logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p – demontaż i wymiana półosi, czy konieczne rozbieranie mechanizmu różnicowego?

steyr 03 Cze 2009 16:27 16744 11
REKLAMA
  • #1 6611088
    steyr
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    Witam,orientuje sie ktoś jak sie demontuje półosie w temacie jak wyzej? podejrzewam ze wymiana zabieraka na długo niestarczy,frez na półosi bedzie juz skonczony,po konstrukcji skrzyni z zewnatrz sadze ze takie łatwe to nie bedzie i pewnie trzeba bedzie rozbierac mechanizm różnicowy:?: pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 6611298
    malez4
    Poziom 23  
    Ocena: 375
    Nie trzeba.
  • REKLAMA
  • #4 6611491
    zmianowy
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Tak jak napisał bizon_126 i sam się obawiałeś to trzeba bo wyjście półosi blokują "kamienie".
    Mechanizm różnicowy musi być rozebrany :|.
  • REKLAMA
  • #5 6611605
    steyr
    Poziom 12  
    no tak cos myslalem z tymi kamieniami bedzie niehallo,a rozbierac sie mi niewidzi mechanizmu bo trzeba ustawiac luzy na mechanizmie jak sie niemyle, lepiej wyjdzie uzywke kupic o ile sie bedzie tego malucha oplacac robic,wkoncu ma 27lat:cry:
  • #6 6611636
    markus15021959
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Tak jak napisał kolega Zmianowy : trzeba wyjac skrzynie ,spuscic olej ze skrzyni i rozebrac ja tzn. sciagnac obudowe przekladni głownej, wyjac roznicowy i rozkrecic go . Zwrocic uwage czy sworznie polosi sa zamocowane na trwale w polosi napedowej.
  • REKLAMA
  • #7 6612218
    steyr
    Poziom 12  
    nie no jak trzeba skrzynie wyciagac i rozbierac to juz lepiej wyjdzie kupic uzywke na złomie w "miare" dobrymi półosiami.ale dzieki za info
  • #8 6612318
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3755
    steyr napisał:
    nie no jak trzeba skrzynie wyciagac i rozbierac to juz lepiej wyjdzie kupic uzywke na złomie w "miare" dobrymi półosiami.ale dzieki za info
    Półośki mogą być dobre, ale w środku miazga. Możesz sie naciąć.
  • #9 6612498
    steyr
    Poziom 12  
    skrzynie mam juz nagrana z 98r:D
  • #10 6627221
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    wbrew opini to nie jest tak skomplikowany zabieg
    mile widziany kanał naprawczy i trochę cierpliwości
    ja wyciągałem całą skrzyń z silnikiem potem dopiero rozbierałem
    najlepszym rozwiązaniem będzie wycieczka na złom
    i zakupienie całego mechanizmu lub tylko półosi
  • #11 6627264
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Bardzo prosty zabieg. Mi to zajęło ± 3h z wyjęciem i włożeniem skrzyni.

Pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy demontażu i wymiany półosi w Fiacie 126p z powodu zużytego frezu na półosi. Głównym problemem jest ustalenie, czy operacja wymaga demontażu mechanizmu różnicowego. Użytkownicy potwierdzają, że konieczne jest wyjęcie skrzyni biegów, spuszczenie oleju, rozebranie obudowy przekładni głównej, wyjęcie mechanizmu różnicowego i jego rozkręcenie w celu wymiany półosi, z uwagi na blokujące je "kamienie" (elementy mechanizmu różnicowego). Wspomniano o konieczności zwrócenia uwagi na sworznie półosi. W odpowiedzi na skomplikowany proces, autor tematu rozważa zakup używanej skrzyni biegów, choć pojawiają się ostrzeżenia dotyczące stanu używanych elementów wewnętrznych. Przedstawiono też opinie o trudności i czasie potrzebnym na ten zabieg, sugerując, że nie jest on bardzo skomplikowany dla osoby posiadającej podstawową wiedzę i kanał naprawczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA