logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie dysku, czy to nie rozwali go dokumentnie?

kolaps 03 Cze 2009 14:17 3648 8
REKLAMA
  • #1 6610616
    kolaps
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Sytuacja wygladala nastepujaco:

Podczas pracy komputera dysk zaczal cykac (na tyle glosno ze dziewczyne obudzil i wylaczyla kompa - bylem wtedy w sklepie). Po ponownym odpaleniu kompa dysku nie widac ani w systemie, ani w biosie - no ni ma. Cykanie jest cykliczne, i po chwili bylo czestsze, wiec odlaczylem dysk, i tak lezy. Maxtor 160 GB DiamondMax Plus 9 - dzialal od 6 lat 24h/dobe praktycznie wiec mial prawo ze starosci sie rozkraczyc. Zadzwonilem do jakiegos goscia od odzyskiwania danych, ktory powiedzial mi ze to najprawdopodobniej padl kontroler glowicy i jesli to to, to odzyskanie danych bedzie wynosilo 500zl. Zalezy mi na tych danych, ale takiej kasy nie mam. Czy wsadzenie go na chwile do lodowki sprawi w sposob w miare bezpieczny ze zadziala na te 2 godzinki bym dane przezucil na inny dysk. Chodzi o to, ze jesli to moze spowodowac nieodwracalna utrate danych wole nie ryzykowac, i pozbierac ta kase - jesli jednak schlodzenie go do tych 5-6 stopni nie sprawi smierci totalnej, i jak to nie pomoze bedzie mozna nadal cos probowac, to bym sie skusil. prosze o podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 6610681
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Nie wiem kto ci naopowiadal ze wlozenie do lodowki cos pomoze. Jak dysk jest zepsuty to znaczy ze jest zepsuty i zadna lodowka nie pomoze.
  • #3 6610684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6610740
    kolaps
    Poziom 10  
    No opowiedziane bylo to z wiarygodnego zrodla, w przypadku podobnej sytuacji - potrzebna byla tylko chwila na przegranie waznych danych, kolega wrzucil dysk do lodowki, podlaczyl przez usb, zgral co potrzbne, i pogral nim w hokeja. Jak gdzies jakis ukladzik nie laczy i glowica nie moze sie ustawic, to jak sie skurczy, moze sie polaczy. ale skoro mowicie ze mam glowe wsadzic do tej lodowki, to spoko, ide i wsadzam, tylko nie wiem co mi to z dyskiem pomoze.
    Moderowany przez Nirvanowiec:

Opis szkodliwy proszę nigdy nie wykonywać operacji z tego postu

• #5 6612918
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 6622538
    liis
    Poziom 10  
    Ten mit z lodówką pokutuje już od dawna. Ja czytałem go w jakimś wielkim FAQ dla ludzi zdesperowanych nie mogących odzyskać dane. Wersja ta podawała, że dysk należy dać w woreczek antystatyczny i umieścić w zamrażalniku na 8h, po czym szybko podłączyć pod USB i zgrać dane.

Od razu mówię, że to niezbyt profesjonalne. Przyznam się, że raz dla jaj spróbowałem czy coś pomoże i oczywiście nic nie dało.
  • REKLAMA
  • #7 6623347
    kolaps
    Poziom 10  
    dzieki, takiej odpowiedzi oczekiwalem, od kogos kto tego sprobowal - jak uda mi sie te dane odzyskac, sam to przetestuje, bo ciekawy jestem (tylko w lodowce, nie w zamrazarce ;)) pozdr.
  • #8 6623355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6626800
    kolaps
    Poziom 10  
    a co mnie czytajacy obchodza? kazdy ma swoj leb :)

Moderowany:

Za rażące lekceważenie innych użytkowników, oraz podawanie rozwiązań szkodliwych nagradzam kolegę ostrzeżeniem. Informuję jednocześnie, że kolejne celowe podawanie porad szkodliwych zakończy się blokadą konta.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Maxtor DiamondMax Plus 9 160 GB, który po rozładowaniu akumulatora zaczął wydawać cykliczne dźwięki ("cykać") i przestał być wykrywany przez system i BIOS. Podejrzewa uszkodzenie kontrolera głowicy. Pyta o skuteczność i bezpieczeństwo metody chłodzenia dysku w lodówce w celu tymczasowego odzyskania danych, gdyż profesjonalna usługa jest zbyt kosztowna. Uczestnicy dyskusji zgodnie odradzają chłodzenie dysku, uznając tę metodę za mit, nieskuteczną (szczególnie przy problemach z głowicami lub Service Area) i potencjalnie szkodliwą (ryzyko kondensacji wilgoci). Zalecają profesjonalne odzyskiwanie danych jako jedyne właściwe rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA