logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor DiamondMax Plus 8 częściowy odczyt, duża temperatura

scd 30 Kwi 2010 08:23 759 1
REKLAMA
  • #1 8018935
    scd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam serdecznie,

posiadam ww. dysk (Maxtor DiamondMax Plus 8) pracował do niedawna wzorowo, niestety wystąpiły na nim lawinowo uszkodzone sektory (bad sector), posiadam na nim dosyć istotne dane które chciałbym odzyskać, są na nim 3 partycje 1x ext2, 1x ext3 i 1x swap. Próbowałem z niego odzyskać dane ale tuż po rozpoczęciu odzyskiwania dysk przestaje współpracować, dosyć mocno się grzeje nawet jak na ten model, po ostygnięciu znowu można z nim "coś" zrobić ale przy ponownej próbie grzebania przy nim momentalnie odmawia współpracy, słychać wtedy nieustanny cyklicznie powtarzający się pojedynczy dźwięk przypominający tarcie szpilki o coś metalowego.
    BIOS wykrywa dysk poprawnie, zastanawiam się co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy sprawa jest już beznadziejna? Co o tym myślicie?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 8020688
    scd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam ponownie,

Po otrzymaniu paru ofert profesjonalnego odzyskiwania danych z tego forum, poradziłem sobie jakoś sam! Przejrzawszy parę innych wątków, przestudiowałem parę różnych dokumentach technicznych, uzbrojony w wiedzę i gotowy nawet do wymiany głowicy, elektroniki, czy zaklinania talerza itd. ;) Zacząłem systematycznie próbować wszystkich metod, zważając na to że każde odpalenie może być ostatnim a również może być inne od poprzedniego, zacząłem zmieniać geometryczne położenie dysku, i pomogło! ufff kamień z serca :)
    Dysk zwisając z taśmy w pozycji pionowej owiewany wiatrakiem dał radę na tyle długo że zdążyłem zabezpieczyć wszystkie niezbędne dane :D

Pozdrawiam,
REKLAMA