mu zbyt dużo gazu strasznie mocno szarpnie az takie łupanie jest na każdym biegu bez wyjatu ale jak go rozpędzam stopniowo delikatnie nie ma tak tylko jak od razu chcę szybko ruszyć to mam taki problem i nie wiem co mam z tym zrobić czy to wina gaznika patrzałem gazniki po regeneracji i nowe to ceny około 500zł a co wy na ten temat powiecie filtry są wszystkie nowe bez wyjątku swiece tak samo kable od świec nie mają przebicia bo sprawdzałem proszę o paradę nie wiem czy dobrze opublikowałem post ponieważ jestem tutaj nowy
    Auto czysta benzyna bez lpg
  • REKLAMA
  • #2 16430345
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6402
    Dawid0985 napisał:
    mój problem polega na tym gdy auto ma zimny silnik np rano jak odpalam ma bardzo wysokie obroty i głosno wyje gdy silnik popracuje z pół minuty obroty wracają do normy i ładnie równo chodzi na ciepłym silniku nie ma takich problemów

To normalne masz automatyczne ssanie.
  • #3 16431670
    Dawid0985
    Poziom 2  
    Aha rozumiem ale w takim razie dlaczego autko nawet jak jest rozgrzane jak dodam wiecej gazu od razu to szarpie a jak popuszczę gaz i delikatnie go rozpędzam nie ma takiego problemu ?
  • REKLAMA
  • #4 16431842
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    To może, ale nie musi być problem z gaźnikiem. Podobny objaw da również źle ustawiony zapłon, nie działające regulatory jego wyprzedzenia (odśrodkowy i podciśnieniowy)
    Problem łatwy do ogarnięcia, ale trzeba dysponować lampą stroboskopową
  • REKLAMA
  • #5 16431918
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    To gaźnik Pierburg 2E2, więc małe szanse w tych czasach znaleźć jakikolwiek sprawny. Zwłaszcza woskowy regulator obrotów którego cena może przekraczać wartość auta.
    Dawid0985 napisał:
    jak jadę i dodam mu zbyt dużo gazu strasznie mocno szarpnie

Może być wina pompki przyspieszającej, to akurat jeszcze idzie naprawić w rozsądnych pieniądzach kupując cały zestaw uszczelek i membran.
  • REKLAMA
  • #6 16432338
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    O ile to nie gaznik 2Ex, tzn jeśli części są dostępne to jego regulacja już tylko przez kogoś kto te gaźniki zna.
    W tych pieniądzach może udaĺoby się wyszarpać caĺy wtrysk mono z jakiegoś złoma.
  • #7 16432349
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16432390
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    72 konie to tylko 2E2, znacznie gorszy do naprawiania niż 2EE.
  • #9 16433867
    Dawid0985
    Poziom 2  
    Dziękuje wam za dobre porady udam się do mechanika i dam znać co było przyczyną . Mam jeszcze jedno pytanie jaki by był koszt w moim golfie zrobienie nowego rozrządu ?
  • #10 16433877
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1336
    W porównaniu z gaznikiem to grosze. Zapytaj o koszt częci w sklepie a usługi u mechanika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW Golf 2 1.6 z 1989 roku, który po uruchomieniu zimnego silnika ma wysokie obroty i szarpie przy dodawaniu gazu. Po krótkim czasie obroty wracają do normy, a na ciepłym silniku problem znika. Użytkownik podejrzewa gaźnik, który był regenerowany, ale nie jest pewien przyczyny szarpania. Odpowiedzi sugerują, że może to być związane z automatycznym ssaniem, źle ustawionym zapłonem lub problemem z gaźnikiem Pierburg 2E2. Wskazano również na możliwość naprawy pompki przyspieszającej. Użytkownik planuje wizytę u mechanika i pyta o koszt wymiany rozrządu, na co odpowiadają, że będzie to znacznie tańsze niż naprawa gaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA